Verslag: Dit was het 2023 van Netwerk Mediawijsheid

donderdag 14 december 2023

Het einde van het jaar is in zicht. Daarom blikken we in dit artikel graag terug op alles wat we in 2023 met elkaar hebben bereikt, ontdekt en geleerd op het gebied van mediawijsheid.

Netwerk Mediawijsheid bestaat 15 jaar

2023 was in meerdere opzichten een bijzonder jaar voor Netwerk Mediawijsheid. Zo bestond het netwerk in 2023 maar liefst 15 jaar! Dat vierden we samen met het netwerk, door stil te staan bij alles wat we tot nu toe hebben bereikt. Én bij wat de volgende 15 jaar nodig is om verder te werken aan onze missie: iedereen mediawijs.

» Lees alles over het 15-jarig bestaan van Netwerk Mediawijsheid
» Download hier het gratis magazine Grenzeloos Mediawijs

Media Ukkie Dagen

Balans: bewegen met media. Die boodschap stond centraal tijdens de Media Ukkie Dagen 2023. En het leek bij vlagen wel alsof héél Nederland in beweging kwam. We kijken dan ook terug op een geweldige campagneweek waarin talloze partners, (groot)ouders, opvoeders én kinderen samen aan de slag gingen.

Ook in 2024 zijn er uiteraard weer Media Ukkie Dagen. Noteer 5 tot en met 12 april 2024 vast in je agenda.

» Hier lees je het verslag van de Media Ukkie Dagen 2023
» Lees ook de tien tips om te bewegen met media
» Download het Iene Miene Media-onderzoek
» Meld je aan voor de Media Ukkie Dagen kick-off op 31 januari

#MNX23: Hét mediawijsheid-event voor het netwerk

De toekomst is mediawijs. Dat was het thema en de kernboodschap van de MNX23. Deze speciale jubileumeditie van het jaarlijkse mediawijsheidevent voor het netwerk vond plaats op dinsdag 9 mei 2023 in Beeld & Geluid Hilversum, het ‘clubhuis’ van Netwerk Mediawijsheid. Bezoekers beleefden o.a. een inspirerende keynote van Renee Hobbs, inzichten in nieuw onderzoek, interactief aanbod van partners en een uiteenlopend aanbod aan deelsessies.

» Geniet na of laat je (opnieuw) inspireren met het verslag van deze mooie dag en lees het verslag van de MNX23: De toekomst is mediawijs.
» In 2024 gaat de MNX onder een nieuwe naam door: maak kennis met de Kennisdag Mediawijsheid 2024 en meld je alvast aan (28 mei)

Week van de Mediawijsheid: #hierniet

De Week van de Mediawijsheid (10 t/m 17 november), dé bewustwordingscampagne over mediawijsheid, stond dit jaar in het teken van online kwetsend gedrag. Uit onderzoek, dat tijdens de start van de campagne werd gepresenteerd, bleek dat het merendeel van Nederland dit soort gedrag als een groot probleem ervaart.

Om aandacht voor dit probleem te vragen ondertekenden honderden partijen ons #hierniet-initiatief. Zij geven hiermee aan dat er op hun sociale media-kanalen geen ruimte is voor haatspraak, scheldpartijen, dreigementen en andere vormen van online kwetsend gedrag. Zo riepen we met z’n allen op om een grens te trekken bij dit soort gedrag en duidelijk te maken: #hierniet!

Ook in 2024 is er natuurlijk weer een Week van de Mediawijsheid: noteer vast 8 t/m 15 november in je agenda.

» Hier lees je het uitgebreide verslag van de #WvdM 2023
» Download ook de whitepaper en het onderzoek
» Check hierniet.online voor meer informatie over de campagne en de tips

Special Media Awards

Tijdens een feestelijke uitreiking in Beeld en Geluid Hilversum werden de winnaars van de Special Media Awards bekendgemaakt. Deze jaarlijkse prijsuitreiking, georganiseerd door Amerpoort, is gericht op mediamakers met een verstandelijke beperking. Graag feliciteren we de tien winnaars met het binnenslepen van hun Special Media Awards 2023!

