Stichting STRAS bestrijdt cyberleed bij een kwetsbare doelgroepDeze initiatieven maken mensen mediawijzer in én na coronatijd

woensdag 11 november 2020

Als Netwerk Mediawijsheid werken we aan een Nederland waarin iedereen mediawijs is, of op weg is dat te worden. Ook – en juíst – in tijden van corona is dit belangrijk. Daarom de Challenge Nederland Mediawijs 2020. Zes deelnemende initiatieven ontvingen dit voorjaar de stimuleringbijdrage van Netwerk Mediawijsheid. Gerben Lems van Stichting STRAS was een van de gelukkigen en vertelt over hun cursusmodule voor verstandelijk beperkten, FF-APPEN.


De Challenge Nederland Mediawijs 2020 luidde als volgt: Kom als netwerkpartner(s) met een initiatief waarmee je mensen in deze coronacrisis (en daarna), extra ondersteunt op het gebied van mediawijsheid. Tijdens de Week van de Mediawijsheid worden de gehonoreerde initiatieven gepresenteerd door de deelnemers. De interviews lees je op het blog.


In april 2020 ontving Stichting STRAS de stimuleringsbijdrage om de cursusmodule FF-APPEN voor verstandelijk beperkten verder te ontwikkelen, met als doel cyberleed onder deze doelgroep aan te pakken. Zij (en hun omgeving) zijn niet altijd op de hoogte van de gevaren van mediagebruik en de impact op anderen.

Een mooi initiatief voor een belangrijke doelgroep die vaak wordt vergeten, luidde het juryoordeel. Het plan zag er realistisch uit en streefde naar extra financiering. In dit interview blikken we terug op het proces – en kijken we vooruit  – met Gerben Lems van Stichting STRAS.

Hoe is het idee voor het project in eerste instantie ontstaan? Welk inzicht was hier de inspiratie voor?

“De inspiratie kwam vanuit de contacten die ik had met een vso-school uit mijn netwerk in Middelburg, waarbij ouders elkaar letterlijk in de haren vlogen en klem reden vanwege een ruzie tussen hun kinderen, die via WhatsApp was ontstaan. Bij navraag en een belronde bij meerdere vso-scholen kwam hetzelfde beeld tevoorschijn. Kinderen in deze omgeving weten vaak niet hoe om te gaan (en wat er allemaal mis kan gaan) met het versturen van foto’s en berichten via sociale media en WhatsApp.”

Kun je iets vertellen over de ontwikkeling van het project?

“We zijn eigenlijk direct aan de slag gegaan met het vinden van partners. Hierbij is de keuze gemaakt voor een zorgorganisatie (ASVZ)  en een vso-school (Het Rotterdamcollege). Dit vanwege het feit dat binnen beide vormen van organisatie deze incidenten zeer regelmatig plaatsvinden, met als oorzaak een gebrek aan kennis én een geschikte methodiek om er structureel mee aan de slag te kunnen.

In samenwerking met beide organisaties is een klankbordgroep samengesteld, waarna met de vormgevers en ontwikkelaars van STRAS de ontwikkeling van het project in gang werd gezet. De structuur werd gevormd door de zich reeds bewezen methodiekaanpak van eerder ontwikkelde projecten Bijzondere Buurtgenoten, Schatbewaarder, Prettige Collega en Stoere Stemmer.”

Stichting STRAS maakte deze video om een inzicht te geven in hun project.

Wat is de huidige status van de cursusmodule, en welke vorm gaat deze uiteindelijk krijgen?

“Het wordt een methodiek met veelkleurig, aansprekend materiaal dat is ondersteund door digitale werkvormen. Het praktische materiaal is opgeslagen in stevige plastic kisten, die jarenlang duurzaam inzetbaar zijn. De leerlingen krijgen een eigen map met werkbladen. Het totale pakket bestaat uit een cyclus van vijf lessen van twee uur per stuk, welke ook op te knippen zullen zijn in meerdere deellessen.”

Hoe kijken jullie aan tegen het resultaat, en wat was jullie reactie op het winnen van de Challenge?

“We zijn trots op het ontwikkelde project en ook verheugd dat de pilotlessen, die voor een deel al gegeven zijn, enthousiast worden ontvangen door de pilotgroepen en hun begeleiders en leerkrachten.”

Welke uitdagingen zijn jullie tegengekomen tijdens het ontwikkelen?

“Bij het ontwikkelen zijn we tegen vraagstukken aangelopen als: krijgen we alles op tijd klaar door de beperkende coronamaatregelen, die invloed hebben op de toegankelijkheid van de betrokken vso-school of zorgorganisatie? Kunnen we structureel rekenen op de inzet van de betrokken cursisten en/of leerlingen? Waar we erg blij mee zijn is dat de startende cursisten al zowat het hele pilottraject hebben kunnen afmaken. Dat is te danken aan de enorme inzet, bevlieging en betrokkenheid van de partnerorganisaties ASVZ, Vso Rotterdamcollege, ontwikkelaars Questgroep, filmer David Willemsen en iedereen in onze organisatie.”

Hoe kan het netwerk van Netwerk Mediawijsheid jullie verder helpen?

“Door verder te gaan met kennis, ervaringen en het netwerk bij elkaar te brengen en op regelmatige wijze voeling met elkaar te houden. Het is immers een sámenleving.”

 

Laat een reactie achter

Vul je e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.