Inclusieve media

De invloed van media op ons leven en onze samenleving is groter dan ooit. Met media vinden we verbinding, maar versterken we ook uitsluiting en polarisatie. Media vormen ons beeld van anderen en van onszelf. Bij een inclusieve samenleving horen daarom inclusieve media, waarmee iedereen op een gelijkwaardige manier wordt betrokken, aangesproken en gerepresenteerd.

Hoe kunnen (sociale) media bijdragen aan een meer inclusieve samenleving? En hoe voorkom je dat mensen worden uitgesloten door media(gebruik)?

Hoe kan mediawijsheid bijdragen aan een inclusief medialandschap?

Een inclusief medialandschap is niet alleen realistischer, maar ook rechtvaardiger. Het draagt bij aan eerlijke beeldvorming over iedereen die deelneemt aan onze maatschappij.

Welke gevolgen heeft (een gebrek aan) diversiteit en inclusie in de media? Hoe kan mediawijsheid bijdragen aan het inclusiever maken van het medialandschap? Bitescience zocht het uit.

Podcast met Reza Kartosen-Wong

Welke impact hebben media op identiteit en het gevoel van ‘erbij’ horen? En waarom is een diverse redactie zo belangrijk? Mediawetenschapper Reza vertelt erover. Beluister de podcast, ook via SpotifyiTunes en YouTube. Of lees de samenvatting.


Netwerkpartners delen hun ervaringen & tips:

Inspirerende projecten tijdens de MNX21

Tijdens de #MNX21 hebben netwerkpartners hun best practices gedeeld in de interactieve sessies. In de sessie Inclusieve media vertellen Refel Mahmoud (Diversion), Kim Dankoor (KIMBYKIM), Ed Klute en Lissandro Susanna (Mira Media) en Roy van Schilden (Games4Diversity) onder leiding van Rick Brink over hun projecten. Lees het verslag over de sessie Inclusieve media.Inclusie begint op de redactie

"Als mediamaker en gastdocent vind ik het belangrijk dat iedereen zich gehoord voelt en zichzelf kan herkennen in de personen in de media."

Rowan Olierook van omroep HUMAN vertelt over het belang van inclusieve media én wat HUMAN doet om diversiteit op de redactie te vergroten. "De lat ligt hoog, maar we gaan er echt ons best voor doen."

Kies voor een inclusief mediadieet

“Door bewust te kiezen voor een veelzijdig mediadieet kunnen we een inclusievere wereld creëren.”

Dat bepleit Chafina Bendahman van story producer ROSE stories. Hoe kunnen mediamakers en opvoeders zorgen voor een gezond en smakelijk mediamenu? In gesprek over het belang van beeldgeletterdheid voor een inclusievere wereld.

Film als middel voor integratie

"Voor jonge nieuwkomers, maar misschien ook voor jongeren in het algemeen, is het maken van een eerste film veel meer dan een mediawijsheidproject. Film is een middel voor integratie."

Tijdens het Ithaka Film Festival maken jonge nieuwkomers een eigen film. Hemmo Bruinenberg vertelt over het belang van zelf media maken & mediawijsheid voor deze jongeren.

Jongeren maken een eigen film, als onderdeel van het Ithaka Film Festival

IncludeNow. verenigt een actieve community van 1.200 leden uit de marketing, communicatie, advertising en media branche. Zij maken zich hard voor diversiteit, inclusiviteit en representatie.

Met hun website reikt IncludeNow. tools aan in de vorm van onderzoek, campagnes, en artikelen

Tijdens deze podcast gaan One’sy Muller en Zoë Papaikonomou op constructieve en humoristische wijze met hun gasten in gesprek over blinde vlekken in de media. 

Jongeren delen racistische WhatsApp-stickers en memes. Er is geen discussie dat deze stickers extreem en racistisch zijn, maar wél of deze stickers een vorm van humor zijn. Samen met schrijver Carmen Felix bespreekt Alicante waar deze stickers vandaan komen en waarom we dit precies delen. 

Heb je ook een tip? Of wil je jouw verhaal over inclusieve media delen? Mail naar info@mediawijzer.net

Klik op deze afbeelding voor het inspiratiedossier