Languit op de bank een film kijken is ontspannend voor jou, maar niet per se voor je kind

vrijdag 29 maart 2024

Tijdens de Media Ukkie Dagen (van 5 t/m 12 april) wordt er in heel Nederland aandacht gevraagd voor de mediaopvoeding van kinderen van 0 t/m 6 jaar. Dit jaar staat het thema ontspannen met media centraal. Maar wat wordt daar eigenlijk mee bedoeld? En waarom is het belangrijk? Denise Bontje van netwerkpartner Mediasmarties over het belang van het thema Ontspannen met media.

Als het gaat om ontspannen met media, denk je als ouder misschien aan liggend op de bank een film kijken. Of muziek luisteren terwijl je iets in het huishouden doet. “Maar wat voor jou ontspannend is, is nog niet per se ontspannend voor je kind.” Aan het woord is Denise Bontje. Denise is gespecialiseerd in taal, media en spel en eigenaar van Mediasmarties.nl. “Ik hoor nog heel vaak van ouders dat ze een kind achter een scherm zetten in de hoop dat het kind dan tot rust komt. Maar het kan heel goed zijn dat je kind hier juist drukker van wordt. Wil je ontspannen met media, dan moet je bewust kiezen voor media die bij je kind passen. Maar het is meer dan dat. Daarom is dit thema goed. Het is een mooie kans om te laten zien op welke manieren jij en je kind kunnen ontspannen mét media.”

Actief media gebruiken

Er is namelijk in veel gevallen een verschil tussen hoe volwassenen en kinderen ontspannen met media. “Actief media gebruiken, dus dansen, zingen of bewegen, is iets wat bij kinderen vaak voor ontspanning zorgt. Ook samen media gebruiken kan dit effect hebben. Als je samen lacht om een film, of praat over een verhaal, dan zit daarin de ontspanning voor een kind.”

Naast ‘actief ontspannen’, kan media ook heel goed zorgen voor rust bij jonge kinderen. Maar ook daarvoor geldt dat je dan wel media moet vinden die passen bij een kind. “Denk bijvoorbeeld aan samen een yoga-oefening doen, een rustig verhaal of rustige liedjes”, vertelt Denise. “Muziek op de achtergrond is iets wat juist weer niet ontspannend werkt voor veel kinderen. Dit is een extra prikkel die een kind juist kan storen in zijn of haar spel, of er voor kan zorgen dat ouders moeilijker te verstaan zijn.”

“Ik merk wel dat ouders steeds bewuster zijn van het belang van bewust omgaan met media.”

Ouders steeds bewuster

Al deze kennis is steeds vaker al bij ouders aanwezig, merkt Denise. “Ik merk wel dat ouders steeds bewuster zijn van het belang van bewust omgaan met media. Maar er is nog wel een gat tussen weten hoe het moet, en het ook echt doen. Daarom is het goed dat we continu hele praktische tips blijven geven. Zodat het gat tussen theorie en praktijk steeds kleiner wordt.”

“En je hoeft als ouder ook echt niet bang te zijn om hulp in te schakelen”, tipt Denise. “Ieder kind is uniek. Dus ieder kind heeft zijn of haar eigen behoeftes als het gaat om ontspannen met media. Klop dus aan bij het consultatiebureau, het kinderdagverblijf, school of een bibliotheek om samen te kijken wat het beste werkt voor jouw kind. Dit soort partijen kunnen je vaak echt helpen aan de juiste media en de beste manieren om deze vervolgens in te zetten.”

Wil je meer tips over hoe je kunt ontspannen mét media? Bekijk dan de tien praktische tips op mediaukkiedagen.nl

Meer lezen

Laat een reactie achter

Vul je e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.