Hoe ziet een mobiele telefoon er van binnen uit? En hoe kun je de wereld verbeteren met een 3D-printer? Technologie en media spelen een steeds grotere rol in het dagelijks leven van kinderen en jongeren. Tegelijkertijd weten zowel zij als leraren vaak niet wat er allemaal schuilgaat achter technologie. Daarmee groeit de behoefte aan meer kennis over digitale fabricage en 21st century skills; maakonderwijs helpt daarbij. Om enthousiasme daarover te verspreiden, is Maakplaats 021 ontstaan op een plek die voor kinderen en scholen al vertrouwd is: de OBA, de Amsterdamse bibliotheek. En daar hebben, naast de jeugd, ook leraren én medewerkers van de bibliotheek veel aan. Ben jij nog niet aan het maken? In dit artikel vertel ik je graag meer over hoe wij het aanpakken en waarom maken zo leuk en belangrijk is.
Voor het kind: van CodeTeam tot Creating Creatures
Maakplaats 021 is een openbare ‘makerspace’ in de OBA. Een plek voor iedereen uit de buurt, met naschools aanbod voor jongeren van 8 tot 16 jaar die er spelenderwijs leren werken met de technologieën van vandaag. Het achtervoegsel 021 benadrukt de verbondenheid met de 21st century skills. Inmiddels zijn er vier maakplaatsen gevestigd in OBA-vestigingen in Amsterdam, in de komende paar jaar groeit dit aantal uit naar tenminste tien. Kinderen en jongeren kunnen er terecht voor een divers programma: samen leren programmeren bij CodeTeam, knuffels ontwerpen en lasercutten bij Creating Creatures en oplossingen bedenken voor de leefbaarheid van je eigen buurt bij Designathon. Zo creëren zij vaardigheden die zij nu én in de toekomst goed kunnen gebruiken: van technisch denken tot creatieve oplossingen verzinnen en samenwerken.
Voor de medewerker: van bibliothecaris naar maakplaats-coach
De slogan van Maakplaats 021, ‘Iedereen is een maker’, geeft al aan dat jongeren niet de enige doelgroep van het project zijn. Bij de introductie van Maakplaats 021 in 2016 kregen OBA-medewerkers de kans om zelf ook ‘maker’ te worden. Medewerkers volgden hiertoe een kennismakingstraining bij kennispartner Waag. Voor de OBA was ook juist dit traject belangrijk. “Kennis gaat voor ons veel verder dan het geschreven woord. Maakplaats 021 past helemaal bij de bibliotheek van vandaag: een dynamisch huis van kennis en informatie. De kunde en het enthousiasme van onze medewerkers zijn daarbij cruciaal, pas dan kan iemand echt goed kennis overdragen aan anderen”, aldus OBA-directeur Martin Berendse. Inmiddels zijn vijf medewerkers fulltime aan de gang als maakplaats-coach. Zij ruilden de boekenkasten om voor 3D-printers, lasercutters en Scratch. Iedere coach begeleidt inmiddels zelfstandig groepen jongeren in het maakonderwijs.
Voor de leraar: het Maakplaats 021 fellowship
“In het begin denk je misschien nog dat het tekenen van bijvoorbeeld een tasje wat kinderachtig is. Maar het proces van simpel beginnen op papier naar meer complexe digitale techniek, werkt juist verrassend goed. Juist omdat je je zo verplaatst in de leerling en zelf de frustratie ondervindt als iets even niet lukt, maar je toch doorzet voor een positief resultaat”, aldus een leraar die deelneemt aan het Maakplaats 021 fellowship.
Bij veel leraren leeft de behoefte om ook zélf te leren maken, omdat zij inzien hoe 21st century skills een steeds grotere rol spelen in het onderwijs. In februari 2018 is daarom vanuit Maakplaats 021 gestart met een fellowship over maakonderwijs, speciaal gericht op leraren van het basis- en middelbaar onderwijs. Het doel is hen te inspireren en praktische handvatten aan te reiken om zelf met maakonderwijs aan de slag te gaan. Tijdens de workshops maken ze kennis met de toepassingen van digitale technieken als programmeren, vinyl- en lasersnijden en 3D-printen. Na afloop van de training kunnen leraren met hun leerlingen gebruik blijven maken van de maakplaats in de buurt. Met het fellowship-programma zet Maakplaats 021 in op een duurzame samenwerking met leraren, scholen en andere partners – zo worden de maakplaatsen als het ware gedeelde technieklokalen in de buurt.
Meer informatie
Maakplaats 021 is geïnitieerd door vier Amsterdamse partners: OBA, de Hogeschool Amsterdam, Waag Society en Pakhuis de Zwijger. Leuk om te weten: momenteel zijn er vier maakplaatsen operationeel in OBA-vestigingen in Amsterdam-Noord, -West, -centrum en -Zuidoost. De vijfde Maakplaats 021 opent in september 2018. Via maakplaats021.nl kun je op de hoogte blijven.
Ik hoop met dit artikel ook jouw enthousiasme voor maken geprikkeld te hebben! Heb je vragen of ideeën? Laat hieronder een reactie achter of mail naar s.vantongeren@oba.nl.
Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.