Dagelijks stroomt het nieuws over mediawijsheid de digitale wereld in via ontelbare tweets, artikelen, Facebook en vele andere bronnen. Hoe houd je overzicht in deze informatieoverload? Elke maand zet ik een selectie van nieuwswaardige berichten, interessante onderzoeken en artikelen voor je op een rij. Heb je nog tips? Deel ‘m in de reacties!
In de maand september 2014 onder andere: veel nieuws vanuit of over Facebook, natuurlijk over privacy, onze privacygegevens en de privacyzorgen rondom de Apple Watch. Verder de plannen voor de digitale overheid en ons mediagebruik in het verkeer.
Onderzoeken
- De Facebook-generatie bestaat misschien niet – Wouter Steijn promoveerde aan Tilburg University met zijn proefschrift ‘Developing a Sense of Privacy: An investigation of privacy and the difference between young and old in the context of social network sites’. Uit de antwoorden van 1720 Nederlandse internetgebruikers van 12-87 jaar over hun gedrag op sociale media blijkt dat gedrag vooral wordt ingegeven door de behoeften die horen bij hun ontwikkelingsfase. ‘Jongeren die schijnbaar een roekeloze omgang hebben met privégegevens op internet past bij hun ontwikkelingsfase, en is vermoedelijk van voorbijgaande aard. Het zou kunnen betekenen dat de Facebook-generatie niet bestaat’. Voor verdere onderbouwing dit gegeven is langduriger onderzoek nodig.
6 september 2014 – Wouter Steijn, Tilburg University
- 30 Final recommendations for policy – Het nieuwe rapport van EU Kids Online bevat 30 concrete aanbevelingen op basis van de verschillende onderzoeken, o.a. rond media voor kinderen, ouders, onderwijs, overheid en industrie. Pedro de Bruyckere heeft op zijn site alvast de aanbevelingen, opgesomd voor de verschillende doelgroepen.
september 2014 – EU Kids Online
Publicatie
- Kinderen en oorlog in de sociale media – De beelden van vlucht MH17, Gaza, Irak, Syrië en de terreur van de IS werden (en worden) non-stop uitgezonden, gedeeld, geliked en geretweet. Hoe houd je oorlogsellende dan nog weg bij kinderen? Tot welke leeftijd moet je ze afschermen, en hoeveel leg je uit? In de brochure Kinderen en oorlog in de sociale media van Mijn Kind Online en Mediawijzer.net geven experts Justine Pardoen, Peter Nikken, Juliette Walma van der Molen en Ronald Bartlema hun visie.
september 2014 – Mijn Kind Online en Mediawijzer.net
- De Bibliotheek, BoekStart en digitale media 2-4 jaar – Binnen het programmaonderdeel de Bibliotheek op school wordt een doorgaande lijn informatievaardigheden ontwikkeld. Verantwoord aanbieden van digitale media voor 2-4 jaar via de programmalijn BoekStart in de kinderopvang sluit daarop aan. SIOB heeft het visiedocument De Bibliotheek, BoekStart en digitale media 2-4 jaar gemaakt waarin de rol voor de Bibliotheek en BoekStart wordt beschreven, aanbod van digitale media en invulling van mediawijsheid voor 2-4 jarigen.
22 september 2014 – SIOB
En nog veel meer
Campagne ‘Schooltv – Nu ook voor thuis’ – Bron: NTR
Amsterdammers krijgen digitaal inzicht in gebruik persoonsgegevens – Bron: Rijksoverheid
Waarom we (nog) niet bang hoeven te zijn voor drones – Bron: Webwereld
Nederland geliefd bij phishing aanvallen – Bron: Emerce
Europol: te weinig capaciteit voor ‘sextortion’ – Bron: EenVandaag
Belangrijk! Facebook rolt Privacy Check-up uit – Bron: Dutchcowboys.nl
Zijn wij de laatste generatie die privacy hebben ervaren? – Bron: patrick.familiekoning.com
Is het hack straks van de dam? – Bron: Bits of Freedom
NRC: Internet of Things is geen hype meer, maar realiteit – Bron: communicatienieuws.nl
De Apple Watch meet echt alles, is dat wel zo gezond? – Bron: Ad.nl en Apple ondervraagd over privacyzorgen rond Apple Watch Bron: nu.nl
Waarde tv-sector door sociale media gestegen – Bron: Emerce
Lijden we straks allemaal aan digitaal geheugenverlies? – Bron: de Correspondent
Slimme camera spot afwijkend gedrag van reizigers op Schiphol – Bron: nrc.nl
Beeld en Geluid de grootste leverancier van videobeelden op Wikipedia – bron: Beeld en Geluid
Silicon Valley raakt (eindelijk) bezorgd over privacy – Bron: Emerce
Niet te intiem graag! Zeven regels voor het behoud van de wilde cyborg – Bron: socialevraagstukken.nl
Nederlander moet niks hebben van technische vooruitgang – Bron: Webwereld
Medisch dossier kan op iPhone – Bron: nos.nl
Zoekmachine DuckDuckGo geblokkeerd in China – Bron: computeridee.nl
Overheid en providers starten campagne tegen smartphonegebruik in verkeer: ‘Fiets op, modus aan’ – Bron: kidsenjongeren.nl
Ex online besmeuren bestraft via notaris – Bron: rtlnieuws.nl
Google Glass net zo gevaarlijk in verkeer als smartphones – Bron: computeridee.nl
Verwijderverzoeken Google vooral om eigen publicaties – Bron: pcmag.com
Google krijgt privacytips van Europese waakhond – Bron: zdnet.be
Wat je als school kunt leren van de uitspraak over Snappet – Bron: Kennisnet
Volg ook de lectuur-posts en relevante bronnen van Pedro De Bruyckere en Bert Smits op xyofeinstein.wordpress.com en de wekelijkse kortjes van Dennis Hoogervrost op kidsenjongeren.nl.
Photo credit: Xray40000
Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.