Welke rol spelen media in jouw leven? Schermen zijn leuk, maar kunnen ook veel van je vragen. Je kunt de balans opmaken door te kijken naar je gezondheid. Stel jezelf bijvoorbeeld de volgende vragen: Slaap ik voldoende? Hoe is het contact met mijn vrienden? Lukt het om tijd voor mezelf te nemen?

Als je een van deze vragen met ‘nee’ beantwoordt, kun je je afvragen of dit komt door je mediagebruik. Door hierover na te denken, kun je de controle in handen nemen. En digitale media juist benutten om het beste uit jezelf te halen.

Om jongvolwassenen op weg te helpen, heeft Netwerk Mediawijsheid met het Trimbos-instituut het Digitale Balans Model ontwikkeld, mét bijbehorende zelftest.

» Bezoek de Kennis & Tools-pagina over het Digitale Balans Model voor meer info en de zelftest

Download het visiestuk over digitale media en bewegen (0-4 jaar)

Het is belangrijk om jonge kinderen op een gezonde manier te leren omgaan met digitale media. Het visiestuk van Netwerk Mediawijsheid, Kenniscentrum Sport & Bewegen en het Trimbos-instituut helpt jou als professional op weg.

» Download hier het visiestuk Digitale media in relatie tot bewegen bij 0-4 jarigen

Wil jij professional aan de slag met digitale balans?

Gebruik de Wijzer in Digitale Balans, opgesteld door Netwerk Mediawijsheid i.s.m. het Trimbos-instituut.

De Wijzer is geschikt voor professionals die met ouders, verzorgers en onderwijzers werken.

Download de Wijzer hier

Digitale balans voor kinderen

Werk of leef jij met kinderen van 10+? Laat ze kennismaken met digitale balans met de nieuwe pagina op HoeZoMediawijs.nl: Ben jij digitaal in balans?

» Bekijk het op HoeZoMediawijs.nl

Doe de zelftest

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle?

» Check het op digitalebalans.nl

De laatste ontwikkelingen

Het Digitale Balans Model in de praktijk: lees hoe netwerkpartners en anderen gebruik maken van het Model en de zelftest. En doe inspiratie en tips op voor jezelf of jouw organisatie.

» Lees het op het blog

Bekijk de video's van Helder op School

Het is belangrijk om jonge kinderen op een gezonde manier te leren omgaan met digitale media. Wil je op school meer aandacht besteden aan een gezonde digitale balans?

Helder op School (Trimbos-instituut) biedt een integrale aanpak om leerlingen of studenten bewust te maken van een gezonde digitale balans. Bekijk de video's van Helder op School over digitale balans op Vimeo:

» Wat is het Digitale Balans Model?

» Wat heb je nodig om in balans te zijn?

» Waarom is een gezonde balans belangrijk?