Handboek Mediawijs Online, jongeren en sociale media

vrijdag 25 april 2014

Het klikt tussen jongeren en sociale media. Maar alles heeft zijn prijs. Dat jongeren online worden geconfronteerd met risico’s is niet nieuw. Hoe zorgen we er voor dat onze kinderen veilig kunnen internetten? Net zoals we jongeren proberen aan te zetten om zich veilig in het verkeer te bewegen, of niet met vreemden mee te gaan als ze buitenspelen, moeten we hen ook leren om veilig en respectvol met anderen online om te springen. Michel Walrave en Joris Van Ouytsel (MIOS Universiteit Antwerpen) schreven in opdracht van Mediawijs.be het handboek ‘Mediawijs Online‘, dat een klare kijk biedt op het gebruik, de vele voordelen maar ook de risico’s van sociale media. Cyberpesten, grooming, sexting en cyberliefde zijn maar enkele van de topics die aan bod komen. Het boek werd tijdens de Jongerenmediadag op 2 april 2014 officieel voorgesteld.

mediawijsonlineHet internet bevat een schat aan informatie, maar ook verschillende ongewenste inhouden. Jongeren kunnen het slachtoffer worden van leeftijdsgenoten, volwassenen of bedrijven met slechte intenties. Pesterijen, racisme en andere vormen van geweld komen ook online voor. Daarnaast komen jongeren ook in contact met nieuwe vormen van marketing en wordt hun persoonlijke informatie gebruikt voor het aanbieden van gepersonaliseerde reclame. Ouders zijn zich niet altijd bewust van die risico’s en kunnen misschien denken dat ze jongeren niets kunnen leren over computer- en internetgebruik. “Maar volwassenen kunnen jongeren net wel heel veel bijbrengen over het kritisch en bewust omgaan met sociale media”, stellen de auteurs in het boek. Daarom brengt Mediawijs.be samen met MIOS Universiteit Antwerpen een sensibiliseringsgids uit, gericht naar ouders, leerkrachten en andere jongerenbegeleiders.

Mag ik op internet?
Het beperken van internetgebruik is niet de beste oplossing. Internet heeft immers enorm veel voordelen, die ruimschoots opwegen tegen de nadelen. Het is belangrijk dat ouders met hun kinderen in dialoog gaan over hun internetgebruik. Wanneer jongeren bijvoorbeeld een account openen bij een sociaalnetwerksite, is het aangewezen om met hen te praten over de kansen en de risico’s en om met hen de privacy instellingen te overlopen. Naast de risico’s, gaat de gids ook verder in op de mogelijkheden die sociale media bieden.

“We willen met deze gids vooral ook een positief verhaal brengen, waarbij de kansen van sociale media voor jongeren benadrukt worden”, stellen de auteurs.

In het boek Mediawijs Online worden concrete tips en adviezen gegeven bij het gebruik van sociale media tijdens gebeurtenissen die centraal kunnen staan in het leven van kinderen en jongeren, zoals de ontwikkeling van een online identiteit, het sluiten van online vriendschappen en cyberliefde. Ook cyberpesten komt aan bod.

“We proberen steeds vanuit de situatie van de ouder, leraar of andere begeleider van jongeren mee te denken over hoe we jongeren kunnen helpen om de kansen van sociale media ten volle te benutten terwijl de risico’s zoveel mogelijk beperkt worden. We geven tips over concrete acties die je samen met jongeren zou kunnen ondernemen en geven advies over hoe je zo goed mogelijk met hen over hun internetervaringen kan spreken.” – Michel Walrave

Hoe bestellen?
Mediawijs Online kun je voor € 24,99 bestellen op de website van Lannoo Campus. Het boek is ook verkrijgbaar in de boekhandel.

Dit artikel verscheen eerder op Mediawijs.be.

Reacties 2

 1. Micky Devente

  Ter aanvulling: op de website van Mediawijs.be kun je ook de zogeheten fiches in hoge resolutie downloaden.

  Deze zijn er:

  Fiche 1: Sociale netwerken op internet
  Fiche 2: Cyberliefde
  Fiche 3: Sexting: persoonlijke seksuele beelden en berichten verspreiden
  Fiche 4: Grooming: online contact tussen volwassenen en jongeren
  Fiche 5: Cyberpesten
  Fiche 6: Jouw locatie delen op sociaalnetwerksites
  Fiche 7: Een goede online reputatie

Laat een reactie achter

Vul je e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.