We leven in een digitale wereld waaruit schermen niet meer weg te denken zijn. Kinderen brengen tegenwoordig erg veel tijd door achter een beeldscherm, terwijl er veel meer te doen is. Sinds 2019 is de schermtijd van kinderen aanzienlijk toegenomen. Het doel van Gametimer is om goede afspraken tussen ouders en kinderen over schermtijd te faciliteren. Renato Overhoff, bedenker en oprichter van Gametimer, vertelt in dit artikel over de totstandkoming en werking van het product.
Ik heb het Gametimer-concept ontwikkeld omdat ik bij mijn eigen kinderen constateerde dat ze te veel achter schermen zaten. In plaats van schermen en routers uit te zetten heb ik een educatieve oplossing bedacht, zodat ze zelf leren hun schermtijd te organiseren.
Het concept
Afgelopen jaren heb ik de Gametimer (met bijbehorende app) ontwikkeld met de volgende doelstellingen. Gametimer moet …
… je helpen duidelijke afspraken over schermtijd te maken
… op een educatieve wijze langdurig schermgebruik tegengaan
… duidelijkheid creëren en onnodige discussies tussen ouders en kinderen voorkomen
… door kinderen zelf bediend kunnen worden
… ouders met de Gametimer-app inzicht geven in de gebruikte schermtijd middels statistieken
… kinderen helpen om hun schermtijd beter te plannen en organiseren
Hoe werkt het?
Gametimer is een geavanceerd apparaat dat speciaal gemaakt is om kinderen te helpen met schermtijd. De achterliggende gedachte begint met een samenwerking tussen ouders en kinderen. Ga het gesprek aan en maak samen afspraken over de maximale schermtijd per dag. De afgesproken dagelijkse schermtijden kunnen naar wens worden ingesteld in de Gametimer app. Deze worden automatisch gesynchroniseerd met het apparaat.
De hoofddoelstellingen van Gametimer zijn verantwoordelijkheid en bewustwording. Daarom mogen kinderen de Gametimer zelf bedienen en de afgesproken hoeveelheid schermtijd naar eigen inzicht gebruiken. Hiermee geef je als ouder verantwoordelijkheid en leren kinderen bewust omgaan met schermtijd.
“Ik geloof dat kinderen niet alleen maar bezig moeten zijn met schermen, maar ook moeten kunnen genieten van buiten spelen, een potje voetbal of andere leuke activiteiten – zonder scherm.”
Gametimer is een auditief en visueel apparaat zodat ouders van grote afstand de status (rood/groen) van de Gametimer kunnen zien. Omdat kinderen het apparaat zelf gebruiken heeft het stevige bumpers. Om te voorkomen dat kinderen de bumpers verwisselen hebben we ze ook voorzien van gaten, zodat altijd zichtbaar is welke kleur boven staat. Om ervoor te zorgen dat de Gametimer niet na een dag leeg is hebben we oplaadbare batterijen gebruikt die je maar één keer per maand hoeft op te laden.
Het bijzondere van Gametimer is dat het apparaat geen bedieningsknoppen heeft. Het wordt door sensoren aangestuurd zodat kinderen geen invloed hebben op de werking. Het apparaat is ook niet te openen en er zijn geen materialen gebruikt die schadelijk zijn voor kinderen.
Ik geloof dat kinderen niet alleen maar bezig moeten zijn met schermen, maar ook moeten kunnen genieten van buiten spelen, een potje voetbal of andere leuke activiteiten – zonder scherm.
Hoe gebruik je de Gametimer?
Om te starten draai je de Gametimer met de groene kant naar boven. De tijd begint nu te lopen. De ingestelde tijden worden op het display en via de tien lampjes weergegeven. Door de Gametimer horizontaal te plaatsen, gaat de timer op pauze. Op deze manier kan er later verder worden gegaan, zonder tijd te verspelen.
Wanneer de schermtijd is verbruikt, laat het apparaat een geluid horen dat pas ophoudt wanneer ‘stop’ wordt geactiveerd (rood boven). Het is nu niet meer mogelijk om Gametimer op ‘play’ te zetten zonder dat er een geluid weerklinkt.
Gametimer app
De instellingen kunnen worden gewijzigd in de app. Deze is beveiligd met een wachtwoord, zodat alleen de beheerders hier toegang tot hebben. Wanneer de instellingen worden gewijzigd, krijgt de beheerder een bevestiging per e-mail. De app heeft heldere statistieken van de afgelopen zeven dagen en er zijn meerdere Gametimers aan te sluiten in de app.
Gebruikers zijn over het algemeen zeer tevreden over het product en tot verbazing van de ouders is er weinig tot geen weerstand vanuit de kinderen. Dit komt, denk ik, dat kinderen vrijheid ervaren en binnen de gestelde limieten zelf hun schermtijd kunnen indelen.
Gametimer staat open voor verbeteringen en wil graag met partners samenwerken om de strijd aan te gaan tegen het toenemende schermgebruik. Kinderen moeten niet alleen maar bezig zijn met schermen maar ook kunnen genieten van buiten spelen, een potje voetbal of andere leuke activiteiten doen zonder scherm.
Kijk voor meer informatie op de website.
Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.