Kidsweek in de Klas lanceert methode voor mediawijsheid vanaf aankomend schooljaar

maandag 19 mei 2014

Kinderen worden dagelijks omgeven door media en zijn actief op internet. Het is belangrijk dat leerkrachten hun leerlingen regels en vaardigheden bijbrengen om hier goed mee om te gaan. Dat klinkt makkelijker dan gedacht. Er worden allerlei losse werkbladen en lessen mediawijsheid aangeboden op internet. Een échte actuele methode voor mediawijsheid is vaak lastig te vinden. Uit het meest recente onderzoek van Kidsweek in de Klas blijkt dat veel leerkrachten behoefte hebben aan een methode voor mediawijsheid op school. Kidsweek in de Klas introduceert daarom vanaf schooljaar 2014-2015 Mediawijs met Kidsweek in de Klas.

De methode
Elke maand wordt er één onderwerp van de tien competenties van Mediawijzer.net uitgelicht en gaan de leerlingen aan de slag met onderwerpen als:

  • Gamen – Word je slimmer van gamen?
  • Veilig internet – Bewust worden van jezelf en anderen op internet.
  • Online imago – Wie ben ik op internet?
  • Sociale media – Wat zet ik wel/niet online?
  • Betrouwbaarheid van informatie – Wat is waar?

WereldbolAan de slag
Mediawijs met Kidsweek in de Klas is multimediaal inzetbaar. De les start op het digibord met een klassikale instructie. De verwekingsopdracht wordt zowel digitaal al printbaar aangeboden. Het lesmateriaal wordt op twee verschillende niveaus aangeboden: niveau A voor groep 5/6 en niveau B voor groep 7/8 in het basisonderwijs. Bekijk hier het lesmateriaal van Mediawijs met Kidsweek.

Onderzoek
Uit het meest recente onderzoek onder de gebruikers van Kidsweek in de Klas kwam naar voren dat meer dan de helft van de gebruikers behoefte heeft aan een methode voor Mediawijsheid. De leerkrachten vinden het belangrijk om dit onderwerp een plek te geven binnen hun lesprogramma.

Initiatief
Kidsweek in de Klas is een initiatief van Kidsweek, een weekkrant voor kinderen vanaf 7 jaar boordevol nieuws uit binnen- en buitenland afgewisseld met nieuws over onder meer dieren, sport en games. Kidsweek in de Klas biedt vernieuwende en actuele onderwijsproducten aan voor het basisonderwijs.

In 2009 heeft Kidsweek in de Klas een methode voor begrijpend lezen ontwikkeld. Die verbindt de wereld van de krant en actualiteit met die van het onderwijs. De ruim 1.400 scholen die werken met Begrijpend Lezen met Kidsweek in de Klas melden positieve resultaten: met Kidsweek in de Klas wordt lezen weer leuk!

KW_IDK_LOGO_web

Heb je vragen over Mediawijs met Kidsweek in de Klas? Laat dan hieronder een reactie achter of ga naar www.kidsweekindeklas.nl/mediawijsheid! Mocht je meer informatie willen ontvangen, mail mij dan op [email protected] of bel naar 020-6353272.

Laat een reactie achter

Vul je e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.