De mediawijze route op IPON 2020

donderdag 30 januari 2020

Heb jij je ticket voor de IPON 2020 al binnen? Op 5 en 6 februari maken onderwijsprofessionals kennis met initiatieven op het gebied van onderwijsinnovatie en professionalisering en de mensen die hierbij betrokken zijn. Ook dit jaar zijn er activiteiten en workshops die in het teken staan van digitale geletterdheid en mediawijsheid. Daarom stippelen we een mediawijze route uit. 

De IPON is een beurs voor onderwijsprofessionals met als doel het gebruik van de nieuwste toepassingen binnen het onderwijs aan het onderwijs te presenteren. Naast de digitalisering van onderwijs, staat ook digitale geletterdheid centraal. Welke bekwaamheden hebben leraren nodig om leerlingen te begeleiden op weg naar digitaal burgerschap en om de digitale kloof te verkleinen? Alle praktische informatie over deze tiende editie vind je op de website.

Mediawijze workshops en presentaties – woensdag 5 februari

Digitale geletterdheid: wat moet, wat doe je al en wat wil je?

Workshop po/vo 10.15 – 11.15 uur

Wim van der Veen vertelt over digitale geletterdheid; wat is het en hoe creëer je bewustzijn rondom de essentie van deze vaardigheid?

Digitale geletterdheid: waar begin je en hoe integreer je het?

Workshop po/so 10.45 – 11.15 uur

Danielle van der Brink en Nico Meijer delen ervaringen, kennis en tips op het gebied van het integreren van digitale geletterdheid op school.

Wizenoze: webforclassrooms.com

Presentatie po/vo 11:15 – 11:25 uur

Netwerkpartner Wizenoze vertelt tijdens deze presentatie meer over de website webforclassrooms.com, waar kinderen van 8 tot 18 jaar kunnen zoeken naar leesbare, betrouwbare en relevante webpagina’s.

IXVO

Workshop so 11.30 – 12.30 uur

Vaardigheden zoals kritisch denken en creatief problemen oplossen, zelfstandig leren, zelfregulatie en digitale geletterdheid worden steeds belangrijker in de digitale samenleving. Het initiatief IXVO gaat actief met leerlingen en studenten met een beperking aan de slag met nieuwe media. Itske Tersteeg en Elle Peters vertellen over de competenties en vaardigheden die ze daarbij leren.

Een aanpak voor het vergroten van digitale vaardigheden

Workshop vo 14.15 – 14.45 uur

Hoe zorg je ervoor dat jouw docenten en leerlingen digitale vaardigheden krijgen en ontwikkelen? Ilonka van der Knaap en Tom Vogels vertellen hoe zij Microsoft- en Adobe-applicaties gebruiken in hun lessen en trainingen en hoe je dit als school of bestuur het best kunt aanpakken.

Mediawijze workshops – donderdag 6 februari

Hoe breng ik digitale vaardigheden van leerkrachten goed in kaart?

Workshop po/so/vo 10.45 – 11.15 uur

Uit onderzoeken blijkt dat er nog veel winst te behalen valt in het verbeteren van ICT-bekwaamheid van zowel leerkrachten als leerlingen. De eerste stap is meten waar je staat, zodat je hulpmiddelen in kunt zetten. Henk van de Hoef vertelt tijdens deze workshop over de gepersonaliseerde onderwijskundige digitale vaardighedenscan, een tool van O21 die het niveau van digitale vaardigheden in kaart brengt.

De Netwerkmaatschappij

Workshop vo 15.00 – 15.30 uur

Netwerkpartner Roeland Smeets vertelt over zijn blogserie op Mediawijzer.net, waarin hij schrijft over hoe media en technologie onze samenleving beïnvloeden. Tijdens de sessie behandelt hij hoe je als school zorgt voor goede, wetenschappelijk gefundeerde informatie voor leerlingen. Dit draagt volgens hem onder andere bij aan de weerbaarheid tegen gemanipuleerde informatie.

Hoe digitaal vaardig moet een docent zijn?

Workshop mbo/po/vo 15.00 – 15.30 uur

Anna-Sophie de Lugt van Academy4Learning neemt je mee in de wereld van digitale geletterdheid binnen docententeams. Wat moeten zij op digitaal gebied kunnen en wat is jouw rol als schoolleider hierbij? Tijdens deze workshop leren bezoekers hoe en waar ze kunnen beginnen.

Iedereen kan coderen

Workshop po/vo 15.45 – 16.15 uur

Eveline Kaleveld vertelt over het lesprogramma van Apple waarin leerlingen de wereld van programmeren leren kennen. Tijdens de sessie gaan bezoekers aan de slag met de opzet van het programma en de materialen die kunnen worden ingezet in de les.

Van Mediawijsheid naar Digitale geletterdheid in de klas

Workshop voor vo 15.45 – 16.15 uur

Netwerkpartner Rhea Flohr deelt haar ervaringen met het geven van mediawijsheidlessen op school. 45 minuten per week krijgen brugklassers les over thema’s als programmeren, omgang met hun device en online gedrag.

Ook de moeite waard op IPON:

De Klas voor de Toekomst

5 & 6 februari

Bij de Klas voor de Toekomst kunnen bezoekers meekijken over de schouders van leerlingen die aan de slag gaan met het onderwijs van de 21ste eeuw en innovatieve producten. De Klas van de Toekomst werkt met het idee dat kinderen al doende vaardigheden leren die ze nodig hebben om succesvol te kunnen zijn in de digitale maatschappij. Het is een samenwerking tussen O.b.s. West en toonaangevende, educatieve partijen en bedrijven. Meer informatie over de Klas voor de Toekomst

Leermiddelenbeurs 2020

5 & 6 februari

Welk lesmateriaal gebruik je om digitale vaardigheden en mediawijsheid te vergroten? Tijdens de IPON Leermiddelenbeurs staan thema’s als gepersonaliseerd leren, digitalisering, ouderbetrokkenheid en ontwikkeling van jongeren centraal. Hoe verrijken deze methodes je les en hoe pas je ze toe? Docenten, leerkrachten, schoolleiders en managers kunnen zich laten inspireren door workshops en presentaties, om vervolgens nieuwe kennis mee te nemen naar het klaslokaal. Netwerkpartner Wizenoze zal hier aanwezig zijn om meer te vertellen over Web for classrooms, een website waar de jeugd van 8 tot 18 jaar kan zoeken naar leesbare, betrouwbare en relevante informatieve webpagina’s. Meer informatie over de Leermiddelenbeurs

Start Up plein

De onderwijsmarkt anno 2020 staat niet stil: veel startups richten zich op het onderwijs. Het is belangrijk dat zij werken met de kennis en ervaring die er al zijn en met het onderwijs in gesprek gaan tijdens de ontwikkeling van een product. Op het Start Up plein stellen verschillende partijen zich voor, waaronder netwerkpartner Virtual Reality Learning Lab.

Benieuwd naar alle sprekers en activiteiten op de IPON? Bekijk de website voor het volledige overzicht. Je kunt je hier gratis aanmelden.

Zijn we nog iets vergeten in deze mediawijze route? Laat het weten in een reactie of via [email protected].

Lees meer over digitale geletterdheid in het onderwijs:

» 7 manieren om van de implementatie van digitale geletterdheid een succes te maken
» Geef digitale geletterdheid een plek op het lesrooster
» Digitale geletterdheid in het curriculum: lessen uit Amerika

Laat een reactie achter

Vul je e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.