Op zaterdag 19 april 2014 is het de landelijke Dag tegen het (online) Pesten. Deze dag – en de week voorafgaand aan de dag zelf – is bedoeld om stil te staan bij (cyber)pesten en de gevolgen hiervan. In september wordt bovendien de jaarlijkse Week tegen Pesten gehouden.
Pesten maakt veel los, het is een onderwerp dat veel mensen diep raakt. Wil je binnen jouw netwerk iets in gang zetten en het onderwerp cyberpesten op de agenda zetten? Laat je inspireren door onderstaande initiatieven en kom op de Dag tegen Pesten in actie:
15 april – TV-programma Dag tegen Pesten
In het anderhalf uur durende tv-pogramma Dag Tegen Pesten brachten Arie Boomsma en Sophie Hilbrand verhalen van scholieren die worden gepest via internet. Het programma werd uitgezonden op dinsdag 15 april en is ook online te zien. De reacties via #dagtegenpesten waren overwegend positief: de verhalen worden integer gebracht en zetten mensen aan het denken. Een uitstekende discussiestarter voor in de klas.
» Bekijk hier de uitzending Dag tegen Pesten online
Ook verschillende netwerkpartners van Mediawijzer.net besteden deze week extra aandacht aan cyberpesten:
14 t/m 18 april – Extra lessen Safe&Social
In de aanloop naar de Dag tegen Pesten geven medewerkers van UPC extra lessen Safe & Social op basisscholen in Barendrecht en Blaricum. Deze digitale les stimuleert jongeren m.b.v. interactieve opdrachten om met elkaar te praten over hun eigen rol op internet en de effecten die dat heeft op hun omgeving.
17 april – Opening Platform Cyberpesten
Op donderdag 17 april 2014 opent staatssecretaris Sander Dekker het nieuwe Platform Cyberpesten. Het platform biedt informatie en advies aan jongeren, ouders en leerkrachten die niet goed weten wat ze moeten doen tegen online pesten.
Het Platform Cyberpesten is het resultaat van een samenwerking tussen PestWeb, YoungWorks, MijnKindOnline en de Universiteit Twente.
19 april – Talkshow voor jongeren
Het ministerie van OCW organiseert in samenwerking met YoungWorks een jongerenevenement over cyberpesten. Op dit event staan de verhalen en ervaringen van jongeren met cyberpesten centraal. Waar lopen zij tegenaan, wat maken zij mee en hoe lossen ze dit op? En hoe kunnen we iedereen duidelijk maken dat (cyber)pesten onacceptabel is?
19 april – Playback speelt LIKE: gratis toegang
Op de Dag tegen het Pesten speelt theatergroep Playback een voorstelling over (online) pesten en de invloed van sociale media. Deze voorstelling is speciaal aangepast voor jongeren 11+ en hun ouders. Tijdens de voorstelling gaan de acteurs met de jongeren en ouders het gesprek aan. De voorstelling wordt om 12:00 uur gegeven in Lantaren Venster te Rotterdam en is gratis toegankelijk.
19 april – Dansen en zingen in Deventer: Stop Pesten Nu-dans
In Deventer wordt tussen 12 en 16 uur op het Broederplein gezongen en gedanst. Jeroen van de Ven leert aanwezigen, samen met de dansers van Marsbentum, de Stop Pesten Nu-dans leren!
Tot 24 april – Reageer op het conceptwetvoorstel van Sander Dekker
We schreven al eerder over het wetsvoorstel Staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) en Kinderombudsman Marc Dullaert om scholen wettelijk te verplichten om (online) pesten aan te pakken. Daarbij moeten scholen gebruik maken van een bewezen effectieve aanpak.
Het conceptwetsvoorstel ‘Sociale veiligheid op school’ ligt er nu. Tot donderdag 24 april 2014 krijgt iedereen de kans om via internet te reageren. Het voorstel regelt dat scholen een antipestprogramma moeten gebruiken. Lees hier het conceptvoorstel.
Overzicht van tips en lesmateriaal
De website mediawijsheid.nl is een initiatief van Mediawijzer.net. Het bevat ruim 40 mini-dossiers over allerlei mediawijsheid-gerelateerde onderwerpen, inclusief links naar netwerkpartners die je op dat specifieke gebied verder kunnen helpen. De website is dé wegwijzer op het gebied van mediawijsheid. In het dossier online pesten vind je tips en lesmateriaal om digitaal pesten te voorkomen of te verhelpen.
Wat doe jij tegen pesten?
Laat ons in een reactie weten hoe jij op 19 april in actie komt tegen pesten.
Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.