Kunstonderwijs en Instagram: gaat dat samen?

donderdag 8 januari 2015

Instagram is de ideale manier om scholieren in aanraking te laten komen met kunst. Maar mijn Instagram-blog my_daily_shot_of_art wordt door mededocenten met argusogen bekeken. Ben ik te ondoordacht te werk gegaan, of is dit juist een typerend voor nieuwe initiatieven? Een zoektocht naar de grenzen en leermomenten bij het inzetten van sociale media in de klas.

Ik durfde het eerst bijna niet, maar ik heb het toch maar gedaan. Als beginnend docente Beeldende Vorming in het vmbo wilde ik  graag die frisse wind zijn. Naar mijn idee is het inzetten van media daar onderdeel van. Dus startte ik mijn Instagram blog my_daily_shot_of_art en voorzie mijn leerlingen op die manier dagelijks van hun portie kunst.

Hoe reageren de leerlingen?

Een idyllisch idee. En het lukt best aardig. Behalve dan dat ik de helft van mijn leerlingen alweer kwijt ben als volger. “Ik ben niet goed in Engels” en “dit soort kunst is niet boeiend”. Om dit soort opmerkingen moet ik lachen, het is voor mij ook uitproberen.

Om de blog een extra dimensie  te geven, plaats ik ook werk van leerlingen. Met voornaam, zonder achternaam maar wel weer  met de klas erbij. Dit werkt heel leuk, sommige leerlingen vragen of het kunstwerk dat ze gemaakt hebben op het blog mag komen. Ze zijn erg trots op het moment dat het ze gelukt is een plekje te krijgen op my_daily_shot_of_art. Wanneer het werk dan ook nog veel likes krijgt van hun schoolgenootjes zie ik ze trots kijken. Er is zelfs een moeder van een van mijn brugklassers die me volgt. Waarschijnlijk om te controleren wat de jongen doet, maar dat maakt me niet uit. Het leeft en dat vind ik leuk.

Hoe reageren docenten?

Voor mij is Instagram de ideale manier om kinderen van deze leeftijd met kunst in aanraking te laten komen. Mijn blog wordt echter door  andere docenten niet altijd positief ontvangen. Ik krijg vaak de opmerking dat ik moest uitkijken omdat de leerlingen kunstjes met “dat internet” kunnen waar ik niks van weet. Het maakt me aan het twijfelen. Zo bedacht ik me later pas dat ik onvoldoende had nagedacht over rotopmerkingen over elkaars werk. Wat zou ik dan doen? Ik wil niet dat mijn blog  een platform wordt voor pesterijen. Mag ik die persoon verwijderen van mijn blog en straf geven? Mag je straffen voor iets wat buiten schooltijd gebeurt maar wel met school te maken heeft?

Of is het beter in gesprek te gaan met diegene? Waar ligt voor deze pubers de grens tussen vrijheid van meningsuiting en online respect?

Mijn eigen reactie

Uiteindelijk ben gewoon heel trots op mezelf dat ik dit gedaan heb. Kunst en nieuwe media gaan heel goed samen, het zou bijna ouderwets zijn om daar niets mee te doen. Het heel leuk om met media te werken, maar wel belangrijk om van te voren te bedenken hoe je zoiets wilt aanpakken. Waar liggen je grenzen bij het inzetten van media in de klas? Zo worstel ik nog met de volgende  overpeinzingen:

 • Hoe pak ik het aan wanneer er wordt gepest op mijn platform?
 • Hoe geef ik de kinderen een naam, heb ik dat goed aangepakt?
 • Communiceer ik in ’t Engels of Nederlands?
 • Alleen voor mijn leerlingen of ook voor de rest van de wereld?
 • Spannend, een moeder die mijn blog volgt. Inlichten teamleidster?

Mochten jullie het antwoord weten, ik hoor het graag! Nieuwe media in de klas is erg interessant en leerzaam. Zowel voor mij als voor de leerlingen.

Reacties 3

 1. Michelle Jumelet

  Gisteren een seminar “mediawijsheid binnen het kunstonderwijs” gegeven voor de opleiding “éducation in art & design”. Het was een interessante bijeenkomst. Wat opviel was bijvoorbeeld de hoeveelheid mensen binnen de groep die nog niet bekend was met Pinterest. En het blijkt dat het delen van ervaringen op het gebied van media(on)wijsheid, heel prettig is om bijvoorbeeld een eigen visie te creëren op bepaalde onderwerpen. Zo veranderden nog veel mensen van mening bij stellingen als “Wanneer je geen kennis hebt van media kun je geen docent meer zijn”. Dit is sowieso een interessante stelling. Mocht er iemand op willen reageren, graag!

 2. Mirjan Albers

  Hoi Michelle,

  Mooie blog. Fijn dat je je ervaringen met ons deelt.

  Ik had nog wel een vraag aan je, ik ben bezig om het makersonderwijs te verbinden aan het kunstonderwijs. Heb jij misschien nog tips voor me? Of docenten die ik kan spreken hierover?

  THX Mirjan

 3. Michelle Jumelet

  Hoi Mirjam, bedankt voor je reactie.
  Momenteel ben ik zelf een filmpje aan het monteren waarbij ik een kennis van me heb gefilmd (gewoon met m’n mobiel) die kunstenaar is, maar ook op een hele commerciële manier te werk gaat. Zo maakt hij veel toegepaste illustraties. In het filmpje spreekt hij heel direct mijn leerlingen aan om bepaalde opdrachten uit te voeren. Tegelijkertijd koppelen we er een wedstrijd aan waardoor ze een in dit geval t-shirt met zijn illustratie erop kunnen winnen. Op die manier laat ik de leerlingen in contact komen met zowel de kunstenaar als de verkoper van de in dit geval t-shirts. Zij zien dus ook direct resultaat van het gemaakte in de maatschappij.
  Door de meer commerciële kunstenaars te verbinden met mijn vmbo-leerlingen heb ik het idee dat zij sneller geprikkeld raken om het onderwerp creativiteit, kunst en werk serieus te nemen, ook omdat het dichter bij hun belevingswereld staat. Ik denk dus dat het in dit geval van belang is om contact te zoeken met veel toegepaste kunstenaars die het leuk vinden om iets te betekenen, al is het maar om een simpele manier als een filmpje, voor het (makers)onderwijs. Het filmpje kan uiteraard steeds weer hergebruikt worden.
  Daarnaast is het qua 3-d printen en dergelijke leuk om misschien een keer te kijken naar &Design in Rotterdam. Zij zijn in de eerste instantie een designbureau/shop waarbij jonge designers hun werk verkopen. Daarnaast hebben zij een 3-d printer dus ik kan me zo voorstellen dat zij ook veel kunnen vertellen over het toepassen van zulke faciliteiten binnen de commerciële maar ook kunstindustrie. Op die manier koppelen zij dus eigenlijk soortgelijke zaken met elkaar.
  Toen ik vorige week het seminar gaf waar ik het in bovenstaande reactie over heb begreep ik dat er op het Grafisch lyceum in Utrecht ook veel wordt gewerkt met zowel media in de klas als met uiterwaard kunst. Misschien kun je wanneer je met deze school in gesprek gaat ook het een en ander te weten komen over hoe zij bepaalde zaken combineren en inzetten.

  Ik hoop dat je iets hebt aan mijn tips! Mocht je nog concrete vragen hebben dan wil ik je graag helpen.

Laat een reactie achter

Vul je e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.