Het mediawijze aanbod op de IPON Leermiddelenbeurs 2016

woensdag 27 januari 2016

Wat zijn de belangrijkste innovaties op het gebied van leermiddelen, ict toepassingen en technische ondersteuning? En hoe bied je onderwijs en begeleiding op maat? Deze vragen staan op 3 en 4 februari 2016 centraal tijdens de achtste IPON Leermiddelenbeurs. Ook dit jaar dragen weer veel netwerkpartners bij, én wordt o.a. de IPON Mediawijzer.net Award uitgereikt. In dit artikel leiden we je langs de activiteiten die je niet mag missen.

Mediawijsheid op IPON

Het doel van IPON is om het gebruik van de nieuwste toepassingen binnen het onderwijs op een innovatieve en creatieve manier aan het onderwijs te presenteren. Dit geldt voor educatieve methodes, leermiddelen maar ook voor hardware en software. Het programma bevat een mix van onderwerpen, die spelen binnen het po, vo en mbo.

Er zijn meer dan 100 workshops, presentaties en keynotes, en ook voor mediawijsheidprofessionals en -geïnteresseerden is er veel keuze in het programma. Zorg dat je deze netwerkpartners van Mediawijzer.net niet mist:

Woensdag 3 februari

Ochtendprogramma
  • Keynote Gepersonaliseerd leren: do’s & dont’s
    In de interactieve presentatie gaat Saskia Brand-Gruwel in op waar gepersonaliseerd leren over gaat en welke factoren van belang zijn om gepersonaliseerd leren vorm te geven in het onderwijs.
    Door Prof. Dr. Saskia Brand-Gruwel. 10:00 – 10:30 uur. Locatie: Leermiddelen 1. Gericht op po, vo en mbo
  • Iedereen in het VO een Social Media Rijbewijs
    Hoe kun je leerlingen leren internet & sociale media veilig en doelgericht in te zetten? In deze sessie wordt de lesmethode ‘Social Media Rijbewijs’ toegelicht voor leerlingen in de onderbouw van het voortgezet onderwijs.
    Door Linda Vonhof (Social Media Wijs) en René de Wild (Instruct). 10:45 – 11:30 uur. Locatie: Grijze Theater. Gericht op vo 
  • Leer programmeren met het CodeWise kaartspel
    In deze workshop krijg je een korte inleiding hoe je met programmeren op je school aan de slag zou kunnen gaan. Hierna ga je op een unplugged manier aan de slag met programmeren via het kaartspel CodeWise. Met dit kaartspel kunnen leerlingen elkaar programmeren.
    Door Pauline Maas en Tessa van Zadelhoff. 10:45 – 11:30 uur.  Locatie: Makers Theater (roze). Gericht op po
  • Maak uw leerlingen computervaardig en mediawijs!
    Hoe mediawijs zijn jouw leerlingen? Maak kennis met Toets-ICT en ontdek wat deze online lesmethode voor je kan betekenen op het gebied van computervaardigheden, digiveiligheid en sociale media. Ook wordt er verteld over de keuzedelen Digitale Geletterdheid.
    Door John Hanswijk en René de Wild (Instruct). 11:45 – 12:30 uur. Locatie: Gele Theater. Gericht op vo en mbo
  • Maker Education: ieder kind een uitvinder
    Waag Society presenteert haar ervaringen met Maker Education in de praktijk. Aan bod komen de hands-on workshops Fabschool Kids en de professionalisering cursus voor docenten Teacher Maker Camp. Daarnaast is Waag Society één van de initiatiefnemers van Platform Maker Education, dat een impuls geeft aan de bottom-up maakonderwijsbeweging in Nederland.
    Door Karien Vermeulen. 11:45 – 12:30 uur. Locatie: Makers Theater (roze). Gericht op po, vo, mbo

