Zo gebruik je de MediaDiamant als professional

44% van de ouders maakt zich weleens zorgen over het mediagebruik van hun opgroeiende kinderen. Bijna net zoveel ouders zouden graag hulp krijgen bij de mediaopvoeding. Daarom is de MediaDiamant in het leven geroepen: een handige wegwijzer voor opvoeders en professionals om kinderen van 0 t/m 18 jaar mediawijs op te laten groeien.

Wil jouw organisatie opvoeders of andere (opvoed)professionals helpen om meer grip te krijgen op mediaopvoeding? De MediaDiamant is een praktisch model dat is gericht op de kansen die media bieden. Zet het in als gesprekstool tijdens een oudergesprek op school, gebruik het tijdens een activiteit in de bibliotheek of bedenk een geheel eigen toepassing als mediacoach. Er zijn verschillende tools ontwikkeld om de MediaDiamant in te zetten in jouw praktijk.

Op deze pagina vind je informatie over het model, de toolkit met materialen en inspiratie voor het inzetten van de MediaDiamant.

Download het MediaDiamant-knipvel

De MediaDiamant Toolkit

Hoe gebruikt jouw organisatie de MediaDiamant? Om ouders en opvoeders te ondersteunen in de mediaopvoeding, zijn verschillende tools ontwikkeld die horen bij het MediaDiamant-model. Professionals kunnen deze naar eigen inzicht inzetten.

Kijk in de webshop om gedrukte materialen te bestellen. Vragen over de materialen? Stuur een mail naar info@mediawijzer.net

Download het knipvel

Het knipvel

Het MediaDiamant-knipvel maakt het mogelijk om de diamant te gebruiken als fysieke gesprekstool. Zet 'm op tafel om de vijf kanten te bespreken of bedenk een creatieve toepassing voor jouw activiteit.

» Download het knipvel om de MediaDiamant als fysieke gesprekstool in te zetten. Print, knip en vouw hem binnen een handomdraai.

» Bestel de knipvellen online in pakketten van 25 stuks. De verzendkosten zijn €8,95 excl. btw

De waaier

Op zoek naar een extra handvat om het gesprek vorm te geven? De MediaDiamant-waaier biedt voorbeelden over het mediagebruik van jonge kinderen. En vragen die hierbij aan ouders gesteld kunnen worden. Handig voor het een-op-eengesprek of tijdens een informatiebijeenkomst.

» Download de digitale waaier; snel bij de hand op de tablet of mobiel

» Download de printversie om de gesprekstool op papier in te zetten

De brochures

De MediaDiamant-brochures bieden ouders en opvoeders concrete tips over opvoeden met media. Deel ze uit tijdens een ouderavond of leg ze neer om mee te pakken.

» Bestel de brochures in pakketten van 25 stuks. De verzendkosten zijn €8,95 excl. btw

Download de webversie, in de leeftijdsgroepen:
» Brochure 0-5 jaar
» Brochure 6-8 jaar
» Brochure 9-12 jaar
» Brochure 13-18 jaar

Toolbox NJi

De MediaDiamant is een aanvulling op de Toolbox Mediaopvoeding van het Nederlands Jeugdinstituut. De toolbox voorziet opvoedprofessionals in uitgebreide informatie over het mediagebruik van kinderen in verschillende leeftijdsfasen en geeft praktische tips.

» Download de Toolbox Mediaopvoeding

Mediawijsheid.nl

Ouders en opvoeders vinden aanvullende informatie bij de vijf kanten van de MediaDiamant op mediawijsheid.nl/mediadiamant. Hier vinden zij informatie en tips voor de vier leeftijdscategorieën.

Op zoek naar meer informatie over mediawijsheid in de opvoeding? Ontdek de dossiers voor ouders


Mediagesprek.nl: laagdrempeliger met kinderen in gesprek over media

De website Mediagesprek.nl is een laagdrempelige variant van de MediaDiamant voor mensen die op het gebied van taal een zetje kunnen gebruiken.

