Mediawijsheid in Den Haag en Brussel

maandag 18 juli 2022

Ook in Den Haag en Brussel zijn mediawijze thema’s aan de orde van de dag. In dit liveblog houden we je op de hoogte van de laatste politieke actualiteit.


8 juli

Strafbaarheid doxing weer stap dichterbij

Het wetsvoorstel om het gebruik van persoonsgegevens voor intimiderende doeleinden (doxing) strafbaar te stellen is vrijdag 8 juli naar de Tweede Kamer gestuurd.

Veel vormen van (online) intimidatie zijn al strafbaar, zoals bedreiging en stalking. Volgens minister Yeşilgözis (Justitie) is het nodig doxing apart strafbaar te maken. Vervolging van deze praktijken is op dit moment lastig, omdat er vaak geen sprake is van een bedreiging met een ernstig misdrijf of van een stelselmatige inbreuk op de persoonlijke levenssfeer.

» Lees het bericht op Rijksoverheid.nl
» Lees hier meer over doxing

5 juli

Europees parlement stemt in met DMA, DSA

Het Europees Parlement stemde vandaag in met de Digital Markets Act (DMA). Een wet waarvan Nederland één van de aanjagers is. De DMA is vanaf 2023 van kracht. Ook de Digital Services Act (DSA) kreeg vandaag groen licht en gaat in 2024 in. Eind 2023 treedt bovendien de Data Governance Act (DGA) in werking.

» Lees hier meer over de DMA, DSA en DGA
» Lees hier meer over big data

4 juli

Nieuw programma ouderenzorg: meer digitaal, meer thuis en meer eigen regie

Minister Helder (Langdurige Zorg) stuurde vandaag een brief aan de Kamer met meer uitleg over het nieuwe programma Wonen, Ondersteuning en Zorg voor Ouderen (WOZO). Hierin is veel aandacht voor digitale zorg. ‘Of het nu gaat om beeldbellen met de wijkverpleegkundige, een robotje dat je met een stem herinnert aan het innemen van medicatie of een sensor die de verpleegkundige alarmeert als je bent gevallen.’

» Lees hier meer over het WOZO-programma
» Lees hier meer over digitale zorg

Minister in gesprek met digitale sector over nieuwe (Europese) regels

De regelgeving in de digitale economie ondergaat de komende jaren grote veranderingen. Meer dan tien, EU-brede, wetten zijn sinds dit jaar van kracht of worden binnen de komende drie jaar verwacht. Om deze reden is minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) gestart met een reeks gesprekken met (inter)nationale bedrijven en organisaties om te spreken over de voortgang van deze ontwikkelingen.

» Lees hier meer over deze gesprekken

30 juni

Motie: maak lootboxes in games ook in Nederland strafbaar

Zes fracties in de Tweede Kamer hebben donderdag tijdens het hoofdlijnendebat Digitale Zaken een motie ingediend om te onderzoeken of lootboxes ook in Nederland verboden kunnen worden. Het gaat om CDA, CU, VVD, SP, D66 en GroenLinks. Deze partijen hebben in zowel de Eerste- als de Tweede Kamer een meerderheid.

» Bekijk de motie in de bijlage
» Lees meer over gamen en lootboxes in het dossier op Mediawijsheid.nl

29 juni

Extra maatregelen om persvrijheid te beschermen

Het kabinet komt met verschillende aanvullende maatregelen die de persvrijheid in Nederland ten goede moeten komen.

Zo wordt de steun aan het initiatief PersVeilig verlengd, wil het kabinet ‘zorgen voor een goed functionerend systeem om meldingen van online intimidatie van journalisten tegen te gaan’. En komt er onderzoek naar specifieke doelgroepen binnen de journalistiek die vaker met doxing te maken krijgen. Zoals vrouwelijke journalisten en journalisten met een niet-westerse achtergrond.

Tot slot gaat staatssecretaris Uslu (Cultuur en Media) samen met Netwerk Mediawijsheid een aanpak ontwikkelen om Nederlanders bewust te maken van hoe media en journalistiek werken, hoe de journalistiek de macht controleert en hoe een democratie niet kan bestaan zonder een vrije, kritische en onafhankelijke pers.

» Lees hier meer over de maatregelen 


 

Laat een reactie achter

Vul je e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.