Middagprogramma

  • TypeWorld, a serious game
    TypeWorld maakt zowel leerkrachten, typedeskundigen, ouders als leerlingen enthousiast over typen. In deze workshop gaat het over de didactische uitgangspunten die TypeWorld zo succesvol maken.
    Door René de Wild (Instruct). 14:00 – 14:45 uur. Locatie: Gele Theater. Gericht op po en vo
  • Hoe leer je ZML-pubers veilig Whatsappen?
    In deze sessie gaat Frits Meijer, leerkracht en Mediacoach bij De Maaskei, in op ZML-pubers en mediawijsheid.
    Door Frits Meijer (Mediaklikwijs). 14:25 – 14:45 uur. Locatie: Makers Theater (roze). Gericht op speciaal onderwijs
  • Steve JobsSchool
    Schooljaar 2015-2016 zijn er 27 scholen die volgens het schoolconcept O4NT werken. Wat zijn de kritische succes factoren, welke vaardigheden zijn nodig, welke valkuilen zijn er en welke tools zijn er om dit proces zo goed mogelijk te ondersteunen? In deze workshop beschrijft Hans Theeboom het concept en de gevolgen daarvan op de schoolorganisatie.
    Door Hans Theeboom (O4NT). 15:00 – 15:45 uur. Locatie: Leermiddelen 2. Gericht op po
  • Hoe kun je sociale media voor je laten werken in de klas?
    Deze inspiratiesessie gaat over sociale media op school. Remco ontvangt een paar ‘cracks’ uit zijn boeken over sociale media: ‘Sociale media op de basisschool’ en ‘Sociale media in het speciaal onderwijs’.
    Door Remco Pijpers (Kennisnet/Mijn Kind Online). 15:00 – 15:45 uur. Locatie: Gewoon Speciaal (rood). Gericht op po en speciaal onderwijs
  • Ontdekmedia, stap als docent over de mediadrempel
    Op Ontdekmedia.nl vind je opdrachten en werkvormen uit de methoden, die je kunt vervangen door mediawerkvormen. In deze sessie laat Ontdekmedia zien hoe je de tool kunt gebruiken om te kiezen, zelf vaardig te worden en de leerlingen aan mediawijsheid te laten werken tijdens de normale lessen.
    Door Lydia Vroegindeweij, Marleen van Rossum en Liesbeth Rosendaal (Ontdekmedia). 16:00 – 16:45 uur. Locatie: Oranje theater. Gericht op po en vo
  • Visiespel Slim met media: speel een proefronde mee!
    Het visiespel Slim met media is gebaseerd op het Mediawijsheid Competentiemodel waarbij voor elke competentie kennisvragen, dilemma’s en beleidskeuzes zijn ontwikkeld. Door deze spelkaarten vormt een schoolteam een visie over mediawijsheid. Speel je een proefronde mee?
    Door Yola Hopmans en Karin Sieders. 16:00 – 16:45 uur. Locatie: Zilveren Theater, gericht op po
  • Programmeren en games in de klas
    Tijdens deze sessie laten zij zien hoe je de basis van programmeren en game design op een aantrekkelijke en effectieve manier in de klas kunt inzetten.
    Door Muriel Warners en Ineke Veerkamp. 16:00 – 16:45 uur. Locatie: Makers Theater (roze), gericht op po en vo
  • Uitreiking IPON Awards & IPON Mediawijzer.net Award
    Met behulp van de Awards kan het onderwijs op een originele manier kennismaken met leveranciers en digitale schoolborden, e-learning, educatieve software, ict – beheer, outsourcing en veel meer.De Mediawijzer.net Award wordt toegekend aan een onderwijs brede en innovatieve oplossing die een mediawijze oplossing biedt voor een complex probleem. Kijk voor meer informatie ook onderaan dit artikel.

 

Donderdag 4 februari

Ochtendprogramma

  • Iedereen in het VO een Social Media Rijbewijs
    Hoe kun je leerlingen leren internet & sociale media veilig en doelgericht in te zetten? In deze sessie wordt de lesmethode ‘Social Media Rijbewijs’ toegelicht voor leerlingen in de onderbouw van het voortgezet onderwijs.
    Door Linda Vonhof (Social Media Wijs) en René de Wild (Instruct). 10:45 – 11:30 uur. Locatie: Grijze Theater. Gericht op vo
  • Versnellingsvragen – sneller met ict naar onderwijs op maat in het po
    Erwin Bomas vertelt in zijn presentatie hoe het indienen van versnellingsvragen bij de PO-Raad je kan helpen om belemmeringen weg te nemen die de ict-ambities van je school in de weg staan.
    Door Erwin Bomas (Kennisnet/PO-Raad). 10:45 – 11:30 uur. Locatie: Expertise Summit. Gericht op po
  • Maak uw leerlingen computervaardig en mediawijs!
    Hoe mediawijs zijn jouw leerlingen? Maak kennis met Toets-ICT en ontdek wat deze online lesmethode voor je kan betekenen op het gebied van computervaardigheden, digiveiligheid en sociale media. Ook wordt er verteld over de keuzedelen Digitale Geletterdheid.
    Door John Hanswijk (Instruct). 11:45 – 12:30 uur. Locatie: Zilveren Theater. Gericht op vo en mbo

