Kleuters op Instagram: mag je geld aan je kind verdienen?

vrijdag 12 oktober 2018

In verschillende reacties in de media heeft Bureau Jeugd & Media laten weten een discussie te willen over het gebruik van kinderen in vlogs of op Instagram, om geld te verdienen. Volgens de wet kan het waarschijnlijk nog net, maar het is niet helemaal duidelijk.

Vloggende kleuters

In het artikel ‘Cashen met je kleuter’ (NRC) noemde ik het gebruik van kinderen online een vorm van kindermishandeling. We hebben niet voor niets afgesproken met z’n allen dat we kinderen willen vrijwaren van uitbuiting. We willen dat kinderen opgroeien zonder dat ze hoeven te werken (geen kinderarbeid), ook niet als ze het zelf ‘leuk’ vinden. Juriste Charlotte Meindersma heeft zich erover gebogen met een wettelijke blik en constateert dat het formeel geen kinderarbeid is omdat er geen arbeidsovereenkomst is. Maar ja, die was er vroeger op de boerderij ook niet als kinderen moesten meewerken.

Voor kinderen die bijvoorbeeld in reclamespotjes spelen gelden duidelijke afspraken. Maar voor kinderen van mommyvloggers, die doorgaans veel vaker voor de camera verschijnen, ontbreken die nog. Pardoen: “Dit is echt nog een gat in de wet- en regelgeving rond arbeid voor kinderen.” Uit: ‘Cashen met je kleuter’, NRC

Privacy

En dan hebben we het nog niet eens gehad over de uitwerking van het online opgroeien: je hele geschiedenis in beeld, zonder dat je daar als kind iets over te zeggen hebt gehad. Weg privacy.

Hoe is het om twaalf te zijn en je hele baby-, peuter- en kleutertijd openbaar online te hebben staan? Je ontneemt kinderen van mommyvloggers de mogelijkheid om ‘blanco’ aan hun volwassen leven te beginnen. “Die beelden kunnen door iedereen worden opgeslagen en via gezichtsherkenning gevonden worden.” Uit: ‘Cashen met je kleuter’, NRC

Een moeder vertrouwde mij onlangs toe: “Als ik nu geen Instagram-account voor haar maak, neemt ze me dat later kwalijk. Want dan had ze veel meer volgers gehad. En dus ben ik er meteen bij de geboorte maar mee begonnen.”

We hebben nog geen idee wat het betekent als kinderen vanaf de wieg opgroeien met het idee dat het normaal is om steeds voor iedereen te kijk te staan. We zullen het zien.

We horen ook graag jouw reactie; laat hieronder weten hoe jij ertegen aankijkt.

Dit artikel verscheen eerder op het blog van Bureau Jeugd & Media.

Laat een reactie achter

Vul je e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.