Hiermee start je het gesprek over mediaopvoeding

dinsdag 8 november 2016

Het is belangrijk dat ouders met hun kinderen praten over het gebruik van sociale media. Maar hoe doe je dat op een laagdrempelige manier? En hoe begeleid je dat gesprek als professional? Speciaal voor ouders van (pre-)pubers zijn nu een inspiratieboekje en een format voor een ouderavond ontwikkeld. Daarnaast worden prikkelende stellingen, tips en weetjes gedeeld, die via Facebook en Twitter te volgen zijn.

Speciaal voor ouders van pubers: start het gesprek!

Op de Facebookpagina en het Twitteraccount van Mediaopvoeding.nl vind je tientallen vragen, stellingen en weetjes over pubers en social media. De conversatiestarters worden gemaakt door Bureau Jeugd en Media en de Opvoedinformatie Nederland. Ze verwijzen door naar meer informatie op Nji.nl, daar vind je alle achterliggende tips en adviezen op een rijtje.

De conversatiestarters en bijbehorende tips en adviezen mogen (met bronvermelding) worden gedeeld door professionals, ouders en opvoeders. Op de Facebookpagina vind je de conversatiestarters voor pubers overzichtelijk bij elkaar in dit album.

inspiratieboekje09Inspiratieboekje Onbeperkt Internet

Dit boekje staat vol tips en ervaringen van andere ouders en laat ook pubers aan het woord. Er wordt uitgelegd wat pubers zo aantrekkelijk vinden aan sociale media en hoe je daar als ouder mee om kunt gaan. Een handig hulpmiddel als je met pubers in gesprek wilt.

Format voor een ouderavond

Voor wie een ouderavond over dit onderwerp wil organiseren is nu een gratis format beschikbaar. Er zijn twee versies voor ouders van pubers: een format voor een avond met ouders en hun kinderen en eentje voor alleen ouders.

Het format is te bestellen via de webshop van de Family Factory.

Ontwikkeling training mediaopvoeding voor professionals

Hoe kun je als opvoedprofessional een training over mediaopvoeding goed begeleiden? Het NJi ontwikkelt daarvoor een training samen met onder andere mediacoaches, bibliothecarissen, leerkrachten en medewerkers van opvoedsteunpunten. Meer informatie vind je op de website van het NJi.

Mogelijk gemaakt door Mediawijzer.net

Bovenstaand materiaal is ontwikkeld met budget van de Stimuleringsregeling 2015 van Mediawijzer.net. Opvoedinformatie Nederland, Bureau Jeugd en Media, de Family Factory en het Nederlands JeugdInstituut werken daarin samen. Dat doen ze op basis van de belangrijkste vragen van ouders over dit onderwerp, hun gezamenlijke deskundigheid en de beschikbare wetenschappelijke kennis. Meer informatie over het project vind je op de projectpagina van Opvoedinformatie Nederland.

Reacties 1

  1. tamara

    Een interessant artikel alleen jammer dat alle links niet werken. Ik zou graag meer willen weten over de conversatiestarters en het sjabloon willen zien.

Laat een reactie achter

Vul je e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.