Middagprogramma

  • Iedereen in het praktijkonderwijs computervaardig en mediawijs
    Samen met docenten uit het werkveld heeft Instruct een online lespakket ontwikkeld speciaal voor het praktijkonderwijs. Het lesmateriaal helpt leerlingen hun digitale vaardigheden (verder)te ontwikkelen op weg naar zelfstandigheid.
    Door René de Wild (Instruct). 14:00 – 14:45 uur. Locatie: Grijze Theater. Gericht op vo
  • Eerste hulp bij ict-plannen
    In deze sessie, speciaal voor onderwijsbestuurders en schoolleiders, komen de meest prangende vragen uit het po aan bod over het formuleren van een ict-visie die aansluit op uw onderwijsvisie en de daarbij horende concrete plannen.
    Door Janny Kappert (Kennisnet). 15:00 – 15:45 uur. Locatie: Expertise Summit. Gericht op po
  • Digitale vaardigheden: leren van elkaar
    Leerlingen ontwikkelen en leren van elkaar extra kennis of vaardigheden op het gebied van digitale vaardigheden (waaronder ICT vaardigheden) het omgaan met de pc, laptop of smartphone.
    Door Roeland Smeets. 15:00 – 15:45 uur. Locatie: Leermiddelen 3. Gericht op vo
  • Ontdekmedia, stap als docent over de mediadrempel
    Op Ontdekmedia.nl vind je opdrachten en werkvormen uit de methoden, die je kunt vervangen door mediawerkvormen. In deze sessie laat Ontdekmedia zien hoe je de tool kunt gebruiken om te kiezen, zelf vaardig te worden en de leerlingen aan mediawijsheid te laten werken tijdens de normale lessen.
    Door Lydia Vroegindeweij, Marleen van Rossum en Liesbeth Rosendaal (Ontdekmedia). 15:00 – 15:45 uur. Locatie: Oranje theater. Gericht op po en vo
  • COschool: Nieuw voortgezet onderwijs voor een mediarijk tijdperk
    CO-school is een project dat door een netwerk van vo-scholen wordt vormgegeven en uitgebouwd. Tijdens deze sessie maak je kennis met het vernieuwende concept en hoe leren en ontwikkeling op natuurlijke wijze verbonden zijn met communicatie en media.
    Door Michiel Maas, Jeroen Cijffers en Marcel Kesselring. 15:00 – 15:45 uur. Locatie: Makers Theater. Gericht op vo
  • Goede games voor uw onderwijs? Ze zijn er!
    Als tool om goede games te vinden biedt Game Onderwijs Onderzoek docenten in alle sectoren van het onderwijs een uitgebreide database. Deze databank bevat ook didactisch bruikbare informatie over de inzet van games. In deze workshop passeert een aantal voorbeelden van goede games voor verschillende vakken de revue.
    Door Ineke Verheul. 16:00 – 16:45 uur. Locatie: Leermiddelen 2. Gericht op po, vo en mbo

Het Start-up plein

De onderwijsmarkt anno 2016 staat alles behalve stil: veel nieuwe start-ups richten zich op het onderwijs. Dat is mooi, maar het is ook belangrijk dat zij bij het ontwikkelen van producten gebruik kunnen maken van de al aanwezige kennis en ervaring. Ook het onderwijs zelf moet niet wachten om met deze partijen in gesprek te gaan. IPON heeft daarom besloten een platform te bieden waar 10 geselecteerde start-ups zich kunnen presenteren. Ook netwerkpartners BOLAS, Bomberbot en Slim met media vind je hier terug.

De IPON Mediawijzer.net Award

De Mediawijzer.net Award wordt toegekend aan een onderwijs brede en innovatieve oplossing die een mediawijze oplossing biedt voor een complex probleem. Gebruikers leren door het product of de dienst op een positieve manier met media om te gaan en werken hierbij samen met hun opvoeders en/of leerkrachten of met elkaar. Daarnaast is het product toekomstbestendig en kan dus nog jaren mee.

Met de IPON Mediawijzer.net Award wil het expertisecentrum haar partners en organisaties van buiten aansporen mediawijze producten en diensten te ontwikkelen. Namens Mediawijzer.net zit programmamanager Mary Berkhout in de vakjury.

Aanmelden

De IPON vindt op woensdag 3 en donderdag 4 februari 2016 van 9:30 – 17:00 uur plaats in de Jaarbeurs Utrecht, naast Station Utrecht CS. De voorregistratie van IPON is gratis. Een bezoek aan IPON zonder registratie kost € 25,00.

»  Voorregistratie is gratis

Ga voor meer informatie naar www.ipon.nl.

Laat een reactie achter

Vul je e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.