Het mediagebruik van mensen met een LVB: handige links op een rij

donderdag 20 augustus 2020

Mensen met een (licht) verstandelijke beperking (LVB) lopen op internet tegen uitdagingen aan, maar met de juiste ondersteuning biedt internetten voor velen ook voordelen. Hoe help je hen, en hun omgeving mét hen het meeste uit de digitale wereld te halen? We zetten enkele handige links voor naasten en ondersteuners op een rij – van onderzoeken tot podcasts.

Artikel: Veilig internet voor mensen met een verstandelijke beperking

2019

In het dagelijks leven bestaan er voor mensen met een (licht) verstandelijke beperking allerlei hulpmiddelen, maar vaak vallen deze weg zodra zij het internet op gaan. In dit artikel zoekt VPNgids uit hoe deze groep het best gebruik kan maken van het internet en waar professionals op moeten letten in de ondersteuning.

» Lees het artikel

Onderzoek: Beroepskrachten over het mediagebruik van jeugdigen met een beperking

2020

Om meer inzicht te krijgen in hoe jeugdigen met een beperking (tot en met 26 jaar) omgaan met media en vooral hoe hun ondersteuners daar in staan, heeft Netwerk Mediawijsheid het Nederlands Jeugdinstituut (NJi) opdracht gegeven om onderzoek te doen onder beroepskrachten in de gehandicaptenzorg. Daarnaast heeft de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) interviews gehouden met jeugdigen met een beperking en/of hun ouders over hun mediagebruik.

» Lees hier meer over het onderzoek

Podcast: Down met TikTok: is je beperking een versterking?

2020

Een podcast van NPO1 over het gebruik van TikTok met een beperking: TikTok’er Kars vertelt hoe zijn broer Ties, die het syndroom van Down heeft, zo succesvol is geworden op het platform. Naast Ties zijn er talloze andere mensen met een beperking bekend op TikTok. Hoe komt dat?

» Beluister de podcast

Startgids: Online met een licht verstandelijke beperking?

2019

Aan de slag met mediawijsheid in de gehandicaptenzorg? Lees de uitgave ‘Online met een licht verstandelijke beperking? De startgids voor een leuk en veilig online leven’ van Netwerk Mediawijsheid.

» Download

Onderzoek: Mediawijsheid bij kinderen met een LVB

2018

In het kader van het actieplan Media en kinderen met een LVB, een initiatief van Netwerk Mediawijsheid, biedt het Nederlands Jeugdinstituut met dit rapport inzicht in waarom er meer gestructureerde aandacht nodig is voor mediagebruik door kinderen met een LVB, in het huidige stelsel van jeugdzorg en (speciaal) onderwijs. Daarnaast werd er gekeken naar hoe er momenteel omgegaan wordt met kinderen met een LVB en hun mediagebruik in de huidige praktijk van het (speciaal) onderwijs en de zorg.

» Lees hier meer over het onderzoek

Brochure: Mediawijsheid voor leerlingen met een licht verstandelijke beperking

2017

Hoewel LVB-leerlingen online meer risico lopen, brengen sociale media hen ook veel plezier en gemak. In deze brochure van Kennisnet leggen diverse experts uit op welke vlakken je hen kunt begeleiden en waar ze tegenaan lopen. Daarnaast biedt het ook handvatten bij het openen van een gesprek tussen bestuurders, schoolleiders en leraren over de LVB-leerling in de digitale samenleving.

» Bekijk de brochure

Whitepaper: Veilig digitaal meedoen door jongeren met een LVB

2016

Een whitepaper over de problemen die digitalisering met zich meebrengt voor jongeren met een LVB, bedoeld voor bestuurders van zorginstellingen, zorgmedewerkers en mantelzorgers van jongeren met een licht verstandelijke beperking. De publicatie komt voort uit een DenkTank, georganiseerd door professionals Sonja Heijkamp en Ingeborg van der Molen. Daar waren mensen aanwezig uit de zorg, ICT, eHealth en sociale media om een antwoord te krijgen op de vraag hoe het simpeler en veiliger kan voor mensen met een beperking.

» Bekijk het whitepaper

Factsheet Mediagebruik: kinderen met een LVB

2015

Een factsheet van het Nederlands Jeugdinstituut, gebaseerd op praktijkervaringen met betrekking tot het mediagebruik van kinderen met een (licht) verstandelijke beperking. Naast informatie vinden hulpverleners hier ook hulpmiddelen die zij kunnen inzetten bij het begeleiden.

» Bekijk de factsheet

Heb je een toevoeging? Laat dan gerust een reactie achter.

Tip: bekijk ook het dossier Online met een beperking op Mediawijsheid.nl en onderteken (met je organisatie) het manifest ‘Ook jongeren met een licht verstandelijke beperking hebben recht op een leuk online leven’


Meer lezen over LVB & media

» Offline is geen optie meer: Mediawijsheidmanifest met honderden handtekeningen overhandigd
» Digitale hulpmiddelen voor gehandicapten in tijden van corona
» 8 redenen om aan de slag te gaan met mediawijsheid in de zorg

Laat een reactie achter

Vul je e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.