Jongeren werken aan een voorlichtingsfilm over sexting en grooming

vrijdag 10 juni 2022

Het is zover: de campagne Sexy en Safe is van start! Vanuit het Sociaal Domein Fryslân, de samenwerkingsorganisatie van de Friese gemeente, wordt het komende half jaar op verschillende manieren aandacht gevraagd voor de online seksuele ontwikkeling van jongeren. Op de website www.sexyensafe.nl is allerhande informatie te vinden voor zowel kinderen en jongeren, hun ouders en docenten. Thomasz Lin, eigenaar van samenwerkingspartner LINe Up Media, vertelt meer over het project.

Wat houdt de campagne Sexy en Safe in?

Doel van de campagne is jongeren tussen de 10-14 jaar, hun ouders en hun docenten bewust te maken van de online seksuele ontwikkeling van kinderen en risico’s die daaraan verbonden kunnen zijn. Naast de informatieve website en socials, gaat in juni de ‘battle-app’ “What’s nep?” live. Jongeren kunnen het in de app tegen hun ouders opnemen over allerhande feiten en fabels over de online leefwereld. De app is uitermate geschikt als gespreksstarter voor ouders en biedt tevens laagdrempelige informatie over de leuke en minder leuke kanten van online zijn. Ook wordt in november de toolkit over online seksuele ontwikkeling en veiligheid voor het onderwijs via de website (gratis) toegankelijk. Hiermee worden docenten en andere professionals in het onderwijs ondersteund in het bespreekbaar maken en signaleren van, en handelen naar signalen van online seksueel grensoverschrijdend gedrag.

“Hoe zorg je dat je spannend en gevaarlijk van elkaar kunt scheiden? En wat doe je als er online iets gebeurt dat je niet fijn vindt?”

Een voorlichtingsfilm over sexting en grooming

Eén van de andere projectactiviteiten is het maken van een voorlichtingsfilm, die in allerhande preventieve activiteiten bruikbaar is. In samenwerking met LINe Up Media en stichting De Jeugd Van Nu zijn jongerenredacties in Friesland opgezet om te werken aan een script en voorlichtingsfilm over sexting en grooming. We belichten in deze film niet alleen de risico’s, maar ook de spannende en leuke kanten van social media. Hoe zorg je dat je spannend en gevaarlijk van elkaar kunt scheiden? En wat doe je als er online iets gebeurt dat je niet fijn vindt?

Jongeren vertellen hun verhaal

De jongeren hebben zelf het script ontwikkeld, gebaseerd op hun eigen ervaringen. Hierdoor ontstaat een informatieve film met herkenbare verhalen. Ook nemen de jongerenredacties via hun eigen social media-kanalen deel aan het platform, zodat het informeren van jongeren en activeren van het peer-to-peer gesprek al tijdens het maakproces van de film worden geactiveerd. Het script is inmiddels geschreven en de opnamen voor de film starten deze maand. Alle jongeren krijgen een rol, voor of achter de schermen. In september zal de film in première gaan en zal de voorlichtingsfilm via de website op te vragen zijn.

Meer weten? Of ook samen met jongeren een project opstarten? Neem contact met me op.

Reacties 2

  1. Jos Dekker, Zedenpolitie Noord-Nederland

    Voor en door jongeren, wat een mooi initiatief. een onderwerp wat erg actueel is en voorlopig blijft. Jongeren kunnen niet altijd de gevolgen van dit soort experimenten overzien en je kunt hier niet vroeg genoeg het gesprek met elkaar over voeren. Bij de (zeden)politie worden we dagelijks geconfronteerd met soms erg nare verhalen over de gevolgen van sexting en grooming. Dit initiatief is een aanrader dus!

    1. Thomasz Lin

      Inderdaad, bedankt voor je reactie Jos. Daarom vinden wij als makers het ook belangrijk om bij al onze projecten de politie actief te betrekken, zowel achter als voor de schermen. Bijvangst is tevens dat je jongeren in een eerder stadium het verhaal van de (zeden) politie laat beleven en niet als het te laat is.
      Projecten waar je media als middel gebruikt hoeft natuurlijk niet meteen een film te zijn.

Laat een reactie achter

Vul je e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.