Op dinsdag 24 juni jl. lanceerde het Nederlands Jeugdinstituut de Toolbox Mediaopvoeding. In deze Toolbox krijgen professionals betrouwbare informatie en adviezen om ouders te kunnen begeleiden. De nadruk ligt daarbij op mediagebruik van kinderen van 0 t/m 18 jaar, de kansen die media bieden en het kiezen van geschikte inhoud.
» Toolbox Mediaopvoeding bestellen of gratis downloaden
Om ervoor te zorgen dat deze (en andere opvoed)informatie terecht komt bij een breed publiek, is aanvullend slim instrumentarium nodig. Hiervoor stelt Mediawijzer.net € 75.000,- beschikbaar vanuit de jaarlijkse Stimuleringsregeling.
Wat biedt de Toolbox Mediaopvoeding?
De Toolbox biedt factsheets, tips en adviezen, gebaseerd op actuele wetenschappelijke kennis:
- Gevalideerde en gebundelde informatie
- Opgedeeld in leeftijdsgroepen
- Focus op positieve kanten van mediagebruik en kiezen van geschikte inhoud
- Aandacht voor media en kinderen met een LVB
- Het voorkomen van risico’s van internetgebruik zoals sexting, grooming, cyberpesten en financiële problemen
“Onderzoek laat zien dat professionals willen weten hoe kinderen zich ontwikkelen in relatie tot mediagebruik. Zij willen ouders informatie en achtergronden kunnen geven, zodat ouders vervolgens zelf hun grenzen kunnen bepalen.” – Peter Nikken, hoogleraar mediaopvoeding bij de Erasmus Universiteit Rotterdam
Oproep: hoe krijgen we deze informatie bij breed publiek?
De Toolbox Mediaopvoeding bevat betrouwbare en gevalideerde informatie over bruikbare aanpakken binnen de opvoedsituatie. Dat betekent dat de informatie gebaseerd is op wetenschappelijke inzichten. Helaas bereikt informatie als deze in de praktijk maar een klein deel van alle ouders/opvoeders.
Om ervoor te zorgen dat deze informatie terecht komt bij een breed publiek, is aanvullend slim instrumentarium nodig dat bijdraagt aan bewustwording en aan activatie van ouders/opvoeders.
Hiervoor stelt Mediawijzer.net € 75.000,- beschikbaar vanuit de jaarlijkse Stimuleringsregeling. De regeling voor 2015 is net als voorgaande jaren gericht op daar waar het nog misgaat en waar het beter kan. Omdat de ontwikkelingen op het gebied van media razendsnel gaan, zal de toolbox in de praktijk nog niet alle vragen kunnen beantwoorden en is een praktische aanvulling en uitwerking nodig. Dit alles past binnen de Stimuleringsregeling.
» Meer over de Stimuleringsregeling 2015
» Toolbox Mediaopvoeding bestellen of gratis downloaden
Toolbox Mediaopvoeding kwam tot stand i.s.m. Mediawijzer.net
Het NJi werkte in opdracht van het ministerie VWS aan de Toolbox. Het idee voor de Toolbox is ontwikkeld als onderdeel van het Deltaplan Mediaopvoeding dat het NJi – in samenwerking met Mediawijzer.net, Opvoedinformatie Nederland, MKO en Ouders Online – in 2012 heeft opgesteld. Op 24 maart jl. organiseerde het NJi samen met Mediawijzer.net een expertsessie over mediaopvoeding voor kinderen van 0 t/m 6 jaar bij Beeld en Geluid in Hilversum. De input van deze expertsessie is gebruikt bij de totstandkoming van de Toolbox Mediaopvoeding.
Reacties 3
Beste Gemma,
misschien is dit niet de juiste plek voor m’n vraag, maar ik stel hem toch maar.
In de pdf’s van de toolbox voor bv 3-5-jarigen kan ik geen lijstje vinden met tips voor actuele, concrete leessites. Zelf heb ik als taalkundige en illustrator in m’n eentje vrijwillig een voorleessite gemaakt vol digitale prentenboeken. Ter leesbevordering, dus gratis: http://www.booxalive.nl
Waar in de toolbox zou mijn site als tip mogen/kunnen worden opgenomen?
Vriendelijke groet, Magda
Hallo Magda,
Ik reageer even namens Gemma in haar afwezigheid: dank voor je vraag. Het Nederlands Jeugdinstituut heeft de Toolbox Mediaopvoeding verder ontwikkeld in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Je kunt het beste even contact opnemen met het Nederlands Jeugdinstituut. De contactgegevens kun je hier vinden.
Vriendelijke groeten, Micky
Héééél dankbare groet!
Magda
Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.