Wil je met jouw studenten (mbo of hbo) aan de slag met het onderwerp desinformatie en hoe zij hiermee om kunnen gaan in hun latere beroepspraktijk? Maar weet je niet waar te beginnen? Netwerk Mediawijsheid biedt je een gratis gastles aan! Een gastdocent duikt samen met de studenten in thema’s zoals polarisatie, nepnieuws en complottheorieën en laat zien hoe je hierover in gesprek kunt.

We denken graag mee over maatwerk voor jouw onderwijssituatie en bieden de volgende opties:

corona bestaat niet goed in gesprek campagne

Desinformatie in zorg & welzijn

Zorgprofessionals krijgen regelmatig te maken met cliënten en patiënten die verkeerd geïnformeerd zijn. Denk aan patiënten die geloven dat het coronavaccin een hoax is. Wil je met mbo-studenten in gesprek over desinformatie in hun toekomstige beroepspraktijk? Vraag deze gratis gastles aan!

Aan de hand een powerpoint met casussen en opdrachten die speciaal ontwikkeld zijn om hierover in gesprek te gaan, krijgen studenten inzicht in de dilemma’s uit de praktijk.

Bekijk de powerpoint
goed in gesprek

Racisme en polarisatie

Desinformatie kan racisme en polarisatie aanwakkeren. We worden - op sociale media maar ook op tv - blootgesteld aan polariserende, soms zelfs extremistische berichten en desinformatie. Hoe ga je hierover in gesprek? En hoe maak je je studenten weerbaar? Daarover gaat deze gastles!

Aan de hand van een casus over Ongehoord Nederland gaat de gastdocent met studenten (mbo/hbo) in gesprek over de impact van desinformatie op racisme en polarisatie.

Informatieoorlog in Oekraïne

Propaganda, oorlogsbeelden uit games, betaalde influencers, deepfakes, fake factcheckers, een censuurwet en burgervlogs. De oorlog in Oekraïne is óók een informatieoorlog, waarin het ingewikkeld is om betrouwbare informatie van des- en misinformatie te onderscheiden.

Aan de hand van deze casus gaan studenten in gesprek over de rol van desinformatie in hun toekomstige beroepspraktijk, bijvoorbeeld als mediamaker.

Bekijk de casus

Welke gastles past bij jouw klas?

Vraag een gastles aan via een mail waarin je vermeldt welke casus jouw voorkeur heeft. Wil je een van de andere casussen behandelen? Of heb je specifieke wensen voor jouw onderwijssituatie of planning? We denken graag met je mee over een gastles op maat.

Vraag een gastles aan

Wat is de campagne Goed in gesprek over verkeerde informatie?

Met de campagne ‘Goed in gesprek over verkeerde informatie’ roept Netwerk Mediawijsheid op om meer aandacht te besteden aan desinformatie in het beroepsonderwijs. De campagne is gericht op studenten die een opleiding volgen voor beroepen in het onderwijs, zorg en welzijn en de media. Én op hun docenten. Deze groep staat centraal, omdat zij (gaan) werken met kwetsbare groepen waarvoor mediawijsheid en weerbaarheid tegen desinformatie extreem belangrijk zijn.
Kijk op Goedingesprek.nl voor meer informatie.

Op de hoogte blijven van de campagne?

Wil je op de hoogte blijven van 'Goed in gesprek over verkeerde informatie'?