Grensverleggende projecten die het internet versterken of internet op een vernieuwende manier inzetten – dat is waar het dit jaar opgerichte SIDN fonds de afgelopen tijd naar op zoek was. Inmiddels is de eerste lichting gesteunde initiatieven bekendgemaakt. Een aantal daarvan gaat in op mediawijsheidthema’s zoals privacy, digitaal burgerschap en auteursrecht. Die projecten licht ik in deze blog dan ook graag uit.
SIDN fonds steunt vernieuwende internetprojecten die het verschil kunnen maken. Daarbij is het belangrijk dat projecten sociale meerwaarde hebben, toegankelijk zijn en dat de ervaringen gedeeld worden. Het bestuur wordt bij het selecteren van de projecten geadviseerd door een raad van advies, samengesteld uit diverse experts en vertegenwoordigers van de internetgemeenschap.
Het belang van een sterk internet
Eén van hen is Marjolijn Bonthuis, adjunct-directeur van ECP Platform voor de InformatieSamenleving. “Een sterk internet draagt bij aan het versterken van de economische en maatschappelijke waarde van het internet en geeft op die manier een impuls aan de welvaart en het welzijn in Nederland. Daar maken zowel ECP als SIDN fonds zich sterk voor.”
Een greep uit de ‘winnaars’ van deze allereerste ronde:
Wie is eigenlijk de baas van het internet?
Kinderen, en eigenlijk alle internetgebruikers, hebben de juiste vaardigheden nodig om zich vrij, veilig en vol vertrouwen op het internet te begeven. Kinderen leren het internet naar hun hand te zetten en ‘digitaal burger’ te worden met het educatieproject Cryptokids, opgezet door Waag Society, Bits of Freedom en Netwerk Democratie.
» Gericht op: onderwijs, kinderen 10-14 jaar
Ook jouw gegevens straks in de Nationale Verjaardagskalender
Wanneer je op het internet surft, laat je persoonlijke gegevens achter. Met die data kan van alles gedaan worden door bedrijven. Maar kun je er zelf eigenlijk ook iets mee, zoals een verjaardagskalender van alle Nederlanders bouwen? Stichting SETUP probeerde het uit. Je verjaardag behoort misschien niet tot de gevoeligste data, maar het project maakt wel duidelijk hoe belangrijk het is om je bewust te zijn van jouw beschikbare gegevens en wat ermee gedaan zou kunnen worden. Bij het project horen een theatrale performance, lessenreeks, hackathon en presentaties.
» Gericht op: bewustwording, voeden publieke discussie
Is de maker van die viral video nog wel te achterhalen?
Op online platformen delen we makkelijk en snel zelfgemaakte video’s en gevonden filmpjes. Maar wie was eigenlijk de eigenaar? Met Squid, een open platform voor het identificeren van van video dat is opgezet door Kennisland, wordt het een stuk makkelijker om dat uit te vinden. Video’s krijgen namelijk door middel van ‘open source fingerprinting technologie’ de herkomst- en gebruiksinformatie mee.
» Lees meer over de projecten van Kennisland
» Gericht op: internetgebruikers en -makers
Ook de andere geselecteerde projecten zijn zeer de moeite waard om te bekijken. Ze gaan in op de volgende vragen:
- Hoe kunnen we internet-misbruik zo snel mogelijk elimineren?
- Minder afval met een fashion ruil- en verkoop App?
- Bestaat dat? Veilig en anoniem internet uit een doosje?
- Hoe kunnen lezers worden ingezet om de journalistiek te versterken?
- Kun je ethiek crowdsourcen?
- Welke patronen zien we in internetaanvallen en hoe kunnen we ons daartegen beter beschermen?
- Hoe handig zou het zijn als je kunt ‘googlen’ op de inhoud van online video?
- Hoe houden we het internet decentraal?
Partners opgelet!
Marjolijn zegt over de eerste selectie: “Het aantal aanvragen voor de eerste call van het fonds overtrof alle verwachtingen. Veel ervan lagen in de ’technische’ of ‘infrastructurele’ sfeer. De projecten met een meer maatschappelijke grondslag werden getoetst op de meerwaarde van dat project voor de samenleving. En om de adviesleden daarvan te overtuigen bleek nog vaak onvoldoende.
Hier ligt een kans voor de netwerkpartners van Mediawijzer.net en ECP. Want om het vertrouwen op peil te houden is een hoge mate van (maatschappelijke) weerbaarheid, net als het hebben van voldoende kennis over het veilig kunnen gebruiken van ICT, van groot belang. Het sluiten van partnerships is daarbij onmisbaar en publiek-private samenwerking een must: als overheid of bedrijf red je het niet alleen. Samen zijn de grootste stappen te bereiken. En dat zijn nu net de sterke kanten van onze deelnemers en netwerkpartners. Dus: go for it!”
Bekijk het overzicht van geselecteerde projecten op de website van SIDN fonds.
Ook Mediawijzer.net ondersteunt vooruitstrevende mediawijsheidprojecten door middel van de Stimuleringsregeling. Er zijn voor de regeling voor 2015 drie verschillende onderdelen ingesteld: Doelgroep LVB, Opvoed instrumenten voor ouders/opvoeders en een Aanmoedigingsprijs bijzondere projecten. Deadline voor indienen is 20 september 2015.
Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.