Cultuurreporters! wint IPON Mediawijzer.net Award 2016

donderdag 4 februari 2016

Gisteren is de IPON Mediawijzer.net Award 2016 uitgereikt aan De frisse blik. Met de vernieuwende leerlijn ‘Cultuurreporters!’ wist De frisse blik de vakjury te overtuigen. De prijs werd met trots door Lucas Westerbeek en Lisse van Wijnen in ontvangst genomen van Mary Berkhout, programmanager Mediawijzer.net. De award is bedoeld voor een project dat een innovatieve en mediawijze oplossing biedt voor een complex probleem. De IPON Mediawijzer.net Award werd voor de vierde keer uitgereikt tijdens de onderwijsbeurs IPON 2016 in de Utrechtse Jaarbeurs.

Cultuurreporters! Leerlijn film

‘Cultuurreporters!’ is een tweejarige doorlopende leerlijn waarin leerlingen van de vmbo-onderbouw inhoudelijk met non-fictie bezig zijn. Film wordt als medium benut om creatief aan het werk te gaan. Ze interviewen bijvoorbeeld de buurtbakker, vragen buurtbewoners om hun mening over de school, maken een zelfportret of interviewen een oma over haar jeugd. Leerlingen leren hiermee bewust om te gaan met media en ontwikkelen belangrijke competenties die bijdragen aan hun mediawijsheid.

De frisse blik traint en begeleidt docenten in het uitvoeren van de leerlijn. Hierdoor kunnen scholen zelf actief echte cultuurreporters opleiden. Daarbij leren docenten en leerlingen elkaar op een nieuwe manier kennen. Kinderen filmen hun thuissituatie en vertonen een nog onbekend stuk van hun identiteit. Zo krijgen kinderen een frisse blik op hoe anderen deelnemen aan de samenleving. Volgens Lucas Westerbeek besteedt ‘Cultuurreporters!’ hiermee op een leuke manier aandacht aan burgerschap. ‘Cultuurreporters!’ is een duurzame leerlijn die op positieve manier aandacht besteed aan media en uitgaat van samenwerking.

Mary Berkhout: “De frisse blik is al jaren goed bezig en hun vernieuwde ‘Cultuurreporters!’ is een verdiende winnaar!”

Andere Genomineerden

De andere genomineerden voor de IPON Mediawijzer.net Award 2016 waren:

Ontdekmedia

Ontdekmedia ondersteunt leerkrachten en docenten bij het gebruik van nieuwe media in lessen. Dit doen zij via de online leermiddelenbanken gericht op het basis- en voortgezet onderwijs. In deze leermiddelenbanken staan geschikte mediatools, veelgebruikte werkvormen en belangrijke mediacompetenties voor kinderen. Er zijn al vele mediatools en werkvormen door Ontdekmedia uitgewerkt waarmee lessen op een leuke manier vorm krijgen.

Mediabegrip

Mediabegrip is een online lesmethode voor mediawijsheid. De leerkracht ontvangt elke twee weken twee nieuwe lessen. Deze lessen zijn gebaseerd op de actualiteit en gericht op media. Mediawijsheid krijgt hiermee een mooie plek binnen het onderwijs. Deze methode besteedt ook aandacht aan het Mediawijsheid Competentiemodel.

Jury IPON Awards 2016

De vakjury van dit jaar beoordeelde de inzendingen van alle awards. De jury bestond uit:

  • Louis Hilgers – Hoofdredacteur ICTnieuws.nl + ICT-in/en-onderwijs deskundige
  • Mary Berkhout – Programmamanager Mediawijzer.net
  • Marije Smit – Bovenschools ICT-coördinator bij VCPO en eindredactrice Kleuter Nieuwsbrief van POLS Netwerk
  • Aad van der Drift – Docent infomatica Zernike College en bestuurslid bij ICT-Noord
  • Karin Winters – Hoofdredacteur Vives magazine en innovatief ondernemer
  • Bert Boshoven – Projectmanager ICT-onderwijs van de gemeente Zoetermeer en oprichter onderwijskundig adviesbureau BOAB

Bij de beoordeling van inzendingen is de jury uitgegaan van een strikt reglement. Voor de IPON Mediawijzer.net Award zijn extra criteria opgesteld: deze award wordt toegekend aan een innovatief project dat een mediawijze oplossing biedt voor een complex probleem. Gebruikers leren op een positieve manier met media om te gaan en werken hierbij samen met hun opvoeders en/of leerkrachten of met elkaar. Ook zijn inzendingen getoest aan het Mediawijsheid Competentiemodel.

Vorige winnaars van de IPON Mediawijzer.net Award:
» Winnaar 2014: Embedded Fitness
» Winnaar 2013: Mattermap
» Winnaar 2012: Digitale Nieuwscollage

Over IPON en de IPON Awards

Dit jaar vond de IPON voor de achtste keer plaats op 3 en 4 februari in de Jaarbeurs Utrecht. Dit jaar stond het thema ‘gepersonaliseerd leren’ centraal. IPON profileert zich als de informatie- en inspiratiebron voor onderwijsprofessionals die betrokken zijn bij onderwijsinnovatie en ICT-toepassingen. De beurs heeft als doel om het gebruik van de nieuwste toepassingen binnen het onderwijs op een innovatieve en creatieve manier te presenteren. Er werd aandacht besteed aan onderwerpen zoals learning analytics, augumented reality, educatieve apps, social media in de klas, werken in de cloud, digitale identiteit, mediawijsheid, gamification en nog veel meer.

De IPON Awards worden uitgereikt aan de meest innovatieve ICT oplossingen voor het onderwijs. Hiermee stimuleren de Awards het bedrijfsleven om producten te blijven vernieuwen en verbeteren. Ook maakt het onderwijs op een leuke manier kennis met leveranciers en ontwikkelaars. Het vakblad Vives zal het hele jaar door aandacht besteden aan de winnaars van de IPON Awards.

» Bekijk ook: Het mediawijze aanbod op de IPON leermiddelenbeurs 2016

Laat een reactie achter

Vul je e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.