Een fijne online wereld voor iedereen

82 procent van de Nederlandse bevolking vindt dat er betere omgangsvormen nodig zijn op sociale media, zo blijkt uit publieksonderzoek in opdracht van Netwerk Mediawijsheid. Sociale media vormen geregeld een bron van ergernis, vertwijfeling en angst. Bijvoorbeeld door schadelijke activiteiten zoals online haat, pesten en de verspreiding van nepnieuws. Maar ook door het ontbreken van heldere normen en omgangsvormen.

Wangedrag wordt veelal genegeerd en dus gedoogd. Door polarisatie en verharding van het online debat durven of willen mensen hun stem niet meer te laten horen. Het is daarom belangrijk de roep om betere omgangsvormen serieus te nemen. Er staat veel op het spel: ons online sociaal welbevinden, een goed functionerende en steeds digitaler wordende samenleving en uiteindelijk ook onze democratie.

Op deze pagina vind je meer informatie over het thema Samen Sociaal Online, dat Netwerk Mediawijsheid tijdens de Week van de Mediawijsheid 2021 op de kaart zette en ook dit jaar mee aan de slag blijft gaan.

Ook vind je tips om met jouw organisatie aan de slag te gaan met het thema, relevante dossiers op Mediawijsheid.nl en meer!

Gelijk aan de slag met tips

Met elkaar kunnen we ervoor zorgen dat de online wereld een fijne plek blijft.

Kijk wat jij kunt doen en pas de tips voor jong en oud toe, of deel ze in je omgeving of doelgroep.

Lees meer

Pamflet Samen Sociaal Online

Lees en verspreid het Pamflet Samen Sociaal Online van Netwerk Mediawijsheid, met daarin een dringend beroep op overheden en sociale-mediaplatformen.

We moeten nu met elkaar aan de slag om de online wereld voor iedereen een fijne plek te maken.

Download hier
Save the date: Week van de Mediawijsheid 2022

Onderzoek: het moet socialer online

Lees het Samen Sociaal Online-onderzoek, door Netwerk Mediawijsheid uitgevoerd in 2021.

Is sociale media een verrijking of een verarming van ons leven? En wat vinden Nederlanders van de omgangsvormen op sociale media?

Lees meer

WvdM 2022 - Like en Cancel

Tijdens de Week van de Mediawijsheid 2022 (4 t/m 11 november) komen we met interessante inzichten en goede voorbeelden en bieden we handvatten om het samen sociaal online te houden.

Lees meer over de campagne en doe mee!

Bekijk de campagnesite

Lees meer over het thema

Samen Sociaal Online is sinds de Week van de Mediawijsheid 2021 een belangrijk thema voor Netwerk Mediawijsheid. Hier lees je meer over de manieren waarop het thema tijdens de Week van de Mediawijsheid en de MNX terugkwam.

12

Ga direct aan de slag

Wat kan jouw organisatie doen om de online wereld een fijne plek voor iedereen te maken? In deze artikelen en dossiers doe je inspiratie op en kom je meer te weten over het thema:

Kennisbank & dossiers

Met deze items uit de Kennisbank en dossiers van Mediawijsheid.nl doe je inspiratie op en kom je meer te weten over het thema:

12

Dossier Online omgangsvormen

Sociale media zijn heel leuk. Maar hoe ga je online met elkaar om? Waar liggen de grenzen van online gedrag? Wat deel je wel, wat niet en waarom (niet)? En hoe ga je in gesprek over grens-overschrijdend gedrag op internet en op sociale media?

Lees het dossier

Dossier: Sociale
media

Sociale media moeten leuk en veilig zijn. Daar hebben we zelf een rol in. Dat noemen we mediawijsheid. Hoe kun je sociale media positief inzetten? Hoe ga je om met risico’s zoals nepnieuws en beautification? En hoe zit het eigenlijk met je privacy?

Lees het dossier

Dossier Online
pesten

Online pesten, cyberpesten, digitaal pesten: het zijn allemaal termen die we gebruiken voor pestgedrag via sociale media.
Beschermd door anonimiteit gaat cyberpesten veel verder dan andere vormen van pesten.

Lees het dossier