Ingezonden brief Trouw: Tablets en kleine kinderen een goede combinatie? We weten het (nog) niet!

donderdag 24 april 2014

Trouw schrijft in een artikel op zaterdag 19 april (zie afbeelding 1) op basis van een nieuw onderzoek dat de ’tablet helpt bij breinontwikkeling jonge kinderen’. Deze stelling van Trouw is echter niet te verdedigen op basis van de beschikbare kennis. Kinderen maken steeds jonger en steeds intensiever gebruik van digitale media (zoals tablets) binnen het gezin – zo blijkt uit het gepubliceerde onderzoek onder kleintjes van 0 t/m 7 jaar. Uit de quotes in het onderzoek blijkt ook dat ouders zich afvragen of digitale media nu goed of slecht zijn voor de ontwikkeling van hun kind. De geraadpleegde hoogleraar Peter Nikken pleit voor het bewaken van de balans tussen “computerspelletjes en buiten spelen”. Niet zonder reden want meerdere experts geven in een op 15 april verschenen whitepaper aan dat een té intensief gebruik van digitale media schadelijk kan zijn voor de breinontwikkeling van kleine kinderen. Zij stellen dat intensief mediagebruik op jonge leeftijd kostbare tijd opsnoept die kinderen nodig hebben om de ‘echte’ wereld te ervaren: om er in te bewegen, kijken, voelen, ruiken, proeven. Het opdoen van dit soort zintuigelijke ervaringen in de leeftijd 0-6 jaar is namelijk aantoonbaar van belang voor de gezonde ontwikkeling van het kinderbrein.

Is een tablet goed of slecht voor kleine kinderen? Wat is nu veel tijd en wat weinig? Wat zijn goede digitale media en wat slechte? Dat weten we dus nog niet. Maar op basis van wat we wél weten, is de ondertitel van het artikel in Trouw op z’n minst voorbarig te noemen.

Hierboven staat de originele brief zoals Mary Berkhout deze heeft aangeleverd bij Trouw. Afbeelding 2 is de geplaatste (geredigeerde) tekst zoals verschenen in Trouw op 24 april 2014.

Trouw Artikel IMM

Afbeelding 1 – Artikel Trouw zaterdag 19 april 2014 (klik op de afbeelding voor een vergroting

 

Afbeelding 2

Afbeelding 2 – Ingezonden brief Trouw 24 april 2014 (klik op de afbeelding voor een vergroting)

Laat een reactie achter

Vul je e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.