Liegen mag niet… Maar fotoliegen wel

dinsdag 20 januari 2015

Na de ophef over de mokken met afbeeldingen van willekeurige kinderen erop, komt de cursus ‘Fotoliegen’ als geroepen. Afgelopen maandag was namelijk nogal wat te doen op Twitter en in kranten over een campagne van het medialab SETUP: foto’s van andermans kinderen worden van Flickr gehaald, op mokken afgedrukt en in een webshop geplaatst. De fotografen hebben deze foto’s zélf beschikbaar gesteld op Flickr onder een licentie die commercieel hergebruik toestaat, geven de mensen van SETUP aan. Toch klopt het niet qua gevoel.

Campagne ‘Iedereen spion’

Het Utrechtse medialab lanceert 19 januari een grote bewustwordingscampagne voor online privacy met drie landelijke campagnes onder de naam ‘Iedereen Spion’. De reden is duidelijk: “We geven niet alleen onze eigen, maar ook vaak elkaars data veel te gemakkelijk weg.” De webshop koppie-koppie.biz is één van de drie campagnes en verkoopt dus koffiemokken met foto’s van andermans kinderen. Met deze campagne willen de makers Yuri Veerman (Atelier Yuri Veerman) en Dimitri Tokmetzis (De Correspondent) mensen aanzetten tot nadenken voor zij foto’s op het internet zetten.

De boodschap: “Privacy is nog steeds een recht, ondanks dat mensen veel delen op internet. Maar in de meeste gevallen weet je gewoon niet wat je precies weggeeft en waar je exact mee akkoord gaat als je iets deelt op internet”.

Natuurlijk reageerden vooral ouders boos op de actie en hebben ze de mogelijkheid om de mokken waarop hun eigen kinderen afgebeeld staan uit de webshop te laten halen. Hopelijk denken fotografen ook beter na over de instellingen op hun Flickraccount.

Voor diegenen die willen weten hoe het zit met zogenaamde Creative Common Licenties, is het handig om hier even te kijken. Instellingen van sociale media platforms staan bijna standaard op de licentie die commercieel hergebruik toestaat (daarover volgt binnenkort een aparte blogpost).

Fotoliegen: zijn foto’s waar?

Met onze smartphone in onze zak, leggen we makkelijker dan ooit beelden vast en verspreiden deze maar al te graag via sociale media. De gratis online cursus van Else Kramer komt daarom eigenlijk als geroepen. De cursus is een van de vele activiteiten van Else die te maken heeft met fotografie en beelden.

Uit het persbericht:

“We leven in een visuele wereld. Per dag worden inmiddels meer dan 1,8 miljard foto’s gedeeld. We worden overspoeld door beelden – en iedereen is fotograaf.

Maar hoe zit het met die foto’s? Zijn ze waar? Of liegen ze er op los? En wat moeten we met al die bewerkte foto’s op sociale media? Deze actuele vragen onderzoekt fotosoof Else Kramer tijdens een gratis online fotocursus in aanloop naar de fototentoonstelling Blikvangers in het Nationaal Archief, te zien van 20/2 tot en met 12/7/2015.

Hoe het werkt: creatief ‘liegen’ en elkaar inspireren
Aan de hand van opdrachten gaan de deelnemers aan de slag met waarheid in fotografie. Foute framing, de titel-carrousel en meer maken duidelijk hoe ingewikkeld de relatie tussen beeld en waarheid eigenlijk is. Doordat de deelnemers de foto’s online delen kan iedereen meekijken en ervaren hoe snel je liegt met foto’s.

De foto’s van de deelnemers zullen tijdens de Blikvangers tentoonstelling te zien zijn in het Nationaal Archief en zo een actueel commentaar vormen op de foto’s van vroeger.”

Binnenkort beschikbaar: fotoliegen voor het onderwijs

De cursus fotoliegen die aanstaande maandag 26 januari van start gaat, loopt drie weken en is bedacht om zelf eens goed na te denken wat waar is en wat niet.

Naar aanleiding van deze cursus wordt er een speciale (offline) cursus voor het onderwijs ontwikkeld in samenwerking met het Nationaal Archief, dat ook gecombineerd kan worden met een iPad rondleiding bij Blikvangers voor de klas. Deze laat nog heel even op zich wachten. Mocht je hier interesse in hebben, schrijf je dan in voor de ‘gewone’ versie. Aan het eind van deze gratis cursus stuurt Else Kramer een link waarmee je de onderwijsversie kunt aanvragen.

Else Kramer zegt: “Fotografie verhoudt zich op een bijzondere manier tot de waarheid. We denken vaak met een foto de werkelijkheid vast te leggen. Maar dat is helemaal niet zo vanzelfsprekend”.

Ik ga in elk geval weer meedoen met de cursus, het enige dat je nodig hebt is een fototoestel of nog makkelijker, een mobiele telefoon.

Voor scholen is dit ook een leuke manier om met mediawijsheid bezig te zijn, naast het maken van eigen foto’s komen er heel veel foto’s van anderen voorbij waarbij je je af kunt vragen… Is dit waar of is dit fotoliegen?

Deelname is gratis en de deelnemers kunnen zich aanmelden via: elsekramer.nl/fotoliegen

Laat een reactie achter

Vul je e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.