Het is weer tijd voor een balansdag

vrijdag 23 januari 2015

Zondagochtend 10:00 uur. Mijn telefoon piept. “Vorige week vond je dit een perfect tijdstip om te gaan hardlopen. Wat denk je ervan om nu weer te gaan?”. Het bericht komt niet van mijn hardloopmaatje, maar van de app RunKeeper. Hij wijst me genadeloos op mijn momenten van zwakte, fluistert me toe dat ik in 2015 nog niet één keer ben gaan hardlopen en speelt al die informatie genadeloos door aan mijn Misfit. Dat is een prachtige stappenteller, gekregen voor mijn verjaardag. Ik heb ze toestemming gegeven om met elkaar te praten. Met als gevolg dat niet alleen mijn sportieve, maar ook mijn dagelijkse lichaamsbeweging nauwkeurig in de gaten wordt gehouden.

Het begin van het nieuwe jaar is traditioneel het moment voor goede voornemens. Afvallen, meer bewegen, gezonder eten. Klinkt bekend? In januari 2012 besloot ik, na drie zwangerschappen, dat het restant babyvet er definitief af moest. Mijn Misfit had ik toen nog niet en voor sporten had ik geen tijd (voor dit soort smoesjes blijkbaar wel). De vele, vele blogs op internet hielpen me echter snel een gezonde leefstijl aan te meten en ik verloor ruim twaalf kilo. De volgende uitdaging was om dat zo te houden. Toen ik halverwege vorig jaar merkte dat mijn gewicht weer begon te schommelen, besloot ik dat het tijd werd om mijn hardloopschoenen af te stoffen. Ik vroeg een Misfit voor mijn verjaardag en installeerde gretig de app RunKeeper.

Quantified Self

Het fenomeen waarbij we technologie inzetten om informatie over onszelf te verzamelen, te analyseren en hiervan te leren noemen we quantified self. Het is vooral populair onder (amateur-)sporters: het meten van sportprestaties geeft inzicht in waar je staat en waar je naar toe wilt. Meten is weten. Meer over deze trend en de toepassingen voor bv. het onderwijs en de zorg lees je in het dossier quantified self op mediawijsheid.nl. Daarin staat ook een alinea over de risico’s. Zelfmeting vraagt immers om zelfdiscipline en inzicht. Wie heeft toegang tot je data en wat zijn de gevolgen als straks iedereen weet hoe (on)gezond je bent? En moet je wel alles willen meten?

Balans

Zo heb ik een tijdje alles wat ik at, bijgehouden in de app MyFitnessPal. Daarin staan (bijna) alle etenswaren die je in Nederland kunt kopen geregistreerd. Vul in wat je eet en aan het einde van de dag krijg je een prachtig overzicht van genuttigde calorieën, voedingswaarden, de verhouding vetten en koolhydraten, enz. De meetbare mens in een taartdiagram. En de calorieën die ik verbrandde, werden keurig verrekend. Daar zorgde de Misfit wel voor. Om echt af te vallen, werkt zo’n eetdagboek trouwens enorm goed. Immers, net als bij mediawijsheid speelt bewustzijn een grote rol. Maar ik werd er gek van om alles te registreren. Om genadeloos te worden geconfronteerd met de enorme hoeveelheid calorieën in zo’n (gezonde!) hand nootjes. Daar was de lol snel vanaf.

Jezelf motiveren vs. jezelf verliezen

Misschien houd ik daarom zo van mijn vakgebied, in mediawijsheid draait ook alles om balans. Enerzijds het gebruiken en inzetten van nieuwe media en mogelijkheden om je doelen te bereiken en jezelf te verbeteren. Anderzijds jezelf niet laten meeslepen door al die snufjes, gadgets en technologieën.

En zo is balans mijn goede voornemen geworden. Zowel in leefstijl als in mediawijsheid. Door de week laat ik me motiveren om nét dat stukje harder te rennen, om de fiets te pakken voor een boodschap en niet van alles in m’n mond te stoppen zonder erbij na te denken. In het weekend gooi ik al m’n apparaten aan de kant, en geniet ik mateloos van een goed glas wijn en een kaasje. Of ga ik draadloos een stukje rennen.

Het gaat uiteindelijk om de balans tussen jezelf motiveren en jezelf verliezen. De balans tussen een liefde voor gadgets en een liefde voor mens-zijn. De balans tussen wat kán en wat je kan gebruiken.

Experimenteren jullie wel eens met self-tracking of quantified self?

  • Levert het inderdaad inzicht op? Leer je ervan?
  • Maak je op basis daarvan betere beslissingen?
  • Wat zijn je favoriete apps daarvoor?
  • Moet je wel alles willen meten?
  • Neem je bewust het risico data te registreren in een app waarvan je niet weet wie er toegang toe heeft?
  • Wat zijn de gevolgen als iedereen straks weet hoe (on)gezond je bent?

Ik ben enorm benieuwd naar jullie ervaringen!

Laat een reactie achter

Vul je e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.