Geef digitale geletterdheid een plek op het lesrooster

dinsdag 7 januari 2020

Tijdens de Week van de Mediawijsheid organiseerde Instruct de bijeenkomst voor Digitale Geletterdheid. Ruim 50 onderwijsprofessionals uit het voortgezet onderwijs kwamen samen om zich te laten informeren en inspireren over de ontwikkelingen op het vakgebied van digitale geletterdheid. We gingen in gesprek met docenten Renaldo Lakerveld en Abe van den Ban. Wat is hun ervaring met de implementatie van digitale geletterdheid en het gebruik van de methode DIGIT-vo op hun school?

Wat is DIGIT-vo?

Veel scholen zijn druk bezig de 21st century skills in hun onderwijs te integreren. Maar hoe doe je dat specifiek met het onderdeel digitale vaardigheden? Hoe maak je jouw leerlingen digitaal geletterd? Instruct biedt de leerlijn DIGIT-vo, waarmee je leerlingen digitaal geletterd maakt volgens alle competenties die beschreven zijn in diverse rapporten over digitale geletterdheid in het voortgezet onderwijs. Daarnaast sluit DIGIT-vo aan op de komende curriculum-wijziging, waarin digitale geletterdheid als nieuw leergebied wordt toegevoegd. Door in gesprek te gaan met docenten willen we DIGIT-vo nog beter aansluiten op de behoefte van de gebruikers.

Renaldo en Abe delen hun ervaring

Renaldo Lakerveld is ICT-coördinator, docent Digitale Geletterdheid en toevallig ook docent Aardrijkskunde op het Cals College in IJsselstein. Deze school werkt sinds 2017 aan digitale vaardigheden voor de leerlingen. Abe van den Ban geeft het vak Digitale Geletterdheid op het Zuiderzee College sinds vorig jaar. Op school is Abe ook nog de i-Coach en geeft hij Aardrijkskundelessen. Beide docenten gebruiken DIGIT-vo.

Hoe is het proces van de implementatie van digitale geletterdheid gegaan?

Renaldo: “Wij zijn begonnen met DIGIT-vo en werken daar al jaren mee. Bij de schoolleiding is aangegeven dat we iets moesten doen aan de digitale vaardigheden van de leerlingen. Ik heb dit zelf opgepakt en ben hier actief mee aan de slag gegaan.”

Abe: “Wij zijn vorig jaar gestart met de methode DIGIT-vo. Omdat digitale geletterdheid steeds belangrijker wordt en in 2022 waarschijnlijk een verplicht onderdeel, zijn wij gaan kijken hoe we dit kunnen aanbieden. We vinden het belangrijk dat onze leerlingen digitaal vaardig zijn. Bij ons wordt MVI (media vormgeving en ict) gegeven in de bovenbouw. Daar merken we dat kinderen vaak de grondbeginselen van de digitale vaardigheden niet beheersen. ”

Hoeveel uur per week is hiervoor beschikbaar gesteld?

Renaldo: “Wij hebben digitale geletterdheid 1 uur per week op het lesrooster staan voor de brugklassers.”

Abe: “Ook wij hebben dit wekelijks op het rooster staan voor de leerlingen. We gaan evalueren of dit wellicht meer uren moeten worden.”

Werken de leerlingen met eigen devices of in een computerlokaal?

Abe: “Wij hebben eigen devices op school en dat werkt prima. Hiermee zijn we dit jaar in de brugklas mee gestart. Daarnaast hebben we ook laptopkarren en computerlokalen.”

Renaldo: “De leerlingen hebben een laptop en er is ook een computerlokaal.”

Hoe is het gesteld met de kennis en vaardigheden van de docenten die het moeten geven?

Renaldo: “Per leerniveau hebben wij i-coaches, die docenten uit het team ondersteunen. Het is belangrijk dat docenten het vak kunnen geven, maar niet iedere docent is even digitaal vaardig. Op dit moment doen we daar nog niet genoeg aan en zijn we nog zoekende naar extra mogelijkheden om docenten te scholen.”

Abe: “Ook bij ons op school zou dit verbeterd kunnen worden. Nu is er een scholingsmiddag waarbij docenten bij elkaar komen om dit te verbeteren. Echter is dat niet voldoende. Het ligt nu nog bij de docenten zelf. Schoolleiding zou hier meer op moeten sturen. Ook zou dit meer moeten worden meegenomen bij bijvoorbeeld de opleidingen voor docenten.”

Hebben jullie tips voor de scholen die ook gaan beginnen met digitale geletterdheid op school?

Abe: “Zorg voor een goede Wi-Fi verbinding en zorg dat de devices in orde zijn. Koptelefoons aanschaffen is wel een must. Uiteraard is het aan te bevelen dat je zelf als docent het programma doorloopt om het te ervaren”

Renaldo: “Pleit bij je leidinggevende voor minimaal 1 uur Digitale Geletterdheid op het lesrooster. Zo maak je het een succes!”

Ervaringen delen

Wil je jouw ervaringen delen en heb je tips voor docenten of scholen die digitale geletterdheid willen gaan implementeren? Meld je dan aan voor de Instruct rubriek ‘In gesprek met een docent digitale geletterdheid…‘. Stuur een mail naar digit@instruct.nl en we komen bij je langs voor een interview.


Dit artikel verscheen eerder op Instruct.nl


Lees meer over digitale geletterdheid in het onderwijs

» 7 manieren om van de implementatie van digitale geletterdheid een succes te maken
» Het boek als inspiratiebron: máák iets van je leeservaring!
» Column – Noodklok of …?

Laat een reactie achter

Vul je e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.