In oktober is het weer Kinderboekenweek. Hét moment om met kinderen op de basisschool aan de slag te gaan met boeken, met lezen en… met maken. Door de leeservaring te verbinden met maakonderwijs, waarbij kinderen in workshops al doende iets nieuws creëren, verdiept de ervaring zich en doen kinderen nieuwe vaardigheden op. Boeken bieden inspiratie voor verder onderzoek en experiment, en maakonderwijs levert zo een bijdrage aan het versterken van de leesvaardigheid. En daarmee aan digitale geletterdheid, want traditionele leesvaardigheid en digitale informatievaardigheden hangen sterk met elkaar samen.
Naarmate kinderen ouder worden, gaan ze minder lezen, zo blijkt uit de Leesmonitor 2019 van de Stichting Lezen. Van de ‘beginnende lezers’, de 7-jarigen, leest 68 procent vrijwel dagelijks een boek in de vrije tijd. Aan het eind van de basisschool is dit percentage gehalveerd: van de 12-jarigen pakt nog 35 procent buiten schooltijd dagelijks een boek. Eenmaal op het voortgezet onderwijs delft het lezen van boeken verder het onderspit ten opzichte van al die andere media die beschikbaar zijn, zoals televisie, YouTube en berichten-apps: middelbare scholieren lezen een stuk minder dan kinderen op de basisschool.
Leesvaardigheid: voorwaarde om online je weg te kunnen vinden
Uit deze cijfers van de Leesmonitor 2019 kun je opmaken dat er juist op de basisschool een vruchtbare bodem is voor het verder stimuleren en enthousiasmeren van kinderen voor het lezen van boeken, óók in hun vrije tijd. Hoe mooi zou het zijn wanneer ze daardoor later vaker een boek pakken en zo hun leesvaardigheid – een sleutelcompetentie voor de rest van het leven – op peil houden en versterken. Want leesvaardigheid komt niet alleen offline van pas: ook voor digitale geletterdheid is het een absolute voorwaarde. Dat blijkt uit onderzoek van Natascha Notten, die verbonden is aan de Radboud Universiteit. Zij geeft aan dat er een sterke samenhang is tussen traditionele leesvaardigheden en digitale informatievaardigheden. Hoe leesvaardiger je bent, hoe beter je online je weg kunt vinden.
Wat maakonderwijs kan betekenen
Het versterken van de leesvaardigheid is een van de uitgangspunten van de workshops die Grote Broer Kunsteducatie biedt voor basisscholen rond de Kinderboekenweek. Een ander uitgangspunt is: leren door creëren. Samen met tech-platform Bright van RTL en Kleinkunstig vormt Grote Broer Bright Makers: dé partij voor maakonderwijs op basisscholen. Maakonderwijs staat voor dóen, voor experimenteren, ontdekken, mislukken en doorzetten. Met als resultaat door kinderen zelfgemaakte creaties op het snijvlak van kunst en moderne techniek. Het thema van de Kinderboekenweek 2019 is ‘Voertuigen – Reis mee!’ en leent zich bij uitstek voor deze aanpak. Van het maken van een fantasievoertuig tot het verbeelden van een reis op een interactieve poster.
Verhaal krijgt voeten in de aarde
Door actie en creativiteit te verbinden aan een boek dat kinderen hebben gelezen, krijgt het verhaal meer voeten in de aarde. Wat heb je gelezen, wat vond je ervan, welke betekenis kun je eraan geven en wat zegt het verhaal over de wereld om ons heen? Ieder kind gaat hier in de verschillende workshops vanuit zijn eigen perspectief mee aan de slag. In de workshops voegen de kinderen een extra laag toe aan hun ervaring en zetten vaardigheden als oplossingsgericht werken, informatievaardigheden en kritisch denken in. Kortom: het boek dient als inspiratiebron en ‘grondstof’ om nóg wijzer te worden en verdere ontdekkingen te doen!
Aan de slag met bewegende dieren of rampzalige reizen
Voor elke groep heeft Grote Broer twee workshops ontwikkeld van een verschillende discipline, die aansluiten bij de kerntitels die in de groepen worden gelezen. In groep 1 en groep 2 is een van die kerntitels ‘Alle dieren drijven’ van Gideon Samson, met illustraties van Annemarie van Haeringen. In de bijbehorende workshop maken de kinderen een wondertrommel met bewegende dieren. Groep 5 en 6 lezen onder andere het boek ‘Pech Onderweg’ van Jozua Douglas en Tosca Menten. In de workshop die daarbij aansluit, maken de kinderen een stopmotion over een zelfverzonnen, rampzalig verlopen reis.
Waardevolle invulling Kinderboekenweek
Zo zijn de kerntitels voor alle groepen vertaald naar creatieve en uitdagende workshops, waarmee scholen een waardevolle invulling kunnen geven aan de Kinderboekenweek 2019. Door het lezen van een boek te combineren met ‘leren door creëren’ krijgen kinderen niet alleen de kunst van het maken onder de knie, maar werken ze ook aan hun leesvaardigheid én aan hun 21e eeuwse vaardigheden.
Tot slot enkele handige links:
Deze artikelen vind je misschien ook interessant:
» De invloed van media op de jeugd: laatste onderzoeksresultaten
» Van digibeet tot betweter: informatievaardigheden in de les
» Maakonderwijs: van gebruiker naar maker
Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.