Gezocht: projecten mediawijsheid die een steuntje in de rug verdienen

donderdag 27 augustus 2015

Welk project bevordert mediawijsheid op een geheel eigen, unieke wijze? Een project dat een steuntje in de rug verdient en laat zien dat er al veel moois gebeurt in ons werkveld. Ken jij een goed voorbeeld? Laat het ons uiterlijk 20 september weten. Voor het beste project (of projecten) stelt Mediawijzer.net € 15.000,- beschikbaar.

“Er zijn veel projecten in ons vakgebied die anderen inspireren, daar mag wel eens wat meer aandacht voor zijn” – Mary Berkhout

Mary Berkhout, programmamanager Mediawijzer.net: “De Stimuleringsregeling heeft zich altijd gericht op hiaten, en dus grotendeels op waar het nog misgaat en waar het beter kan.  Daarom hebben we er dit jaar voor gekozen om te stimuleren waar het juist wél goed gaat. Dat doen we door bijzondere projecten een aanmoediging te geven.”

Ze legt uit dat in de visie van Mediawijzer.net het kind (0-18 jaar) centraal staat, binnen alle dynamiek van de mediasamenleving. Daaromheen onderscheidt Mediawijzer.net 3 leefomgevingen, elk met eigen actoren, problematiek en aanpak:

 1. Onderwijzen: de leraar en schoolomgeving leren het kind mediawijs te worden
  Een hiaat ligt nog bij het speciaal onderwijs en daarbinnen de doelgroep licht verstandelijk beperkten (LVB). Binnen dit domein staat €25.000 ter beschikking aan projecten die LVB-jeugd mediawijzer maken
 2. Opvoeden: ouders/opvoeders stellen hun kind in staat om mediawijs te leven
  Binnen dit domein staat €75.000 ter beschikking ter bevordering van projecten op het gebied van (media)opvoeding
 3. Ontdekken: kinderen helpen elkaar om mediawijs te zijn
  Waarschijnlijk komt er in 2016 een regeling die projecten binnen dit domein gaat stimuleren.

Projecten die in aanmerking willen komen voor de aanmoedigingsprijs, kunnen binnen alle drie de domeinen vallen: Onderwijzen, Opvoeden en Ontdekken.

Wat is het domein Ontdekken?

Het domein Ontdekken is nog relatief nieuw. Binnen dit domein leert de jeugd zichzelf en/of met elkaar spelenderwijs om mediawijs te zijn – buiten de context van school en thuis om. Het is een nieuw domein dat we samen met het netwerk willen verkennen: hoe leert de jeugd binnen dit domein, welke competenties leren ze vooral en hoe zijn ze nog meer uit te dagen?

“We willen het nieuwe domein Ontdekken samen met het netwerk verkennen en bepalen waar actie nodig is” – Mary Berkhout

We zijn op zoek naar unieke, interessante  projecten die demonstreren hoe het domein Ontdekken werkt en hoe deze beweging is te versterken.

Ken jij een project dat een steuntje in de rug verdient? Doe mee!

Mediawijzer.net is op zoek naar projecten die op een eigen, unieke wijze mediawijsheid bevorderen. Hiervoor stelt Mediawijzer.net € 15.000,- beschikbaar vanuit de jaarlijkse Stimuleringsregeling.

Het bedrag is door Mediawijzer.net toe te kennen aan één project of te verdelen over meerdere projecten en is bedoeld als steun in de rug om (het) project(en) bekender te maken en de bevindingen ervan te delen.

Praktische informatie

 • De deadline is 20 september 2015
 • De regeling staat open voor alle bij Mediawijzer.net aangesloten organisaties. Ben je nog geen netwerkpartner? Meld je hier aan.
 • Een onafhankelijke adviescommissie van deskundigen beoordeelt de aanvragen
 • De uitslag wordt bekend gemaakt op 2 november 2015
 • Uitgebreide informatie, documentatie en aanvraagformulieren op mediawijzer.net/stimuleringsregeling-2015

10 tips uit voorgaande jaren

Mediawijzer.net heeft de afgelopen jaren bijna 40 projecten op het gebied van mediawijsheid mede mogelijk gemaakt. Stuk voor stuk unieke projecten en samenwerkingen, die allemaal te maken hadden met ambitieuze doelstellingen, uitdagingen én valkuilen. Mediawijzer.net was benieuwd naar de lessons learned van deze projecten en heeft in juni 2014 aan verschillende projectleiders gevraagd: ‘Wat zijn bruikbare lessen voor het netwerk?’

Het resultaat: 10 tips, gebundeld in een publicatie en een infographic ter inspiratie en/of ondersteuning.

» Bekijk de infographic met 10 tips van projectleiders uit eerdere stimuleringsregelingen

Laat een reactie achter

Vul je e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.