Ik wil digitaal dood. En jij?

woensdag 2 juli 2014

De dood. Ook bij leven een lastig onderwerp. Ik laat bloemen, muziek en volgauto’s voor wat ze zijn, dit artikel gaat over het afwikkelen van je digitale leven na de dood. En hoe je dat bespreekbaar maakt. Want weet jij hoe je straks het Facebookaccount van je moeder verwijdert? Wat wil je partner dat er gebeurt met zijn/haar Spotify-lijsten? En met de vakantiefoto’s die online staan? Wat moet er met je e-mail gebeuren? En wat te denken van je OV-chipkaart en je accounts bij bijvoorbeeld websites als Bol.com en Albert.nl?

Om maar met de deur in huis te vallen: wil je niet online doorleven na je dood? Regel dan vandaag nog je digitale nalatenschap.

Hoe wikkel je je digitale nalatenschap op een mediawijze manier af?
Er zijn grofweg 3 situaties waar je voor kunt kiezen:

1. Het eeuwige leven
Klinkt goed. Alsof je nog niet weg hoeft en er nog een beetje bijhoort. Je laat je online leven voor wat het is en er gebeurt bijvoorbeeld niets met  je sociale media profielen. Maar je nabestaanden krijgen elk jaar op Facebook de melding dat jij jarig bent.

En wat doe je met een aanbeveling op LinkedIn die je ooit hebt gekregen van een inmiddels overleden collega? Als we niks doen,verandert het internet langzaam in een soort digitaal kerkhof waar de doden tot het einde der tijden ongestoord online kunnen spoken.

2. Een herdenkingsstatus
Veel sociale media bieden een zogeheten ‘herdenkingsstatus’ aan. Er komt dan een speciale melding op het profiel te staan dat een persoon is overleden, bijvoorbeeld op Facebook. Een account met een herdenkingsstatus kan geen nieuwe vriendschapsverzoeken meer accepteren, de profielinformatie wordt verwijderd en alleen bestaande vrienden kunnen iets op de tijdlijn plaatsen. Zie het als een soort online gedenkplek. Een herdenkingsstatus is iets wat de nabestaanden zelf regelen.

Je kunt zelf alvast je eigen memorial-pagina in elkaar zetten in de speciale app Mijn Memorial.

3. Alles verwijderen
Dood is dood. Ook digitaal. Geen online restjes meer. Dat betekent dat je (als nabestaande) elkaars wensen en wachtwoorden moet weten. Zonder deze gegevens is het moeilijk om het voortbestaan op sociale media na de dood tegen te gaan.

Wensen en wachtwoorden – hoe leg je ze vast?
Net als bij je fysieke nalatenschap, kun je ook voor je digitale nalatenschap naar de notaris. Daar kun je aangeven:

  • Wat er met jouw accounts moet gebeuren
  • Wat je inloggegevens en wachtwoorden zijn

Een notaris legt dit vast in:

Kom je te overlijden, dan geeft de notaris de digitale sleutel van jouw kluis aan je erfgenamen. Of, indien je accounts discreet dienen te worden beëindigd, zal de notaris dit zelf voor je doen. In dat geval is hij/zij je digitale executeur of social media executeur.

Ook Google helpt je een digitaal handje met de zogenaamde Inactive Account Manager. Daar kun je aangeven wat er met jouw data moet gebeuren als je langere tijd inactief bent. Google zal na die periode contact opnemen met degene die jij daarvoor hebt aangewezen. Je mag overigens zelf de mail schrijven die daarbij wordt verstuurd. Best een opgave, want hoe formuleer je zo’n bericht vanuit het hiernamaals?

Mediawijze oplossing: eigenaar van je eigen data
Dan is het misschien toch mediawijzer om dit alles gewoon met je nabestaanden te bespreken. En bijvoorbeeld zelf een overzicht bij te houden van je inloggegevens. Houd de regie, denk digitaal vooruit. Immers, gedurende je digitale leven waaiert je online identiteit uit. Je maakt nieuwe accounts aan, wijzigt eens een wachtwoord en was allang vergeten dat je ooit op netwerk X was aangemeld. Onbegonnen werk om daarvoor elke keer bij je notaris aan te kloppen.

Laat de digitale mogelijkheden je dus niet weerhouden om het gesprek met elkaar aan te gaan. Met je partner, met je ouders, met je alleenstaande broer. En, als professional op het gebied van mediawijsheid: ga in gesprek met je leerlingen of cliënten hierover en maak ze bewust over hun digitale nalatenschap. Want de dag dat je voorgoed uitlogt, komt voor ons allemaal.

Weg met rondzwervende bits & bytes
Nog een advies: maak meteen van de gelegenheid gebruik om eens flink de bezem door je accounts te halen. Gebruik je ze niet meer? Weg ermee, voordat ze straks op het digitale kerkhof belanden. Hulp nodig? Kijk eens op suicidemachine.org en accountkiller.com. En als je toch bezig bent, deze data heeft Google allemaal van je opgeslagen. Klik op ‘Alles uitvouwen’.

Reageren:
Ben jij al eens het gesprek aangegaan over je digitale nalatenschap? Hoe ging dat? Ik hoor erg graag jullie reacties en aanvullingen.

Reacties 4

  1. Gemma Steeman

    Hi Hannelore,

    Dank voor je aanvulling. Je bucket lijst opstellen is inderdaad ook erg populair, ik raak altijd erg geïnspireerd door Pinterest! Best leuk om te doen, zolang mijn nabestaanden dat Pinterest-account straks maar weer keurig verwijderen :)

  2. Pim

    Lijkt me inderdaad een vreemd idee als social media een soort digitaal kerkhof worden. Maar ook is het spannend wat voor rituelen daar uit voortkomen. Ik zie dat voor nabestaanden facebook functioneert als een pagina om de rouw te uiten. Zoiets wil je iemand niet afnemen.

Laat een reactie achter

Vul je e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.