Hallo Barbie, dag privacy

woensdag 15 april 2015

Ze is er nog niet maar komt er wel aan (in de herfst): een echte afluister-Barbie! In februari van dit jaar werd ‘Hello Barbie’ geïntroduceerd. Dat is een Barbie met Wifi en een ingebouwd microfoontje. Alles wat je kind zegt, wordt verzonden naar de servers van fabrikant Mattel, daar opgeslagen, en geanalyseerd. Zo wil Mattel erachter komen wat je kind leuk vindt. Vervolgens kan Mattel teksten terugsturen naar de pop, die ze dan uitspreekt via het ingebouwde luidsprekertje.

Je kind kan bijvoorbeeld tegen deze Barbie zeggen dat prinsen en prinsessen zo leuk zijn. Waarna Mattel de pop terug kan laten zeggen dat er ook een geweldige prinsessen-Barbie te koop is.

Targeted advertising

Super-marketing uit het land van de onbegrensde mogelijkheden. Maar ook nogal alarmerend, vanwege de risico’s die aan dit product verbonden zijn. Targeted advertising gericht op kinderen is sowieso al niet prettig (denk aan de zeur-terreur die daardoor kan ontstaan), maar je moet er niet aan denken wat er allemaal nog meer met de verhalen van je kind kan gebeuren. Om nog maar te zwijgen van gesprekken van de ouders, die ook opgenomen, bewaard, en beluisterd kunnen worden.

Met zo’n ‘Hello Barbie’ haal je gewoon een afluisterapparaat in huis. En volgens Amerikaanse privacy-juristen is er geen enkele manier om te voorkomen – noch technisch, noch juridisch – dat de opgenomen gesprekken misbruikt kunnen worden.

Natuurlijk hóef je die pop niet te kopen, en ongetwijfeld zal er een bijsluiter in de doos zitten die zegt “Door het aanschaffen en gebruiken van dit product verklaart u zich akkoord met het vastleggen van alles wat deze Barbie te horen krijgt”. Maar dat fabrikanten überhaupt dit soort dingen doen, is al zorgelijk genoeg.

Petitie

In Amerika is er inmiddels veel verzet gerezen tegen deze ‘Hello Barbie’. Door middel van een petitie wil men daar voorkomen dat het product daadwerkelijk op de markt wordt gebracht.

Wanneer Hello Barbie in Nederland wordt uitgebracht is nog onduidelijk. Een woordvoerder van Mattel Europa zei ons dat na Amerika eerst Engeland en Frankrijk bediend zullen worden. “In een later stadium zal Nederland volgen,” aldus de woordvoerder.

‘Hello Barbie’ op de beurs

‘Hello Barbie’: cool or creepy? (Fox news)
Bekijk de video.

Dit artikel verscheen eerder op de website van Ouders Online

Laat een reactie achter

Vul je e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.