Een greep uit 2015: persoonlijke leestips van het Mediawijzer.net team

dinsdag 29 december 2015

Het afgelopen jaar zijn meer dan 160 artikelen verschenen op Mediawijzer.net over de meest uiteenlopende mediawijsheidthema’s, geschreven door bloggers en organisaties uit allerlei werk- en interessevelden. Omdat de redactie alle bijdragen enorm waardeert en graag artikelen nogmaals uitlicht, lees je in dit verzamelartikel de persoonlijke tips van het Mediawijzer.net team.

Sarah Hijmans, inhoudelijk producent en eindredacteur MediaMasters:

Programmeren als verplicht vak op school, we hebben het er vaak over in Nederland en ook in het mediawijsheidspel MediaMasters kozen we er dit jaar voor om nadruk op dit onderwerp te leggen. Maar hoe pak je dat nu aan, kinderen meer leren over programmeren en techniek? Een inspirerend artikel in dit kader is voor mij ‘Deborah Carter van Newtechkids: Technologie alleen is niet genoeg.‘ De van oorsprong Canadese Deborah Carter richtte in 2014 in Amsterdam het bedrijf Newtechkids op, een academie voor technologie gericht op de vorming van de jongste generatie digital natives. Wat interessant is aan dit initiatief is dat de nadruk hier niet alleen ligt op techniek maar ook op het begrijpen van technologie: hoe werkt het, waarom werkt het en hoe kan ik die manier van denken inzetten om nieuwe innovatieve oplossingen te bedenken? Een belangrijk inzicht, dat wat mij betreft ook de richting zou moeten bepalen van hoe programmeren in het onderwijs een plek kan krijgen.

Gemma Steeman, senior webredacteur:

Mijn favoriete artikel uit 2015 was het artikel over Schermgaande jeugd, het boek van Patti Valkenburg dat eind 2014 uitkwam. Het boek is een aanrader om te lezen – het bevat maar liefst 416 pagina’s bronmateriaal – en het was daardoor nog best een kluif om het artikel te schrijven. Ondanks de lijvigheid is het boek verrassend leesbaar en overzichtelijk. Bovendien bevat het een positieve rode draad. Door de vele negatieve nieuwsberichten krijgen ouders (en andere opvoeders) nog wel eens de indruk dat media vooral negatieve effecten hebben op de jeugd. Valkenburg laat echter zien dat – gebaseerd op de laatste wetenschappelijke onderzoeken – de meeste kinderen baat hebben bij de nieuwste generatie schermmedia. Alle nuances, voors, tegens en verschillende aanpakken passeren de revue. Als ik slechts één boek zou mogen kiezen om te adviseren aan netwerkpartners en anders professionals op het gebied van media en mediaopvoeding, dan is het dit boek. Maar begin eerst bij het artikel :-)

Heide Goris, Projectmanager a.i.:

Schrijnende voorbeelden van groepen in de samenleving die – als het om mediawijsheid gaat – nog onze zorg en aandacht vragen: LVB (licht verstandelijk beperkt) kinderen zijn daar een goed voorbeeld van. Sonja Heijkamp geeft in dit interview aan waar de urgentie ligt voor meer begeleiding van LVB kinderen in mediawijs worden / in ontwikkeling van hun mediawijsheid competenties.

Saskia Kuijl, junior webredacteur:

Afgelopen jaar volgde ik met verbazing ‘Super Stream Me’: een online experiment waarvoor Nicolaas Veul en Tim den Besten 24 uur per dag hun leven filmden. Gebaseerd op een boek, maar eigenlijk ook een reactie op de manieren waarop wij steeds meer van ons leven online delen via sociale media. Het artikel dat blogger Chris Schoonens na afloop van het experiment schreef vond ik een schot in de roos. Waar veel media vooral leken in te springen op het tumult en de sensatie die het ‘spelen’ met privacy vaak teweeg brengt, biedt dit blogartikel een mooie kijk op de diepere laag: wat doet zo’n experiment met iemand, en wat zegt het nou eigenlijk over ons eigen gedrag, nu en in de toekomst? Ik wacht met smart op een volgend experiment dat hopelijk nóg een stukje verder gaat.

Frank ten Kate, stagiair communicatie:

Met dit artikel, over een onderzoek dat met sensationele koppen werd overgenomen door media, toont auteur Wim Jongejan aan hoe ten onrechte een mediahype wordt gecreëerd. Media nemen klakkeloos de conclusies van een onderzoek over, enkel omdat het interessant klinkt. Termen als big data, app en technologie zullen daar zeker aan hebben bijgedragen. Een belangrijk onderdeel van mediawijsheid is het kritisch consumeren van mediaberichten. Blijkbaar zijn wij volwassenen hier ook niet altijd vaardig in. In het artikel wordt ook beargumenteerd dat een dergelijke toepassing van big data interessant is voor verzekeraars, werkgevers en overheidsdiensten. Een belangrijke constatering die grote impact zou hebben op onze privacy. Volgens de auteur wordt dit nergens in de media goed belicht. Dit artikel bevat een wijze les voor zowel mediamakers als mediaconsumenten.

Micky Devente, community manager:

Op Mediawijzer.net verschijnen dankzij onze bloggers artikelen over het vakgebied mediawijsheid. Dat kan een bijzondere visie op mediawijsheid zijn, een inspirerend initiatief of een interessant onderzoek. Maar ook praktische tips en concrete handvatten zijn zeer welkom. Dit artikel van Evelyn Austin, werkzaam bij Bits Of Freedom is er zo één. Bits of Freedom komt op voor digitale rechten. Als je kijkt naar het nieuws van afgelopen jaar hoor je steeds vaker dat onze privacy en veiligheid online in het geding zijn. Grote corporaties willen controle over onze persoonlijke gegevens en veel informatie wordt zonder dat we het weten verzameld en opgeslagen. Als we niets doen, zal deze controle groeien. Maar wat kun je doen? Veel risico’s kun je met een beetje hulp zelf afvangen, hier hoef je helemaal geen technologie expert voor te zijn. In de Internetvrijheid Toolbox (gemaakt door een groep gedreven vrijwilligers) kun je terecht voor adviezen, tools en stappenplannen. Dit artikel is een stap in de goede richting en ik zou je zeker willen aanraden om ook een kijkje te nemen in de Toolbox zelf.

Mediawijzer.net wenst het netwerk een mediawijs 2016!

Laat een reactie achter

Vul je e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.