Wij zijn LIT – open je mond tegen pesten

maandag 11 september 2017

Pesten is van alle tijden. Gebeurde het pesten vroeger op het schoolplein en in de klas, tegenwoordig vindt het pesten daarnaast online plaats, dat kan 24/7. Veel kinderen hebben ermee te maken: of ze nu omstander zijn, zelf pesten of gepest worden. Daarom lanceert KRO-NCRV in het kader van de Week Tegen Pesten 2017 een online game: Wij zijn LIT.

LIT

Wij zijn LIT; in eerste instantie dacht ik dat hier een gruwelijke spelfout stond maar bij navraag bij een jongere collega bleek dit niet het geval. LIT komt van ‘on fire’ en wordt gebruikt als iets leuk, spannend of goed is. Ook een mini spoedcursus straattaal nodig? Ik kwam een filmpje tegen uit februari 2016 waarin Shay en Morad van FunX uitleg krijgen van de rapper Priceless over LIT en zelfs over het woord lituatie… (Vanaf 8 minuten)

Iris the Game

In 2016 schreef blogger Erik Woning voor Mediawijzer.net een blogartikel over de voorloper van Wij zijn LIT, namelijk Iris the Game: een WhatsApp spel over pesten. Bij Iris the Game volgde je het verhaal van Iris die gepest werd. Bekijk hier een korte video-impressie. Iris the Game won twee Gouden SpinAwards en werd genomineerd voor de tv-beelden.

Wij zijn LIT – de app

Opvolger ‘Wij zijn LIT’ is een geregisseerde dialoog binnen WhatsApp. Door je aan te melden word je lid(t) van de appgroep van Fleur, Gio en Amir. Deze drie vrienden laten hun school zien, vertellen over hun hobby’s en maken grapjes. Langzaam word je als deelnemer in het verhaal gezogen. De virtuele karakters (gebaseerd op echte verhalen) vragen jou als deelnemer om advies. Zo stellen ze jou vragen: ‘Wat denk jij, moeten we iets doen?’, ‘Zal ik het tegen de mentor zeggen?’ Op deze manier ben je als deelnemer onderdeel van het verhaal dat zich in vijf dagen ontrafelt. Doordat het verhaal ditmaal binnen een appgroep speelt, wordt het duidelijk hoe je met elkaar invloed uit kunt oefenen op een situatie en die negatief of positief kunt beïnvloeden. Aan het einde van deze vijf dagen wordt duidelijk of dit een lituatie is of toch een situatie…

“Milan is dus een jongen bij ons in de klas die echt altijd problemen loopt te maken. Hij is super raar en kan echt zomaar boos worden. Dus wij proberen altijd bij ‘m uit de buurt te blijven, want anders kan ie ineens gaan schelden of zo.”

“Man super heftig!! dit komt allemaal door alleen effe zo’n foto doorsturen, echt niet okee :(“

Er is samen opgetrokken met verschillende stichtingen en organisaties die zich hard maken voor een veilig klimaat op school, on- en offline, waaronder Stichting School en Veiligheid – die de Week tegen Pesten initieert – Kikid, Nationale Academie voor Media en Maatschappij en De Kindertelefoon.

Wij zijn LIT – in de klas

Ik kan me voorstellen dat leerkrachten uit het voortgezet onderwijs leerlingen aanraden mee te doen met deze WhatsApp game. Tijdens het mentoruur of de lessen burgerschap kunnen casussen uit de app worden besproken. Hoe realistisch is deze app? Wat zou jij doen als Milan bij jou in de klas zat? Helpt een game zoals deze om pesten te voorkomen of aan te pakken? Of moeten er andere dingen gebeuren?
Stichting Kikid heeft lesmateriaal ontwikkeld dat aansluit op de game. Leerkrachten kunnen dit materiaal via de website van Kikid aanvragen, en naar eigen inzicht inzetten tijdens de lessen. Zowel de game als het lesmateriaal richt zich op het activeren van de omstanders en bevat concrete tools om pesten aan te pakken.

Week Tegen Pesten 2017

Wij zijn LIT wordt gelanceerd op de eerste dag van de landelijke Week Tegen Pesten (18 t/m 22 september 2017). Het thema is dit jaar online pesten. In deze week krijgen leraren via de website veel tips en tools voor het voorkomen en aanpakken van online pesten. Samenwerking met ouders, het team en de leerlingen is daarbij onmisbaar. Online pesten. Pak ’t samen aan!

Wat doe jij volgende week tegen (online) pesten? Kijk voor meer informatie op www.weektegenpesten.com.

Laat een reactie achter

Vul je e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.