Waarom je nu aan de slag moet met (digitale) inclusie

We leven in een samenleving die doordrenkt is van media. Maar niet iedereen heeft de mogelijkheid om hier goed mee om te gaan. Niet iedereen ervaart de voordelen van media, sommigen worden meer gedupeerd door nadelige effecten dan anderen en sommigen voelen zich niet welkom of gerepresenteerd.

We zullen als netwerk dus extra ons best moeten doen om al die mensen erbij te trekken. Onze missie is niet voor niets iedereen mediawijs. Mediawijsheid betekent mee kunnen doen aan de mediasamenleving.

Daarom moeten we aan de slag met diversiteit en inclusie. Op deze pagina vind je inspiratie en verhalen over digitale inclusie. We brengen kennis, tools en vele ervaringsverhalen van netwerkpartners, om ook binnen jouw organisatie werk te maken van inclusie.

Digitale inlcusie, e-inclusie mediawijs

Wat is digitale inclusie en waarom is het belangrijk?

Het Vlaamse expertisecentrum Mediawijs legt uit wat het belang is van digitale inclusie (of e-inclusie) en biedt kennis en tips voor organisaties.

Lees meer
afbeelding bij agenda-item MNX21

Een jaar lang aandacht voor inclusie

Het jaar 2021 stond voor Netwerk Mediawijsheid in het teken van inclusie. Hoe werken we aan mediawijsheid voor íedereen? Lees wat we in dit jaar hebben bereikt.

Lees meer

Ga direct aan de slag met inclusie

Wat kan jouw organisatie doen om inclusie te bevorderen? Bereik nieuwe doelgroepen, maak je aanbod toegankelijker of zorg voor betere representatie in je aanbod. Met drie pagina's zetten we concrete tips, kennis en inspiratie voor je op een rij:

Verdiep je in inclusief bereik

Hoe bereik je met een mediawijsheid-initiatief (nieuwe) doelgroepen? En hoe zorg je ervoor dat niemand wordt uitgesloten? Maak je aanbod laagdrempelig, je communicatie inclusief en neem drempels weg.

Lees meer

Verdiep je in inclusieve media

Bij een inclusieve samenleving horen inclusieve media, waarmee iedereen op een gelijkwaardige manier wordt betrokken, aangesproken en gerepresenteerd. Op deze pagina vind je inspiratie, kennis en tools over inclusieve media.

Lees meer

Verdiep je in inclusief ontwerp

Hoe kun je een mediawijsheid-initiatief zo opzetten dat het toegankelijk is voor iedereen? Hoe pak je co-creatie precies aan? Van co-creatie tot (digitale) toegankelijkheid; maak werk van inclusief ontwerp.

Lees meer

Voorlopers uit het netwerk delen hun ervaring

Van co-creatie met studenten tot inclusief ontwerp van AI: de zes initiatieven zetten ieder op eigen manier in op inclusief ontwerp, inclusief bereik of inclusieve media, met de stimuleringsbijdrage van Netwerk Mediawijsheid. Ze blikken terug op de lessen die ze leerden tijdens hun project en geven tips aan het netwerk.

12

Inclusie en diversiteit binnen jouw organisatie

Digitale inclusie begint bij een inclusieve organisatie. Wil jij aan de slag om de diversiteit binnen je team te vergroten? Of werken aan een inclusieve werkcultuur? Meerdere netwerkpartners gingen je voor.


Inspiratiepagina vol tips

Wil je binnen jouw organisatie werk maken van diversiteit en inclusie? Omdat je de diversiteit aan perspectieven wilt vergroten? Of een betere afspiegeling wilt zijn van de maatschappij? Er zijn veel tips en tools die je hierbij verder helpen. Doe een inclusiescan van je organisatie of gebruik de Code Culturele Diversiteit en Inclusie. Of lees over de lessen en voorbeelden van anderen.

Gebruik het inspiratiedossier

Verklaring diversiteit & inclusie

Een breed scala aan perspectieven en achtergronden is belangrijk voor het functioneren van onze organisatie.We werken daarom aan diversiteit en een inclusieve werkcultuur binnen het programmateam van Netwerk Mediawijsheid. Dat geldt ook voor de Programmaraad, de Wetenschappelijke Raad en de leveranciers waarmee we werken. We moedigen alle netwerkpartners aan om dit ook na te streven!

Lees de verklaring

Deel jouw ervaringen

Wat zijn jouw ervaringen met digitale inclusie? Heb je vragen? Wil je iets met ons delen, of mis je nog iets op deze pagina? Neem dan contact met ons op via het infopunt: info@mediawijzer.net

Stuur een mail