Leukeronline.nl is live: Een unieke online gids voor en door professionals in de verstandelijk gehandicaptenzorg

maandag 15 november 2021

Netwerk Mediawijsheid lanceert vandaag, aansluitend op de Week van de Mediawijsheid, Leukeronline.nl. De online gids voor professionals in de verstandelijk gehandicaptenzorg.

Veel zorgbegeleiders van mensen met een (licht) verstandelijke beperking hebben behoefte aan handvatten om hun cliënten goed te begeleiden bij het gebruik van online media. Hoe kunnen zij cliënten bijvoorbeeld helpen bij het voorkomen van vervelende situaties zoals grooming en phishing? Maar ook bij veilig contacten leggen, daten en bij gamen en TikTokken?

Leukeronline.nl: Online gids voor professionals in de verstandelijk gehandicaptenzorg

Uit recent onderzoek blijkt dat driekwart van de beroepskrachten in de verstandelijk gehandicaptenzorg ervaart dat mensen met een verstandelijke beperking vaardiger zijn met online media dan zijzelf. Het overgrote deel heeft behoefte aan meer inzicht. Ze staan positief tegenover mediagebruik door mensen met een beperking. Maar zijn terughoudend om hun cliënten te begeleiden, bijvoorbeeld door de eigen lage digitale geletterdheid. Leukeronline.nl is makkelijk te gebruiken met een mobiel en geeft direct, ‘on the spot’ antwoord op praktische of prangende vragen van begeleiders. Het biedt managers in zorginstellingen aanknopingspunten voor het maken van ondersteunend beleid.

Ontwikkeld voor én door professionals

Leukeronline.nl is ontwikkeld in co-creatie met medewerkers in verschillende functies en van diverse zorginstellingen. Zo sluit de online gids zo goed mogelijk aan op de leefwereld en behoeften van de eindgebruikers. Deelnemende zorginstellingen zijn Amerpoort, ’s Heeren Loo, ASVZ, SEIN, Cosis, Sprank en Pameijer.

‘Leukeronline.nl voorziet echt in een behoefte bij collega’s op de werkvloer’

Sonja Heijkamp, projectcoördinator Mediawijsheid bij Amerpoort, heeft actief meegewerkt aan de ontwikkeling van de online gids. “Leukeronline.nl voorziet echt in een behoefte bij collega’s op de werkvloer. Begeleiders willen weten hoe ze hun cliënten het beste kunnen helpen. Zowel in crisissituaties, als bij al het moois dat online media te bieden hebben.”

Sonja Heijkamp, Leukeronline.nl

Sonja Heijkamp

“Bijvoorbeeld als een cliënt graag wil vloggen. Dan willen begeleiders graag weten hoe ze dat het beste met hun cliënt kunnen aanpakken. Leukeronline.nl geeft antwoord op dit soort praktische vragen. Maar ook op vragen over hoe een zorginstelling het beste een visie op mediawijsheid kan ontwikkelen.”

Actieprogramma Leuk online leven

Leukeronline.nl maakt deel uit van het actieprogramma Leuk online leven van Netwerk Mediawijsheid. Lees hier meer over de diverse initiatieven die in het kader van dit actieprogramma in het leven zijn geroepen. Wil je zelf aan de slag met Leukeronline.nl? Download dan hier de toolkit.

Laat een reactie achter

Vul je e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.