Een fijne online wereld voor iedereen

82 procent van de Nederlandse bevolking vindt dat er betere omgangsvormen nodig zijn op sociale media, zo blijkt uit publieksonderzoek in opdracht van Netwerk Mediawijsheid. Sociale media vormen geregeld een bron van ergernis, vertwijfeling en angst. Bijvoorbeeld door schadelijke activiteiten zoals online haat, pesten en de verspreiding van nepnieuws. Maar ook door het ontbreken van heldere normen en omgangsvormen.

Wangedrag wordt veelal genegeerd en dus gedoogd. Door polarisatie en verharding van het online debat durven of willen mensen hun stem niet meer te laten horen. Het is daarom belangrijk de roep om betere omgangsvormen serieus te nemen. Er staat veel op het spel: ons online sociaal welbevinden, een goed functionerende en steeds digitaler wordende samenleving en uiteindelijk ook onze democratie.

Op deze pagina vind je meer informatie over het thema Samen Sociaal Online, dat Netwerk Mediawijsheid tijdens de Week van de Mediawijsheid 2021 op de kaart zette en waar we ook dit jaar mee aan de slag blijven.

Ook vind je tips om met jouw organisatie aan de slag te gaan met het thema, relevante dossiers op Mediawijsheid.nl en meer!

Gelijk aan de slag met tips

Met elkaar kunnen we ervoor zorgen dat de online wereld een fijne plek blijft.

Kijk wat jij kunt doen en pas de tips voor jong en oud toe, of deel ze in je omgeving of doelgroep.

Lees meer

Lees het verslag van de WvdM 2022:
Like en Cancel

De Week van de Mediawijsheid 2022 zit erop! De hele week boden we interessante inzichten, goede voorbeelden en handvatten om het samen sociaal online te houden.

Lees het uitgebreide verslag van de campagne, vol tips, links en meer. En #houhetsociaal!

Lees het verslag
Save the date: Week van de Mediawijsheid 2022

10 bewezen manieren om upstandergedrag te stimuleren

Hoe kunnen we als upstander in actie komen? Waarom is dat belangrijk? En wat kun jij doen om upstandergedrag bij jezelf en anderen te stimuleren?

Bitescience dook in het wetenschappelijke onderzoek hiernaar en zette tien tips op een rijtje in de nieuwste Bitefile.

Lees 'm hier
Van omstander naar upstander netwerksessie

Onderzoek: Van omstander naar 'upstander'

Nederlanders komen nauwelijks voor elkaar op als het mis gaat online. Dat terwijl een overgrote meerderheid vindt dat we anders met elkaar om moeten gaan online.

Dat blijkt uit het onderzoek dat Netwerk Mediawijsheid liet uitvoeren in het kader van de WvdM 2022.

Download het onderzoek

Lees meer over het thema

Samen Sociaal Online is sinds de Week van de Mediawijsheid 2021 een belangrijk thema voor Netwerk Mediawijsheid. Hier lees je meer over de manieren waarop het thema tijdens de Week van de Mediawijsheid en de MNX terugkwam.

12

Ga direct aan de slag

Wat kan jouw organisatie doen om de online wereld een fijne plek voor iedereen te maken? In deze artikelen en dossiers doe je inspiratie op en kom je meer te weten over het thema:

Kennisbank & dossiers

Met deze items uit de Kennisbank en dossiers van Mediawijsheid.nl doe je inspiratie op en kom je meer te weten over het thema:

12

Dossier Online omgangsvormen

Sociale media zijn heel leuk. Maar hoe ga je online met elkaar om? Waar liggen de grenzen van online gedrag? Wat deel je wel, wat niet en waarom (niet)? En hoe ga je in gesprek over grens-overschrijdend gedrag op internet en op sociale media?

Lees het dossier

Dossier Sociale
media

Sociale media moeten leuk en veilig zijn. Daar hebben we zelf een rol in. Dat noemen we mediawijsheid.Hoe kun je sociale media positief inzetten? Hoe ga je om met risico’s zoals nepnieuws en beautification? En hoe zit het eigenlijk met je privacy?

Lees het dossier

Dossier Online
pesten

Online pesten, cyberpesten, digitaal pesten: het zijn allemaal termen die we gebruiken voor pestgedrag via sociale media.
Beschermd door anonimiteit gaat cyberpesten veel verder dan andere vormen van pesten.

Lees het dossier