Dit gaat er gebeuren tijdens de Week van de Mediawijsheid 2016Wat het netwerk van Mediawijzer.net organiseert en doet tijdens #WvdM16

woensdag 16 november 2016

De Week van de Mediawijsheid 2016 staat voor de deur. Van 18 t/m 25 november gaan bibliotheken, scholen, ouders, jongeren, professionals en andere geïnteresseerden aan de slag met het thema: ‘Feit, Fake of Filter: Hoe word jij beïnvloed?’.

In dit artikel lees je wat het netwerk van Mediawijzer.net in deze week zoal doet en organiseert.

Thema ‘Feit, Fake of Filter: Hoe word jij beïnvloed?’

Tijdens de Week van de Mediawijsheid wordt dit jaar stilgestaan bij hoe beïnvloeding werkt in onze wereld vol media. In de stortvloed van informatie die ons omringt, is het lastiger geworden om het onderscheid te kunnen maken tussen feit en fake. Sociale media, kranten, tv, online gemeenschappen en filters oefenen bovendien grote invloed uit op hoe wij onszelf, de ander of de wereld zien.

Begrijpen we nog voldoende hoe de informatie en beelden die ons bereiken tot stand komen? Waar ligt de grens tussen propaganda en nieuws? Wat doet een overvloed aan beelden en informatie met onze emoties? Waar ligt de verantwoordelijkheid van journalisten en mediamakers bij het creëren van content? En technologische ontwikkelingen zoals virtual reality maken belevingen nog intenser. Weten hoe je beelden moet interpreteren wordt hierdoor steeds belangrijker.

Wat organiseert het netwerk?

Ook dit jaar doen weer veel netwerkpartners mee in het organiseren van activiteiten. We lichten er een aantal uit:

  • Hogeschool Windesheim organiseert het Symposium Mediaopvoeding
  • Kinderen bouwen in de Bibliotheek Rotterdam een interactieve feitenchecker
  • Ouders met jonge kinderen kunnen naar het Mini AppLab van Cinekid in de OBA IJburg
  • Kinderen kunnen leren programmeren, o.a. in Amsterdam, Veenendaal en in Arnhem
  • Opvoeders van kinderen in de leeftijd 8 t/m 18 jaar kunnen naar de theatervoorstelling ‘Social media & jongeren’
  • Medewerkers uit het onderwijs kunnen naar de Media Doe Dag over digitale tools om lessen te verrijken
  • Er is een lezing over Digitale Privacy in de bibliotheek van den Haag

» Kijk hier voor een compleet overzicht

Organiseer je ook een activiteit tijdens de #WvdM16? Meld ‘m aan en zet ‘m op de kaart

De aftrap: MediaMasters University

Als aftrap van de Week van de Mediawijsheid wordt voor het eerst de MediaMasters University georganiseerd. De presentatoren van het nieuwe YouTube-programma van de NOS: Mashup, Ivo Duijsings en Roel van Niekerk, gaan online dieper in op het thema ‘Feit, Fake of Filter: Hoe word jij beïnvloed?’. Ajouad El Miloudi neemt de presentatie voor zijn rekening.

Oplettende kijkers krijgen tijdens dit online college een gouden tip voor een van de finalevragen van de MediaMasters Game! Om het college thuis of in de klas te volgen, surf je op 18 november om 10:00 uur naar www.mediamasters.nl.

Voor basisscholen: MediaMasters Game

Alweer voor de zesde keer wordt landelijk de interactieve MediaMasters Game gespeeld. Dit jaar hebben zich een recordaantal van (tot nu toe) méér dan 130.000 leerlingen uit groep 7 en 8 ingeschreven.

MediaMasters is een interactieve game waarbij deze leerlingen spelenderwijs ontdekken hoe ze slim en bewust met (digitale) media kunnen omgaan. Dit jaar draait het spel om de 12-jarige Selma. Zij heeft zelf een robot ontwikkeld die wordt ingezet in de supermarkt van haar vader. Maar dan gaat het mis, de robot wordt gehackt.

Om dit op te lossen, roepen Selma en haar vrienden de hulp in van de MediaMasters; de kinderen in de klas. Zij moeten vragen beantwoorden (zogenaamde MediaMissies) en opdrachten uitvoeren om Selma te helpen. Lees ook welke competenties leerlingen ontwikkelen tijdens het spelen van de game.

Ook professionals kunnen dit jaar meedoen aan Mediamasters. Doe jij al mee? Inschrijven kan tot 17 november.

