Op dinsdag 9 februari 2016 wordt tijdens de Safer Internet Day aandacht gevraagd voor veilig internetgebruik door kinderen en jongeren. In Nederland wordt dat gedaan met het symposium ‘Jongeren, Seks & Internet’ dat plaatsvindt in Amersfoort. Maar uiteraard staat dit onderwerp niet alleen hier op de agenda – in totaal doen meer dan 100 landen op hun eigen manier mee aan de Safer Internet Day. Een greep uit de diverse activiteiten.
Safer Internet Day: door en voor wie?
De Safer Internet Day is een initiatief van de Europese Commissie en wordt gecoördineerd door Insafe, het Europese netwerk van Safer Internet Centers. In Nederland vormen Veiliginternetten.nl (ondergebracht bij ECP), het Meldpunt Kinderporno op Internet en Mediawijzer.net het Safer Internet Center. Zij vragen in Nederland aandacht voor deze dag.
Het thema van de Safer Internet Day is dit jaar ‘Play your part for a better internet!’, oftewel: iedereen heeft een rol in het mediawijzer maken van kinderen en jongeren. Wat doe jij? De dag biedt volop inspiratie en handvatten om die rol op te pakken. Met uiteenlopende activiteiten worden ouders, experts, leerkrachten en professionals wereldwijd aangespoord om over het thema na te denken en ermee aan de slag te gaan. En natuurlijk laten ook de kinderen en jongeren deze dag van zich horen.
Jongeren, Seks & Internet
Wat doen jongeren online, wat vinden zij wel en niet normaal? Hoe kijken zij aan tegen onderwerpen als sexting en online dating, en hoe kun je daar als ouder, docent of hulpverlener met hen over praten? Hierover gaat het symposium Jongeren, Seks & Internet, dat georganiseerd wordt door het Nederlandse Safer Internet Center in samenwerking met Bureau Jeugd en Media.
Op het programma staan onder meer een panel met deskundigen jongeren, een interactieve theatervoorstelling, een presentatie van Facebook’s Rosa Birch, een informatiemarkt en verschillende themasessies.
Ook worden er deze dag nieuwe onderzoeksresultaten gepubliceerd. Wat maken jongeren allemaal mee op sociale media? Ontvangen zij wel eens discriminerende berichten, nare kettingberichten, of filmpjes waarin iemand voor schut wordt gezet? Wanneer vinden zij een foto of video sexy, en ontvangen of delen ze zelf wel eens sexy (naakt)foto’s? Vinden ze dat zulke dingen bij deze tijd horen, en hoe gaan ze daarmee om?
» Houd netwerkmediawijsheid.nl in de gaten voor een verslag van de Safer Internet Day in Nederland
#SID2016 wereldwijd
Hoe spannen andere landen zich in om van het internet een betere plek voor kinderen te maken? Een greep uit de vele activiteiten:
- In België wordt op een steeds vaker besproken verschijnsel gefocust: sextortion. Sextortion is afpersing met een seksueel getinte foto (of video) in ruil voor geld of meer pikante foto’s. Door middel van een online campagne worden tieners bewust gemaakt van deze vorm van cybercrime, en kunnen zij testen hoe sextortion-proof zij zijn.
- De Verenigde Staten organiseren een groots evenement in Hollywood met meer dan 350 jongeren, deskundigen, ouders en andere geïnteresseerden die zich niet alleen op de problemen, maar ook juist op de oplossingen van de internetwereld gaan richten. Het evenement is te bekijken via de online livestream.
- Stel je voor dat je online in een vervelende situatie terecht komt. Je krijgt bijvoorbeeld te maken met cyberpesten. Hoe reageer je, en wat doe je? In Zuid-Afrika gaan kinderen hier spelenderwijs mee oefenen in een rollenspel.
- Maak jij aardige en respectvolle keuzes online? Een manier om het internet een betere plek te maken is door positiviteit te verspreiden. Maar jongeren komen op het internet wel eens voor dilemma’s te staan. In het Verenigd Koninkrijk kunnen zij testen hoe verstandig zij lastige internetsituaties aanpakken.
» Kijk voor een overzicht van alle #SID2016 activiteiten wereldwijd op www.saferinternetday.org
» Lees voor een impressie ook het verslag van de Safer Internet Day vorig jaar
Help jij op 9 februari mee om het internet een betere plek voor kinderen te maken?
Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.