Het Mediawijsheidmanifest

Ja, wij helpen mee

Het is hoog tijd dat jongeren met een licht verstandelijke beperking een betere ondersteuning in mediawijsheid ontvangen in de zorg. Zij kunnen veel plezier en profijt hebben van media. Maar het gaat te vaak mis. Jongeren met een licht verstandelijke beperking zijn oververtegenwoordigd als slachtoffer én als dader bij misstanden online. Dit willen wij veranderen.

Wij hanteren drie uitgangspunten bij het ondersteunen van jongeren met een licht verstandelijke beperking in de omgang met media:

1. Media horen er gewoon bij
Media zijn onderdeel van ieders leven. Media bieden op sociaal en creatief gebied veel kansen voor jongeren met een licht verstandelijke beperking. Ook al zijn er risico’s, net zoals in de fysieke wereld.

2. Veiligheid voorop
Wij geven jongeren de ondersteuning die zij nodig hebben om zich online veilig te bewegen. Voor zichzelf en voor anderen.

3. Ondersteuning op maat
Elke jongere is uniek. Daarom spelen wij in op het niveau, de behoeften en de leefwereld van de jongere. Wij geven aandacht aan hoe de jongere goed kan omgaan met de leuke en minder leuke kanten van media. Wij trekken hierin zo goed mogelijk op met de school, ouders en andere ondersteuners.

Iedere jongere heeft recht op een leuk online leven! Daarom maken wij ons sterk voor een betere ondersteuning in mediawijsheid van jongeren met een licht verstandelijke beperking.

Ondertekenen

Manifest

Je gegevens worden alleen opgeslagen voor de ondertekening van het manifest. Je ontvangt eenmalig een bevestiging per e-mail en - indien je hier toestemming voor hebt gegeven - periodiek een update over het actieprogramma. Bekijk hier onze privacyverklaring.

Ook jongeren met een licht verstandelijke beperking hebben recht op een leuk online leven

Jongeren met een licht verstandelijke beperking (LVB) zijn online extra kwetsbaar. Zij zijn bijvoorbeeld oververtegenwoordigd als slachtoffer én als dader bij misstanden online, zoals cyberpesten, sexting en grooming. Samen met organisaties, professionals en experts wil Netwerk Mediawijsheid hier verandering in brengen.

Daarom is er het Mediawijsheidmanifest: ‘Ook jongeren met een licht verstandelijke beperking hebben recht op een leuk online leven’. Steun van zorgorganisaties, zorgprofessionals, experts, leerkrachten en ouders is nodig om het onderwerp breed op de agenda te krijgen. Wij hopen dat het manifest veel ondertekend gaat worden. Want samen kunnen we het verschil maken.

Door ondertekening van het Mediawijsheidmanifest geef je aan dat je je sterk maakt voor een betere ondersteuning in mediawijsheid van jongeren met een licht verstandelijke beperking.

» Gelijk aan de slag? Gebruik de vijf kickstarters voor meer mediawijsheid
» Onderzoek: Jongeren met LVB online extra kwetsbaar door gebrek aan ondersteuning in mediawijsheid
» Ook lezen: ‘Professional moet ook online zorgen voor zijn cliënt met LVB’ op zorgwelzijn.nl
» In Markant, vakblad voor de gehandicaptensector, vertellen Peter Nikken (Windesheim) en Sonja Heijkamp (Amerpoort) over het onderzoek en het Mediawijsheidmanifest. Hier online te lezen (editie april 2019, blz. 20).

Mediawijsheidmanifest,manifest,LVB,beperking,Week van de Mediawijsheid

Offline is geen optie meer: in de Week van de Mediawijsheid 2019 werd het manifest met 500 handtekeningen overhandigd aan Rick Brink, minister van Gehandicaptenzaken.

Mediawijsheidmanifest,manifest,LVB,beperking,Week van de Mediawijsheid

Sta op voor een leuk online leven voor mensen met een LVB, riep Gors | Mensgerichte Ondersteuning medewerkers op. En met een prachtig resultaat! Bekijk de video.

Deze partijen ondertekenden het manifest:

 

Aantal ondertekeningen tot nu toe:

859

Koerina Vries

Mentor

Confidio

2 september 2021 om 14:39

Anoniem

13 mei 2021 om 09:20

Anoniem

12 mei 2021 om 14:05

Karin Hanko

Persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg

Leekerweide, Rietgans

12 mei 2021 om 08:15

Marieke Ooijevaar

Moeder, bibliotheekmedewerker (domeinspecialist jeugd)

Bibliotheek Heiloo

11 mei 2021 om 18:47

Dick van Diepen

leerkracht

VSO De Stormvogel

11 mei 2021 om 15:38

Anoniem

11 mei 2021 om 15:35

Anoniem

11 mei 2021 om 13:21

Deel dit manifest!