Iris: een WhatsApp-spel over pesten

donderdag 22 september 2016

Iris is een 13-jarig meisje en gaat naar de middelbare school. Ze houdt van koken en YouTube-tutorials hierover kijken. Haar beste vriendin is kort geleden verhuisd naar de andere kant van het land en nu heeft ze niet veel vriendinnen meer op school. Ze wordt eigenlijk heel erg gepest en ze vraagt jouw hulp. Maar: Iris is niet echt, maar een robot!

De Week Tegen Pesten

Het is deze week de Week Tegen Pesten. Tijdens deze week is er extra aandacht voor pesten en er zijn veel initiatieven om leraren te ondersteunen bij het effectief tegengaan van pesten. Een van de meest opvallende campagnes is Help Iris! van Zapp. Zapp heeft een online spel over pesten ontwikkeld: Iris.

Iris is een WhatsApp-spel, waarin leerlingen met een 13-jarig meisje communiceren over haar persoonlijke situatie. Pesten staat in het gesprek centraal. Het spel duurt drie en een halve dag en je kunt met de klas afspreken het allemaal te spelen.

Chatten met Iris werkt goed, maar je kunt alleen met ‘ja’ of ‘nee’ reageren. Andere dingen begrijpt ze niet. Toch voelt het al snel als een echt gesprek omdat Iris veel foto’s stuurt, authentiek taalgebruik heeft en veel vragen stelt. Het is een leuke manier om het onderwerp pesten in de klas te bespreken. Praktisch gezien lijkt het me wel lastig om in de les met elkaar te spelen: Iris stuurt om de 15 tot 30 minuten een berichtje, wat natuurlijk de les kan verstoren. Ik ben benieuwd naar de ervaringen van leraren die dit hebben uitgeprobeerd.

Chat-bots in het onderwijs

Educatieve ‘robots’ die je helpen om iets te leren zijn niet nieuw. Een van de meest bekende educatieve chat-robots is natuurlijk Clippy van Microsoft. Een paperclip met oogjes die je tips gaf over de functies van Office. Het is niet bepaald een succesvoorbeeld van een chat-bot, veel mensen hadden een hekel aan Clippy. Microsoft heeft recentelijk een andere chat-bot ontwikkeld, die meer moest lijken op Iris: een Twitter-robot genaamd Tay die moest communiceren als een tienermeisje. Ze gebruikte jeugdige taal en kende Miley Cyrus, Kanye West en Taylor Swift. Maar na 24 uur moest Microsoft Tay offline halen. Ze was veranderd in een minder vriendelijk meisje dan dat Microsoft had gehoopt. Haar gedrag werd namelijk gemodelleerd aan de hand van de reacties die ze op internet kreeg. Die waren blijkbaar niet zo vriendelijk. En dat is precies een van de redenen dat pesten er tegenwoordig een stuk heftiger aan toe kan gaan dan vroeger.

Toch kunnen chat-bots een belangrijke rol gaan spelen in ons toekomstige onderwijs. Denk aan virtuele studie-maatjes, bijles van een vriendelijke robot of een overhoring via WhatsApp over geschiedenis. Facebook is druk bezig om dit soort bots te ontwikkelen en we zullen hier in de toekomst nog veel meer voorbeelden van zien. Hopelijk worden ze een stuk effectiever en interessanter dan Clippy!

Heb je ervaring met het spel Help Iris!? Zit je te wachten op dit soort bots? Of zie je er het nut totaal niet van in? Laat het weten in de reacties.

Dit artikel verscheen eerder op labtolearn.nl (red. niet meer beschikbaar). 

Tijdens de Week Tegen Pesten zetten verschillende netwerkpartners van Mediawijzer.net zich actief in om  (online) pesten onder de aandacht te brengen. Bekijk hier een overzicht.

Weten wat je zelf kunt doen om online pesten aan te pakken? Bekijk het dossier op Mediawijsheid.nl.

Reacties 1

Laat een reactie achter

Vul je e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.