Lespakket informatievaardigheden: van nieuwsfeit tot journalistieke productie

dinsdag 27 mei 2014

Kinderen groeien op met het internet, maar zijn niet van nature informatievaardig. Kunnen ze bijvoorbeeld informatiebronnen kritisch beoordelen? En hoe kunnen ze deze vaardigheden inzetten voor hun eigen ontwikkeling? Het lespakket ‘Informatievaardigheden’ van Codename Future in samenwerking met Nieuws in de klas helpt leerlingen in het voorgezet onderwijs om effectief en efficiënt online informatie te zoeken, vinden, interpreteren en verwerken met nieuwsmedia als informatiebron. De modules sluiten aan bij de thema’s mediawijsheid en burgerschap. Ik deel graag de inhoud van het lespakket met jullie ter kennisdeling en inspiratie.

Het lespakket
Het lespakket bestaat uit 3 modules en is geschikt voor het vak Nederlands in het vmbo, havo en vwo. Vorig jaar verscheen de module Basislessen, daar zijn nu de modules Nieuwsbronnen en Check it out! bij gekomen.

  • Informatievaardigheden 1 – Basislessen – Hierin worden de basisvaardigheden behandeld, zoals het onderscheid maken tussen feiten en meningen, objectiviteit en subjectiviteit en een stappenplan voor het beoordelen van informatie.
  • Informatievaardigheden 2 – Nieuwsbronnen – In deze module worden diverse bronnen onderzocht en vergeleken en maken de leerlingen kennis met nieuwsmedia als informatiebron.
  • Informatievaardigheden 3 – Check it out! – Via een stappenplan controleren de leerlingen een nieuwsfeit en komen zij tot een journalistieke productie.

Aanvragen
De modules hebben een oplopende moeilijkheidsgraad, zodat ze gespreid over de eerste 3 leerjaren van het voortgezet onderwijs ingezet kunnen worden. Het lespakket is beschikbaar via Codename Future en is tot stand gekomen in samenwerking met Nieuws in de klas. Meer informatie over o.a. de tijdsinvestering en een docentenhandleiding kun je hier vinden.

Wat moeten we nog meer weten over informatievaardigheden?
Mochten jullie vragen hebben, dan hoor ik die graag! Welke lespakketten, nuttige tips of ervaringen kennen/gebruiken jullie met betrekking tot informatievaardigheden in het vo? Ik zie graag je reactie hieronder verschijnen.

[Noot van de redactie: dit lespakket is niet meer beschikbaar]

Laat een reactie achter

Vul je e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.