Van media consumeren naar media produceren: workshops voor de BSO

woensdag 18 mei 2022

Op de buitenschoolse opvang (BSO) is zoveel te beleven. Vooral op lange BSO-dagen in de zomer kun je voor de kinderen echt een gaaf programma neerzetten. Veel BSO’s plannen nog betrekkelijk weinig digitaal aanbod in, omdat ze er niet zo bekend of vertrouwd mee zijn. Terwijl dat nu juist bij kinderen zoveel energie en creativiteit oproept, betoogt Marije Lagendijk.

Daarom hebben Petra Mestrom (van de Greenscreenbox), Anneke van Soest (Anno Nu Mediacoaching) en ik, Marije Lagendijk (Lagendijk Empowering) de handen ineengeslagen en workshops ontwikkeld voor de BSO. In deze workshops gaan kinderen actief media produceren met behulp van een ‘green screen’.

Wat is de Greenscreenbox?

Daarbij maken we gebruik van de Greenscreenbox. Zo heb je geen gedoe met het opbouwen van stellages en groene doeken. De Greenscreenbox is namelijk een handig tafelmodel en uitermate geschikt om kinderen op een leuke, creatieve manier samen te laten werken, digitale vaardigheden op te laten doen en vooral heel leuk te laten spelen.

“De mogelijkheden zijn eindeloos en kinderen raken er niet mee uitgespeeld.”

De Greenscreenbox is heel veelzijdig. Het is een inspirerende tool om eenvoudig je eigen green screen-video’s te maken, educatief of ‘just for fun’ en heel makkelijk, gewoon met een tablet. Een app vervangt alles dat groen is (dus ook de achtergrond) door een achtergrond naar keuze. Zo kun je allerlei trucs toepassen om een leuke foto of video te maken. De mogelijkheden zijn eindeloos en kinderen raken er niet mee uitgespeeld.

Ontwikkelgebieden

We hebben een drietal workshops ontwikkeld zodat elke leeftijdsgroep binnen de BSO op eigen niveau naar hartenlust kan spelen. Tijdens de workshops komen veel ontwikkelgebieden aan bod:

● Digitale vaardigheden: hoe werkt de tablet, de app en de green screen techniek.
● Spraak-taalontwikkeling: het uitspelen van het verhaal dat de kinderen bedacht hebben.
● Sociale ontwikkeling: kinderen werken in groepjes en moeten met elkaar samenwerken.
● Creatieve ontwikkeling: welk verhaal gaan we verzinnen en wat hebben we daarvoor nodig?
● Probleemoplossend denken: hoe zorgen we dat onze handen niet in beeld zijn en wat hebben we nodig om te poppetjes op de juiste plaats te krijgen.

Een succes in het onderwijs

De Greenscreenbox is al jaren een succes in het onderwijs. Bij de kleuters is de box een krachtig middel om te werken aan bijvoorbeeld mondelinge taalontwikkeling, spelontwikkeling en planmatig werken. Oudere kinderen verwerken de informatie van wereldoriëntatie of zelfs staatsvorming middels een video die ze maken met de Greenscreenbox.

We zien dat er binnen de kinderopvang behoefte is aan activiteiten rondom mediawijsheid en digitale geletterdheid, maar dat organisaties vaak niet zo goed weten hoe ze dat aan moeten pakken. Voor ons een reden om workshops speciaal voor de naschoolse opvang te ontwikkelen. Enerzijds om de kinderen op een leuke manier kennis te laten maken met het green screen, mediawijsheid en digitale geletterdheid. En anderzijds om de pedagogisch medewerkers te laten zien dat het werken met digitale media niet zo spannend en ingewikkeld is als het lijkt.

De workshops

We hebben een drietal workshops ontwikkeld. Voor de jongste kinderen hebben we een workshop met het thema ‘Wat groeit daar’. Daarin maken ze op een simpele manier kennis met de green screen-techniek. Daarin leren ze dat niet alles wat ze zien echt is en wordt vooral hun fantasie en creativiteit gestimuleerd. Ze gaan zelf een video maken waarin ze bloemen tevoorschijn toveren en papieren rupsen in vlinders laten veranderen.

Voor de kinderen van 7 en 8 jaar hebben we het thema ‘Circus’. In deze workshop gaan kinderen speelgoeddieren door een hoepel laten springen die er niet is, maar die in de video wel zichtbaar is. Hier worden kinderen vooral uitgedaagd om samen te werken en oplossingsgericht te denken en gaan we iets uitgebreider aan de slag met de mogelijkheden van een green screen.

Voor de oudste kinderen duiken we in de special effects en games. Ze filmen eerst zichzelf en daarna ‘teleporteren’ ze zichzelf naar een gamewereld. In deze workshop leren kinderen uitgebreider over green screens en gaan ze zelf op onderzoek uit hoe ze die het beste toe kunnen passen voor een spannende video. Ook hier is creativiteit, samenwerken en oplossingsgericht denken van belang.

De workshops duren anderhalf uur. Wil je meer weten over de workshops of de Greenscreenbox, of heb je interesse? Stuur een mail naar [email protected]

Laat een reactie achter

Vul je e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.