Alle informatie op Mediagesprek.nl is in eenvoudig Nederlands geschreven. De informatie is ook beschikbaar in het Engels, Frans, Turks en Arabisch. Daarnaast kan de tekst ook worden voorgelezen.

Het ‘Mediagesprek, met hulp van de MediaDiamant’ is van Netwerk Mediawijsheid, gemaakt door Leer Zelf Online. De website is met financiële ondersteuning van Disney tot stand gekomen.

» Kijk op www.mediagesprek.nl
» Download de flyer en deel de trailer


Inspiratie: zo zetten deze professionals de MediaDiamant in

En jouw organisatie?

De MediaDiamant is bedoeld als handvat, anker of grondslag voor partners van Netwerk Mediawijsheid. Netwerkpartners en (opvoed-)professionals zijn vrij om de MediaDiamant te delen, verder uit te bouwen en/of deze door te ontwikkelen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

  • Het gebruik ter ondersteuning van eigen activiteiten
  • Het delen via je eigen kanalen
  • Het wijzen van ouders op Mediawijsheid.nl en de MediaDiamant, bijvoorbeeld via een ouder- of informatieavond
  • Ter inspiratie bij het ontwikkelen van producten en diensten rondom mediaopvoeding (brochures, programma’s voor ouderavonden etc.)
  • Het inzichtelijk maken van beschikbare kennis ter ondersteuning bij mediaopvoeding
  • Het ontwikkelen van eenvoudige meetinstrumenten rondom mediaopvoeding
  • Het maken van conversatiestarters waarmee ouders het gesprek met hun kind over media op gang kunnen brengen

De vijf kanten van de MediaDiamant

De MediaDiamant belicht de vijf pijlers van mediaopvoeding: het hebben van plezier, het maken van goede afspraken over veiligheid, het kiezen van goede inhoud, samen met media bezig zijn en het vinden van een goede balans.

Voor opvoeders is aanvullende informatie te vinden op mediawijsheid.nl/mediadiamant. Daar staan praktische tips en informatie per leeftijdsgroep. Opvoeders kunnen deze naar eigen inzicht toepassen, afhankelijk van hun opvoedstijl en gezinssituatie.

Kijk voor meer achtergrondinformatie over het ontstaan van de MediaDiamant onderaan deze pagina.


Challenge 2019

Met de Challenge Nederland Mediawijs 2019 werden (nieuwe) netwerkpartners uitgedaagd om in samenwerking een speelse en effectieve toepassing van de MediaDiamant te ontwikkelen, speciaal voor volwassenen en (ondersteuners van) kwetsbare volwassenen en kinderen.

Na een inspirerend traject beloonde de vakjury twee deelnemende teams met de stimuleringsbijdrage van Netwerk Mediawijsheid.

» Bekijk hier de gehonoreerde projecten

Challenge 2017

Met de Mediawijzer.net Challenge 2017 werd het netwerk uitgedaagd om effectieve en duurzame toepassingen te bedenken voor de MediaDiamant.

Deel van de Challenge was de Design like a Startup dag, waar de teams de jury moesten overtuigen met een eerste pitch. Twee projecten sleepten een mooie stimuleringsbijdrage in de wacht.

» Bekijk hier de gehonoreerde projecten

Webinar voor professionals

Om professionals inzicht te geven in het gebruik van de MediaDiamant in de praktijk organiseerde Netwerk Mediawijsheid (voorheen Mediawijzer.net) een webinar. Sipke Jan Bousema (producer en presentator) sprak met Krista Okma (opvoeddeskundige), Evelyn Verburgh (mediacoach) en Linda van Aken (moeder en blogger) over het model. Hoe zet je de MediaDiamant in voor kinderen van 0-6 jaar?

» Bekijk hier de samenvatting of de hele uitzending terug


Meer informatie