Welke rol spelen media in jouw leven? Schermen zijn leuk, maar kunnen ook veel van je vragen. Je kunt de balans opmaken door te kijken naar je gezondheid. Stel jezelf bijvoorbeeld de volgende vragen: Slaap ik voldoende? Hoe is het contact met mijn vrienden? Lukt het om tijd voor mezelf te nemen?

Als je een van deze vragen met ‘nee’ beantwoordt, kun je je afvragen of dit komt door je mediagebruik. Door hierover na te denken, kun je de controle in handen nemen. En digitale media juist benutten om het beste uit jezelf te halen.

Om jongvolwassenen op weg te helpen, heeft Netwerk Mediawijsheid met het Trimbos-instituut het Digitale Balans Model ontwikkeld, mét bijbehorende zelftest.

Download het visiestuk over digitale media en bewegen (0-4 jaar)

Het is belangrijk om jonge kinderen op een gezonde manier te leren omgaan met digitale media. Het visiestuk van Netwerk Mediawijsheid, Kenniscentrum Sport & Bewegen en het Trimbos-instituut helpt jou als professional op weg.

» Download hier het visiestuk Digitale media in relatie tot bewegen bij 0-4 jarigen

Digitale Balans ModelHoe werkt digitale balans?

Vraag jij je af hoe een (digitaal) gezonde week eruitziet? Kijk dan of de onderstaande drie aspecten van jouw gezondheid in balans zijn.

Je lichamelijke gezondheid: Slaap je voldoende? Beweeg je voldoende? En zit je niet te veel stil?

Je mentale gezondheid: Zorg voor voldoende inspanning, maar ook voor ontspanning. Heb je het gevoel dat je iets gepresteerd hebt deze week, of kon je je ergens volledig op focussen? En maak je daarnaast tijd en ruimte voor ontspanning? Doe je wel eens helemaal niks?

Je sociale gezondheid: Hoe zijn je relaties met anderen? Neem je voldoende tijd voor jezelf?

Een belangrijke voorwaarde om je eigen (digitale) balans goed in te richten, is dat je de vrijheid hebt om deze keuzes te kunnen maken. Dat je bijvoorbeeld toegang hebt tot internet, of voldoende tijd hebt om met vrienden door te brengen.

» Lees meer over digitale balans

Doe de zelftest

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle?

» Check het op digitalebalans.nl

De laatste ontwikkelingen

Het Digitale Balans Model in de praktijk: lees hoe netwerkpartners en anderen gebruik maken van het Model en de zelftest. En doe inspiratie en tips op voor jezelf of jouw organisatie.

» Lees het op het blog

Merendeel vindt schermgebruik te veel

Schermen helpen in deze tijd meer dan ooit om het dagelijkse leven voort te zetten. Maar ze kunnen ook veel van ons vragen en ons ongezonder maken.

» Lees over het landelijk onderzoek