#leukgenoeg: je bent meer dan de berichten die je post

dinsdag 9 september 2014

Jezelf een like geven. Eigenlijk is het not done, maar vlogger Rutger Vink denkt daar anders over. Zijn boodschap: “Stop onzekerheid op sociale media. Upload een selfie, deel deze met hashtag #LeukGenoeg en like je eigen foto.” De video die hij daarbij maakte, werd binnen enkele dagen tijd ruim 90.000 keer gedeeld, de hashtag #LeukGenoeg was zelfs 4 dagen trending topic op Twitter. Ik belde hem op, vroeg hem hoe hij op dit idee kwam en hoe wij ons door hem kunnen laten  inspireren.

Rutger: “Als Furtjuh publiceer ik elke donderdag een video voor m’n kijkers. Vaak parodieën op of vertalingen van bekende nummers, pranks, sketches, challenges, dat soort dingen. Maar altijd met een positieve vibe. Ik merk echter dat vrienden en volgers soms onzeker worden van al die berichten op sociale media, enerzijds omdat ze likes vergelijken – ik krijg 10 likes, maar mijn vrienden krijgen er wel 30 – en anderzijds omdat veel mensen het leven net wat mooier maken op Instagram en Facebook. Ze posten allemaal leuke dingen, mooie foto’s, alles is gezellig en het loopt op rolletjes. Daar kun je behoorlijk onzeker van worden.”

En ik denk, ben ik leuk zo? Ben ik leuk zo?
Fake maar weer een lach, nieuwe kleding, outfit change
Kies de juiste hoek, en ik denk, ben ik leuk zo? Ben ik leuk zo?

Je eigen like is het meeste waard
Daarom schreef hij een lied om kinderen en jongeren een hart onder de riem te steken en ze te laten weten dat ook zij echt #LeukGenoeg zijn. “Bij #LeukGenoeg gaat vooral om je eigen like, het hebben van een goed gevoel over jezelf. Het is niet belangrijk wie de meeste likes verzamelt, je mag er zijn! Je eigen like is meer waard dan die van een ander. Ik hoop dat kinderen en jongeren zich realiseren dat echt iedereen #LeukGenoeg is.”

Je hoeft niet zo nerveus te doen, boeiend wat een ander van je denkt
Like gewoon jezelf, zelf, zelf want jouw like is meer waard dan van wie dan ook
Vind jezelf eens leuk, leuk, leuk, #leukgenoeg

Onderzoek
Vanaf het moment dat de video werd geüpload op YouTube is Rutger overspoelt met positieve berichten op (sociale) media. Hij verscheen zelfs in het Jeugdjournaal, de hashtag #LeukGenoeg was 4 dagen trending topic en de video werd binnen 5 dagen tijd ruim 90.000 keer gedeeld. Hoewel grondig onderzoek naar het onderwerp nog in de kinderschoenen staat, zijn er inderdaad aanwijzingen dat jongeren zich onzeker gaan voelen door sociale media. Rutger: “Ik ontvang berichten van meiden die voor de allereerste keer een selfie hebben durven maken dankzij #LeukGenoeg. Dat is precies wat ik wil bereiken.”

Ook scholen aan de slag met #LeukGenoeg
Ook scholen omarmen massaal het initiatief. Van lagere school tot middelbare school, Rutger krijgt uit heel Nederland foto’s opgestuurd van klassen die gezamenlijk bordjes knutselen met #LeukGenoeg en daar vervolgens foto’s van maken en bv. als screensaver instellen op het smartbord. “Dat het zo breed wordt gedragen vind ik echt prachtig. Van 7 tot 17; iedereen snapt waar ik het over heb, ze herkennen zichzelf erin en vinden het niet kinderachtig om een bordje te knutselen en een statement te maken.”

Maak een selfie, hashtag leukgenoeg, upload hem
Vind je foto leuk, wees maar trots
Vind hem zelf leuk, want je bent leuk

Try van Colbie Caillat
Het nummer is geïnspireerd op Try van Colbie Caillat, een nummer dat ook gaat over zelfwaardering. Rutger koos heel bewust voor dat nummer: “Ik wilde een Nederlandse vertaling maken, maar toen ik daarmee bezig was, realiseerde ik me dat ik meer kon doen. Dat het zo’n vlucht zou nemen, dat had ik echter nooit verwacht.”

Wat is jouw lesidee met #LeukGenoeg?
Heb jij een inspirerende idee om met kinderen en jongeren te werken aan het thema #LeukGenoeg? Deel ze hieronder met andere leerkrachten, mediacoaches, mediamakers, opvoeders en hulpverleners. Zo kunnen ook wij helpen om een einde te maken aan onzekerheid op sociale media.

Reacties 1

Laat een reactie achter

Vul je e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.