Online haat en discriminatie zijn helaas dagelijkse realiteit voor veel jongeren. Samen Sterk tegen Online Haat en Discriminatie is een initiatief van Netwerk Mediawijsheid en Diversion, in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Dit project zet jongeren in hun kracht om positieve sociale normen online te versterken en schadelijke uitingen tegen te gaan.

Wat we doen

Binnen dit project trainen en begeleiden we dertig jongeren om impactvolle interventies te ontwikkelen en uit te voeren. Daarnaast ontwikkelen we een lerend netwerk, dat kennis en ervaring deelt en de krachten bundelt.

Dit doen we door:

  • Online en offline interventies te creëren om haat en discriminatie tegen te gaan.
  • Het opbouwen van een lerend netwerk waarin jongeren, professionals (zoals jongerenwerkers), beleidsmakers en wetenschappers samenwerken.
  • Jongeren te ondersteunen in kritisch denken en moreel leiderschap, zodat zij zelf bijdragen aan een veiligere online omgeving.
Mediawijsheid Netwerk Experience 2023

Kick-off op 20 januari

Op 20 januari kwamen partners uit onder andere bibliotheken, jongerenwerk en onderzoek bijeen om over het project te horen en kennis uit te wisselen. Wat zijn de do's en don'ts bij het ontwikkelen en inzetten van interventies voor jongeren?

Jongen zit aan bureau met zijn handen op zijn hoofd

Expertsessie 31 maart

Tijdens deze expertessie komen jongeren en professionals samen om in gesprek te gaan over de vraag: hoe kunnen we vanuit een systeemaanpak effectiever werken aan een veilige online omgeving voor jongeren?

Lees meer

Doe je mee?

Ben jij, of ken jij, een jongere tussen de 18 en 25 jaar die een bijdrage wil leveren aan een beter online klimaat? Meld je dan aan via de speciale pagina van Diversion, of deel de oproep in jouw netwerk!

Lees meer

Onze aanpak

  1. Bewustwording: Jongeren maken met campagnes en gastlessen het probleem zichtbaar.
  2. Dialoog & discussie: Door middel van creatieve interventies die online gedrag helpen bespreekbaar maken.
  3. Sociale normverandering: Jongeren spreken zich uit en versterken positieve gedragsnormen.
  4. Grotere beweging & duurzame impact

De uitkomsten van het project worden verwerkt in concrete handreikingen, met ervaringsverhalen, onderzoeksinzichten, effectmetingen en omschrijvingen van het samenwerkingsverband. Hiermee bouwen we aan een bredere beweging die zich door Nederland – en mogelijk Europa – verspreidt, zodat nog meer jongeren, organisaties en beleidsmakers aan de slag kunnen met het versterken van positieve sociale normen online.

De-online-wereld-van-jongeren-tijdens-de-pandemie

Doe mee en neem contact op

Wil je als jongere, professional of organisatie bijdragen aan dit initiatief? Neem contact met ons op en help mee om een veiligere online samenleving te creëren.

📧 Stuur ons een bericht

Meer over Samen Sociaal Online en Netwerk Mediawijsheid

Dit project valt binnen de programmalijn Samen Sociaal Online van Netwerk Mediawijsheid. Neem een kijkje op de pagina om te ontdekken wat jij, of jouw organisatie, nog meer kan doen om een bijdrage te leveren aan een socialere online omgeving. 

Week van de Mediawijsheid 2021

Alle activiteiten en kennis binnen Samen Sociaal Online

Lees meer
Koersplaat Netwerk Mediawijsheid

Bekijk de interactieve Koersplaat van het meerjarenplan

Lees meer