» Bekijk hier de aftermovie van de Special Media Awards
» Netwerk Mediawijsheid steunt de Special Media Awards vanuit het actieprogramma Leuk online leven

Recordaantal leerlingen MediaMasters

De serious game MediaMasters, vast onderdeel van de Week van de Mediawijsheid, werd dit jaar door maar liefst 8400 klassen in groep 7 en 8 gespeeld. Dat is meer dan de helft van alle klassen van Nederland!

Een van de onderwerpen in MediaMasters dit jaar is de manier waarop AI de verspreiding van desinformatie en nepnieuws kan vereenvoudigen. Uit de enquête van Netwerk Mediawijsheid in samenwerking met De Dag Vandaag blijkt dat de meerderheid van Nederlandse kinderen (tussen 9 en 13 jaar) zich geen zorgen maakt over de toenemende aanwezigheid van AI.

» Hier lees je meer over deze editie van MediaMasters en de winnaars van dit jaar. Gefeliciteerd!

Kennis- en Expertsessies

In 2023 organiseerde Netwerk Mediawijsheid een flink aantal inspirerende sessies voor (en met) het netwerk. In deze sessies spraken we met experts over actuele of prangende thema’s binnen verschillende sectoren binnen het netwerk. Lees de verslagen:

» Lees het verslag van de Kennissessie #Hierniet – Waar trek jij de grens?
» Kennissessie Mediawijs & mentaal gezond: de impact van mediagebruik op jongeren
» Kennissessie Bewegen met media? Op zoek naar balans
» Lees de eerste terugblik op de Expertsessie Educatieve games en apps en lees het rapport met de belangrijkste uitkomsten en aanbevelingen
» Expertsessie Welke mediawijsheid is nodig in een wereld met AI?

Wetenschappelijke kennis in de Bitefiles

Ook in 2023 zette Bitescience weer het meest recente en relevante wetenschappelijke onderzoek naar mediawijsheid-thema’s voor ons op een rij. Lees de nieuwste (en nieuwst geüpdatete) Bitefiles hier:

» Hoe ga je mediawijs om met heftige beelden in het nieuws?
» De rol van sociale normen in online kwetsend gedrag
» Hoe kunnen we het beste AI-wijsheid bij kinderen stimuleren?

Omgaan met desinformatie op isdatechtzo.nl

De redactie van isdatechtzo.nl, onze site over de werking van nepnieuws en desinformatie, is in 2023 ook hard aan het werk geweest met nieuwe publicaties, onder andere als reactie op de snelle ontwikkeling van AI:

» Lees alle publicaties over cijfers bij het nieuws
» Publicaties over AI en desinformatie
» Veel nieuwe content rondom de Tweede Kamerverkiezingen
» En uitleg – ook in postervorm te downloaden – over zeven verschillende soorten misleidende en onjuiste informatie

Tips voor in de kerstvakantie

We vroegen ons team om hun beste tips voor in de kerstvakantie. Dit zijn ze:

Op naar 2024!

Wat organiseert of ontwikkelt jouw organisatie in 2024 om Nederland mediawijzer te maken? Deze tips helpen je bij het maken van nieuwe plannen:

Tijdens de kerstvakantie (25 december t/m 7 januari) is het programmabureau van Netwerk Mediawijsheid gesloten. Vanaf maandag 8 januari zijn we weer te bereiken.

We wensen je fijne feestdagen en kijken uit naar een mooi, mediawijs 2024!

Reacties 1

  1. Roeland Smeets

    Hartelijk bedankt! niet alleen voor dit indrukwekkende Jaaroverzicht,
    maar ook omdat jullie nog steeds ruimte geven aan een buitenbeentje als ik.

Laat een reactie achter

Vul je e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.