Het mooiste cadeau voor Valentijn: Er écht zijn.

vrijdag 14 februari 2020

Het is de Week van de Liefde. Als je vanavond een Valentijnsdate hebt, denk dan even hieraan:

Mensen die hun mobiele telefoon meenemen tijdens een dinertje met familie en vrienden, genieten minder van deze avond dan mensen die dit niet doen. Zelfs als je je telefoon omgedraaid op tafel hebt liggen, heb je minder lol dan als je je telefoon thuislaat. 

Uit onderzoek van de British Columbia Universiteit in Canada blijkt: we worden afgeleid door de aanwezigheid van telefoons. Dit zorgt ervoor dat je niet echt in contact bent met vrienden en familie en uiteraard je geliefde.

Aan het onderzoek deden meer dan 300 mensen mee. Alle deelnemers gingen uit eten met dierbaren, geliefden, familie et cetera. De ene helft moest daarbij hun telefoon op tafel houden en de andere helft niet. De mensen die hun telefoon tijdens het etentje op verschillende manieren in het zicht hadden, bleken achteraf een stuk vaker afgeleid te zijn, waardoor ze hun avond bij de beoordeling gemiddeld een halve punt lager gaven dan de mensen die hun telefoon de hele avond niet hadden gezien.

Geniet van het moment

‘Face-to-face interactie is heel belangrijk voor ons welzijn”, zegt hoofdonderzoeker en psycholoog Elizabeth Dunn. Het maakt een positief verschil om je telefoon in je tas, broekzak of gewoon thuis te laten wanneer je tijd doorbrengt met vrienden en familie. Want zelfs als je telefoon omgedraaid op tafel ligt, blijf je alert en word je alsnog getriggerd om je telefoon op te pakken, waardoor je weer bent afgeleid. Als iemand vaak op zijn telefoon kijkt en je merkt dat zijn aandacht ergens anders is, dan is hij dus niet met zijn aandacht bij jou. Je date kan daardoor echt het gevoel hebben dat hij/zij niet serieus wordt genomen. En als je denkt: ‘Ik wil dit moment vastleggen voor Insta’ ofzo, bedenk dan dat 1 op de 8 mensen toegeeft dat ze juist daardoor veel mooie momenten gemist hebben, zoals op een concert of tijdens een bruiloft. Je kunt het wel nakijken inderdaad, maar je hebt ook het nakijken. Geniet gewoon van het moment.

En mocht je telefoonloze date inderdaad aan alle verwachtingen voldoen, en mocht je daardoor in een volgende fase belanden: in bed is het mobieltje natuurlijk ook een no go. De telefoon heeft al een hoop passieloze nachten op zijn geweten. Seksuoloog Kaat Bollen zegt daar bijvoorbeeld over: “Mensen weten tegenwoordig beter via sociale media wat een vage bekende ’s avonds gekookt heeft dan hoe de dag van hun eigen partner was.” Dus ja, jouw keuze: Insta of passie. ♥


Ook lezen over smartphonegedrag:

» #échtcontact op Valentijnsdag
» “He asociale Phubber, mag ik even je aandacht?!”
» De romantiek van een smartphoneloos leven: waarom het wel én geen goed idee is

Laat een reactie achter

Vul je e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.