Interactief spel MediaMasters van start in 3500 basisschoolklassen

vrijdag 21 november 2014

Meer dan 80.000 leerlingen uit groep 7 en 8 beginnen vandaag aan het interactieve mediawijsheidspel MediaMasters. In vijf speeldagen leren de kinderen onder meer kritisch naar media kijken, de effecten van media te begrijpen en krijgen ze inzicht in hun eigen mediagedrag. MediaMasters is een vast onderdeel van de jaarlijkse Week van de Mediawijsheid, die dit jaar van 21 tot en met 28 november loopt. 

Met meer dan 3500 deelnemende basisschoolklassen is MediaMasters populairder dan ooit. Vorig jaar deden er nog 2900 klassen mee. De winnende klas mag een dag op bezoek bij het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum. Vorig jaar was groep 7/8 van CBS de Korenaar uit Oudebildtzijl de landelijke winnaar van MediaMasters.

MediaMasters: superspannend mediawijsheidspel

Tv, internet, social media, apps, games en smartphones: de mogelijkheden die media bieden zijn grenzeloos. Maar hoe werken ze, wat hebben ze voor invloed en wat kun je ermee? Dat ontdekken leerlingen van groep 7 en 8 in het superspannende mediawijsheidspel: MediaMasters 2014. Tijdens opdrachten leren de kinderen op een uitdagende manier over media. Hoe presenteer je jezelf op internet? Hoe vind je betrouwbare informatie? Hoe maak je een blog? MediaMasters laat kinderen op een  toegankelijke en uitdagende manier met mediawijsheid in de klas aan de slag te gaan. Met hulp van opvoeders, leerkrachten, bibliotheken en mediacoaches ervaren kinderen de kansen van media, maar zullen ze ook alert moeten zijn én een kritische blik nodig hebben om uiteindelijk te slagen voor MediaMasters 2014 

» Benieuwd welke scholen er allemaal meedoen? Op deze pagina zijn alle deelnemende scholen per provincie weergegeven. 

Mediastage

In aanloop naar en tijdens de Week van de Mediawijsheid worden kinderen uitgedaagd om een mediastage te lopen. Een mediastage biedt leerlingen de kans om een kijkje achter de schermen te nemen en te zien hoe media écht werken. Er gaan al kinderen stage lopen bij SchoolTV, De Buitendienst, Kidsweek en 3FM, maar ook bij vele lokale nieuwsredacties.

» Lees meer over de Mediastage

Week van de Mediawijsheid: kinderrechten centraal

MediaMasters wordt gespeeld in de Week van de Mediawijsheid (21-28 november 2014). Met de Week van de Mediawijsheid vraagt Mediawijzer.net aandacht voor het belang van mediawijsheid voor kinderen en hun omgeving. De week staat dit jaar in het teken van kinderrechten. Dat is niet zonder reden: deze maand bestaat het Kinderrechtenverdrag van de Verenigde Naties 25 jaar. In al die jaren is het mediagebruik van kinderen ingrijpend veranderd. Bestond hun mediawereld eind jaren ’80 vooral uit televisie, kranten en tijdschriften; tegenwoordig groeien kinderen vooral op met het internet.

Deze mediasamenleving biedt hen kansen en leidt tegelijkertijd ook tot vragen over de rechten, plichten en mogelijkheden van kinderen, hun opvoeders en media. 

Belangrijke gebeurtenissen tijdens de Week:

24 november Overhandiging Manifest
Overhandiging van het manifest ‘Recht op mediawijsheid’ aan Kinderombudsman Marc Dullaert.

Locatie: Bibliotheek Den Haag, Centrale Bibliotheek, Spui 68.
Tijd: 11:30 – 12:30 uur.

» Lees hier meer informatie over het manifest ‘Kinderrechtenverdrag in een mediawijze samenleving’

28 november Kinderpersconferentie
Afsluiting van de Week van de Mediawijsheid met een Kinderpersconferentie. In Nieuwspoort presenteren kinderen hun visie op hun digitale rechten aan Eerste- en Tweede Kamerleden.

Locatie: Nieuwspoort, Den Haag.
Tijd:9.30 uur-11.30 uur.

» Lees hier meer over de Kinderpersconferentie 

Meer over de campagne lees je op weekvandemediawijsheid.nl. Meepraten over de campagne? Twitter mee met #WvdM14 en #MediaMasters.

Laat een reactie achter

Vul je e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.