Dat sociale media een grote afleiding vormen van onze dagelijkse bezig- en werkzaamheden is al vaak aangetoond1. De enorme populariteit van sociale media onder jongeren2 zorgt ervoor dat zij worden afgeleid door bijvoorbeeld WhatsApp, Facebook en Snapchat. Jongeren ondervinden hier veelal problemen van tijdens het studeren. De makers van de app Mattie willen jongeren hierbij te hulp schieten. Hoe werkt deze app? [De start-up Sidekick Mattie en Mattie-app zijn offline -red.]
Mattie is ontwikkeld door de start-up Sidekick Mattie, bestaande uit enthousiaste studenten die zelf tegen dit het afleidingsprobleem aanliepen. De 23-jarige Gül Akcaova is het bedrijf begonnen tijdens het schrijven van haar scriptie aan de Hogeschool Utrecht. “Ik ben erg blij dat de hogeschool mij de mogelijkheid heeft gegeven om in een pilot een onderzoek te doen naar de mogelijkheden van Mattie, zo heb ik een interessante scriptie kunnen schrijven en ik heb Mattie een vliegende start kunnen geven”, vertelt ze. Tijdens het schrijven van haar scriptie is ze op zoek gegaan naar studenten die mee willen werken aan de start-up en ondertussen heeft ze door veel te netwerken het aantal teamleden drie keer kunnen verdubbelen. Gül: “Ik ben blij dat ik al deze mensen heb kunnen vinden, we kunnen veel kennis uitwisselen en hebben allemaal eenzelfde blik op de toekomst.”
Gelukshormonen
In de oriëntatiefase heeft Sidekick Mattie bepaald wat ze nu eigenlijk wil bereiken met Mattie en op wie ze zich richt. Hier kwam uit naar voren dat ze jongeren in staat wil stellen om meer gefocust bezig te zijn met hun opleiding, door Mattie op hun smartphones de notificaties van verschillende sociale media te laten beheren. “We realiseerden ons dat deze notificaties een trigger veroorzaken bij jongeren. Als ze eenmaal zo’n notificatie hebben gehoord of gevoeld, kunnen ze niet geconcentreerd bezig zijn met hun studie tot ze hebben gecheckt wat het geluid of de trilling van hun smartphone betekende.” Notificaties zorgen haast voor een verslaving: het zijn triggers die een onrustig gevoel veroorzaken. Dit gevoel kan alleen weggehaald worden door de trigger te beantwoorden. Op dat moment komen er verschillende ‘gelukshormonen’ vrij, zoals dopamine, en juist deze hormonen zijn erg verslavend.
Pomodoro-techniek
Om deze verslaving tegen te gaan, verhindert Mattie dat Facebook, Twitter en andere sociale media onbeperkt notificaties naar een smartphone kunnen pushen. De gebruiker kan binnen de app een taak aanmaken en een tijdsduur voor deze taak instellen. Als de taak wordt gestart, kunnen er geen notificaties van sociale media binnen komen en deze media kunnen zelfs niet worden bezocht. Er wordt daarbij gebruik gemaakt van de pomodoro-techniek, waarbij vijfentwintig minuten werken worden afgewisseld met vijf minuten pauze. In de pauze komen de notificaties binnen en heeft de gebruiker weer toegang tot de sociale media.
Netwerken
Omdat Sidekick Mattie zich met haar app voornamelijk richt op studenten, is de start-up bezig met het opbouwen van een netwerk binnen het hoger onderwijs. Er is al overleg met onder andere de Universiteit Utrecht, het ROC Midden-Nederland en Avans Hogeschool. In september wordt gestart met de eerste pilots. Gül: “We willen de applicatie voor elke onderwijsinstelling gaan personaliseren: die mag dan zelf bepalen welke sociale media en websites wel of niet worden toegestaan, maar we bieden ze dan ook inzicht in het leerproces van hun studenten. We staan ook altijd open voor nieuwe samenwerkingen”. Ondertussen is Sidekick Mattie ook netwerkpartner geworden van Mediawijzer.net: “We zijn erg blij met dit samenwerkingsverband, omdat er binnen dit netwerk veel kennis aanwezig is en we allemaal nieuwe ideeën kunnen opdoen”, aldus Gül.
De studenten: wat vinden zij?
Mattie richt zich voornamelijk op studenten, omdat de makers uit eigen ervaring weten hoe groot de afleiding door sociale media kan zijn tijdens het studeren. Ewoud de Rijk, student Business IT & Management aan Avans Hogeschool in Breda, heeft de applicatie voor dit artikel tijdens het studeren geprobeerd. “Het is een goede drive om niet afgeleid te worden en gedurende langere periodes gefocust te blijven op het studeren”, zegt hij. Alle functionaliteiten werken volgens Ewoud prima: “Het werkt erg snel en intuïtief. Wel is het misschien handig om een eenvoudige introductie te geven op de techniek achter de app, op het moment dat de gebruiker de app voor de eerste keer opent.” “Het was voor mij de eerste kennismaking met de pomodoro-techniek, deze is erg goed in Mattie geïmplementeerd”, vult hij aan.
Ook Jan van der Zijden, student Elektrotechniek aan Hogeschool Utrecht, heeft de applicatie gebruikt tijdens het schrijven van zijn scriptie. Jan geeft aan dat Mattie heeft bijgedragen aan zijn productiviteit. “Mattie is een goede app voor op de telefoon, maar op je laptop moet je dan geen sociale media hebben aanstaan.” zegt Jan.
Downloaden
Wil je de app proberen? Mattie is al te downloaden voor Android en een iOS-versie is in de maak. De Android-app is nu nog in bèta, maar is al wel te gebruiken. [Geen beschikbare versie- red.]
Vormen sociale media een afleiding tijdens jouw studie, baan of andere werkzaamheden? Ik ben benieuwd wie de app al heeft geprobeerd. Ideeën zijn zeker welkom in de reacties!
Bronnen:
- Brooks (2015): “Does personal social media usage affect efficiency and well-being?”
- Schoonens (2016): “Welke sociale media gebruiken Nederlandse jongeren in 2016?”
Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.