Voor het voortgezet onderwijs: My Comment Festival

My Comment Festival biedt een vier uur durend programma waarin vo-leerlingen op een positieve manier zelf media maken en met elkaar reflecteren op de ethische kant en artistieke waarde van media.

Tijdens een gezamenlijke zaaldiscussie komt eerst de ethische kant van media aan bod. Hierna krijgen leerlingen de keuze om deel te nemen aan één van de vijf workshops.

» Meer over My Comment Festival

Voor het voortgezet onderwijs: My Comment in de klas

Door middel van filmpjes en stellingen worden leerlingen in het vo en mbo uitgedaagd om met elkaar in gesprek te gaan over het thema: ‘Feit, Fake of Filter: Hoe word jij beïnvloed?’. De handleiding werd ontwikkeld door het Nederlands Debat Instituut.

» Meer over My Comment in de klas

Voor voortgezet onderwijs: het mediadebat

Een goede manier om in de klas met mediawijsheid aan de slag te gaan, is het voeren van een mediadebat. Speciaal hiervoor is een poster gemaakt met stellingen en gespreksonderwerpen over het thema ‘Feit, Fake of Filter: Hoe word jij beïnvloed?’. Bijvoorbeeld:

  • Wie is er online weleens foto’s of filmpjes tegengekomen die je liever niet had gezien?
  • Wie heeft er weleens iets gekocht omdat een vlogger daar reclame voor maakte?
  • Klasgenoten moet je altijd accepteren als vriend op sociale media. Wat zijn de voors en tegens?

Hang de campagneposter op in de klas en begin elke dag met een groepsgesprek of discussie in de klas over media.

» Hier kun je de poster bestellen en/of downloaden

Voor thuis: de Ouder & Kind Quiz

Ter ere van de Week van de Mediawijsheid 2016 wordt de Ouder & Kind Quiz opnieuw gelanceerd. Hoe gebruiken jullie (sociale) media in jullie gezin? Is je kind verslaafd aan dat mobieltje, of juist niet? En geef je als opvoeder eigenlijk wel het goede voorbeeld?

Gebruik de uitslag vervolgens om samen een goed gesprek te voeren over jullie mediagebruik.

» Speel samen de Ouder & Kind Quiz

Voor kinderen: Donald Duck over mediawijsheid

Speciaal voor de bovenbouw van het basisonderwijs wordt tijdens de Week van de Mediawijsheid een speciale Donald Duck over digiwijsheid gelanceerd. Deze speciale uitgave helpt leerlingen op een vrolijke en (eigen)wijze manier veilig te navigeren door de digitale wereld.

Achtergrond: van bron- tot bubblewijsheid

Mary Berkhout, programmamanager Mediawijzer.net, blikt op de vooravond van de Week van de Mediawijsheid 2016 alvast vooruit op het thema van dit jaar ‘Feit, Fake of Filter: Hoe word jij beïnvloed?’. Zij schrijft:Steeds vaker is een boodschap op jou persoonlijk gericht, in plaats van op een brede doelgroep. Dit is mogelijk doordat er van jou een profiel is gevormd op basis van al je dagelijkse on- en offline bezigheden: bijvoorbeeld je zoekgeschiedenis, e-mailverkeer, koopgedrag en posts op sociale media. In dat profiel staat kortweg wie je bent en wat je voorkeuren en interesses zijn. Alles wat met jouw profiel conflicteert wordt weggelaten en alles wat aansluit, herhaald. Dit is een beproefde mediatechniek. Zo ontstaat om elk persoon heen een zogenoemde filter bubble, een echoput waarin de mediaboodschappen die je ontvangt perfect bij je passen en elke tegendraadse noot is weggefilterd.”

» Lees de volledige column van Mary Berkhout over bubblewijsheid

Campagnemateriaal Week van de Mediawijsheid

Netwerkpartners kunnen op verschillende manieren meedoen en aandacht geven aan de Week van de Mediawijsheid. Een aantal tips op een rij:

» Download het campagnemateriaal, waaronder visuals voor websites en sociale media, een poster met stellingen om over te debatteren en een inspiratiedocument voor bibliotheken

Meer weten?

Op de website weekvandemediawijsheid.nl vind je nog meer aanbod en tips, onderverdeeld in onderwijs, opvoeding en professionals

» Twitter mee via #WvdM16 en volg de karakter uit #MediaMasters op sociale media

Reacties 2

Laat een reactie achter

Vul je e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.