‘Wat als we dit schurende gevoel allemaal zouden voelen’

donderdag 15 april 2021

Een jaar lang besteedt Netwerk Mediawijsheid éxtra aandacht aan inclusie & diversiteit. Binnen de All inclusive Learning community gingen leergierige en gemotiveerde netwerkpartners de verbintenis aan om binnen drie sessies dichter bij hun ‘diamond goal’ te komen. Deelnemer Esther Mieremet richt zich op bewustwording en een meer open werkcultuur binnen haar organisatie. Ze deelt haar leerproces en de stappen die ze heeft gezet. 


De MNX op 20 april 2021 vormde de feestelijke afsluiting van het themajaar All inclusive. Ga aan de slag met het inspiratiedossier, met kennis, tips en inzichten uit de learning community.


Het schurende gevoel

“Met verbazing keek ik de documentaire Nieuw licht: Het Rijksmuseum en de slavernij, over het maken van de tentoonstelling Slavernij in het Rijksmuseum. De regisseur Ida Does maakt hierin voor mij duidelijk voelbaar hoe slavernijverleden doorwerkt in de huidige maatschappij. De interne discussies binnen het rijksmuseum leggen bloot hoe eenzijdig we soms zijn. Dat we een beeld schetsen van de wereld vanuit een kant, en er niet omheen lopen of een andere bril op zetten om een ander perspectief te zien.

Bij het kijken van de documentaire werd me duidelijk dat ik geen idee had hoe slavernij nog steeds effect heeft op de mensen van nu. En dat mijn kennis over slavernij onvoldoende was om een beeld en mening te vormen. De documentaire verschafte mij het schurende gevoel dat ik eenzijdig kijk. Eigenlijk zouden we allemaal dat gevoel dat ik kreeg uit die documentaire moeten willen voelen.”

Een zaadje is gepland

“Die zelfkennis stelt mij in staat meer open en meer ontvankelijk te worden. Één documentaire maakt niet het verschil, maar een zaadje is gepland. Wat zou het mooi zijn als we dat allemaal zouden voelen? Het zaadje kan uitgroeien tot een plant, misschien zelfs met bloemen. Een plant is zichtbaar en zorgt voor andere organismen, die ook in de buurt van de plant leven en zich met de plant voeden. Er komt wellicht een eco-systeem binnen mijn organisatie, tussen organisaties binnen een netwerk, tussen netwerken, binnen Nederland, Europa en de wereld…”

Het leerproces binnen de organisatie

“Binnen de organisatie waar ik werk communiceren we met iedereen over allerlei thema’s die raakvlakken hebben met digitalisering. Onze doelgroep is ontzettend breed: jongeren, ouders, docenten, beleidsmakers, politiek, ZZP-ers, MKB; van de bakker op de hoek tot de senior in een verzorgingshuis. Onze doelstelling is om te gaan voor een veerkrachtige en kansrijke digitale samenleving waarin iedereen meedoet. Een mooie missie waarin dus het begrip inclusiviteit besloten ligt.

In 2020 startten we met een cursus inclusief schrijven. Een aantal collega’s vond elkaar in de discussies die we tijdens deze cursus hadden, over bijvoorbeeld semantiek, beelden, bewustwording en co-creatie. Heeft dit woord een vrouwelijke annotatie of mannelijke? Wie voelt zich aangesproken door de gekozen foto? Het is toch duidelijk wat hiermee bedoeld wordt? Nee, niet? Waarom niet? Inclusief schrijven is vooral een traject van zelfreflectie: wat roept een woord of beeld bij mij op? En wat roept het bij een ander op? Wie is de doelgroep en heb ik deze nu aangesproken? Het vuurtje om inclusiviteit echt op de agenda te zetten werd aangewakkerd.”

Verbinding met de Learning community

“In dezelfde periode startte ik met mijn deelname aan de All inclusive Learning community. Een groep mensen vanuit verschillende organisaties die elkaar willen en kunnen inspireren op gebied van inclusiviteit. Een leertraject dat ik ben aangegaan voor mezelf. Dat wat ik leer van andere netwerkpartners neem ik mee naar ECP. Zo mooi om te zien hoe je met een bepaalde zakelijke aanpak om je doel te bereiken, gecombineerd met het concreet maken van je ideaal, echt vooruitgang kan boeken.

Dat schurende gevoel, die bewustwording wil ik graag terugzien bij mijn collega’s. En met de community heb ik verkend wat hiervoor nodig is en hoe ik dat kan bereiken. In de drie sessies die we met elkaar hebben gedaan, voel ik me enorm verbonden met de andere deelnemers en voel ik echt een gezamenlijk streven om inclusiever te zijn, te worden en om dat ook uit te dragen. Een andere deelnemer is bezig om binnen zorginstellingen de autonomie van mensen met een beperking te vergroten. Super inspirerend.

Binnen ECP voel ik die beweging ook en ik vind het mooi dat ik daar deel van uit mag maken.”


Kom ook naar de MNX op 20 aprilMeer informatie over de MNX op 20 april, klik op deze knop

De MNX, hét jaarlijkse mediawijsheid-event, vindt plaats op 20 april. Het online event staat geheel in het teken van (digitale) inclusie: ‘All inclusive, hoe doen we dat?’. Hoe werken we als netwerk aan een Nederland waarin iedereen de voordelen van media kan benutten en daarbij de risico’s kan vermijden?

Het event is voor professionals die zich bezighouden met mediawijsheid of dat willen gaan doen. Laat je verrassen door nieuwe invalshoeken en handvatten, ontmoet nieuwe netwerkpartners en ga aan de slag met de drie centrale thema’s: inclusieve media, inclusief bereik en inclusief ontwerp.

 

Laat een reactie achter

Vul je e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.